tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

EWG: Τον Οκτώβριο η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα

Πότε θα δοθεί η υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες ύψους 800 εκατ. που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση.

Η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του EuroWorking Group τη Δευτέρα, εν όψει του άτυπου Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας στις 15 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, καθώς η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, το ΕWG τελεί εν αναμονή της απόφασης για τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει ότι η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε και η χρηματοδότηση της Ελλάδας να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να κυλήσει ομαλά το χρονοδιάγραμμα για το «κλείσιμο» του τρίτου μνημονίου μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Σε ό,τι αφορά την υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες ύψους 800 εκατ. που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, οι εν λόγω πηγές σημείωσαν πως την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους.

Σε συνέχεια του ελέγχου των στοιχείων αυτών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης.

"Πράσινο" για έξοδο από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος

Εν τω μεταξύ, το πρώτο «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος άναψαν μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC) που συνεδρίασαν το απόγευμα της Δευτέρας, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πρέσβεων (COREPER).

Πηγή: www.naftemporiki.gr