tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Eurogroup: Επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα – Μηνύματα Ευρωπαίων

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τα θεσμικά όργανα για την πορεία των εργασιών της β’ αξιολόγησης.

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup με επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ για την ατζέντα της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τα θεσμικά όργανα για την πορεία των εργασιών της β’ αξιολόγησης και ανάλογα με την επιτευχθείσα πρόοδο, θα εξεταστεί το ζήτημα των μέτρων που σχετίζονται με το χρέος και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Στα βασικά σημεία της β’ αξιολόγησης περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο προϋπολογισμός του 2017, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Προηγήθηκε το Σάββατο το βράδυ τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών, ενώ κυβερνητικός παράγοντας μίλησε για «διαδοχικές συζητήσεις, διαδοχικές προσεγγίζεις» σε μια προσπάθεια να πιστοποιηθεί σήμερα στο Eurogroup ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Staff Level Agreement σε ποσοστό 95%.

«Αγκάθια» παραμένουν το εργασιακό, το δημοσιονομικό αλλά και ζητήματα που αφορούν στον τομέα της ενέργειας.

Μιλώντας την Κυριακή στο ραδιοσταθμό "Αθήνα 9.84" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση επίτευξης πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος και να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ορόσημο το σημερινό Eurogroup, εκτιμώντας ότι «θα μπουν οι βασικές γραμμές της συνολικής αυτής συμφωνίας και υπάρχει πιθανότητα μέχρι το τέλος του χρόνου να χρειαστεί ένα ακόμα Eurogroup που θα βάλει τυπικά την σφραγίδα του».

Δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων – ΥΠΟΙΚ λίγο πριν το Eurogroup

Το στίγμα των προθέσεών τους έδωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σε δηλώσεις τους λίγη ώρα πριν από το Eurogroup.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει σήμερα μια σύμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα κάνει τόσο μεγάλες προσπάθειες οι εταίροι της οι πιστωτές πρέπει να πλαισιώσουν αυτές τις προσπάθειες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι είναι σημαντική η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Αισιόδοξος ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σήμερα σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους», ανέφερε, προσθέτοντας: «Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα».

Δημοσίευμα της SZ για τις πιέσεις του Βερολίνου

Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung μιλά για πιέσεις του Βερολίνου ώστε «να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα  που συμφωνήθηκε μέχρι το 2018», όπως γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες.  

Η SZ εξηγεί ότι «επειδή η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει για ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, ζητά από τώρα να αποφασιστούν δεσμευτικά  μακροχρόνιοι δημοσιονομικοί στόχοι. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Αυτόν τον στόχο θέλει η Γερμανία να τον επιβάλει για άλλα δέκα χρόνια, κάτι που το Ταμείο το θεωρεί μη ρεαλιστικό, όπως κι ένα μεγάλο τμήμα του Eurogroup. Από κύκλους της ΕΕ μάλιστα λέγεται ότι οικονομικά δεν έχει νόημα, γιατί θα οδηγούσε σε στραγγαλισμό της ανάπτυξης».