tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ευνοϊκές φορορυθμίσεις σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Άμεσα η επιστροφή φόρου ως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις

Έπρεπε να έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για τα… Κεντρικά Αποθετήρια, προκειμένου να δουν το χρώμα του χρήματος οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, που ξεροσταλιάζουν για μια επιστροφή φόρου.

Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο, που φέρνει αλλαγές και στις διαδικασίες ελέγχου για το ξέπλυμα χρήματος, προβλέπεται ότι «σε εκκρεμείς, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος, υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, εφόσον το συνολικώς αιτηθέν ποσό των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται μέχρι του ύψους των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων. Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου».

Κατά τα άλλα, στο ίδιο νομοσχέδιο, προβλέπεται: 

  • Η ΑΑΔΕ αποκτά πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες τραπεζικού, μετοχικού και ασφαλιστικού (π.χ. ασφαλιστήρια συμβόλαια) χαρακτήρα στο πλαίσιο της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φορολογική διοίκηση θα αποκτήσει πρόσβαση στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων που πλέον είναι υποχρεωμένες να τηρούν όλες οι ανώνυμες εταιρείες.
  • Χορηγείται η προσωπική διαφορά και στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών,  της ΑΑΔΕ, της ΕΛΣΤΑΤ, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι οποίοι διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1-11-2011. Η προσωπική διαφορά θα χορηγηθεί για την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 με την ετήσια δαπάνη για την αύξηση ανέρχεται σε περίπου 9,8 εκατ. ευρώ ετησίως. Υπολογίζεται ότι το μέτρο αφορά σε περίπου 1.500 υπαλλήλους, υψηλών προσόντων.
  • Απαλλαγή από τον φόρο του 65% της πτητικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατ' αντιστοιχία με τη φορολογική μεταχείριση του πτητικού επιδόματος των ενόπλων δυνάμεων.
  • Οι φορολογούμενοι με οφειλές από φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ) που προχωρούν στην πώληση κάποιου ακινήτου θα μπορούν να λαμβάνουν το προβλεπόμενο πιστοποιητικό από την Εφορία με παρακράτηση όχι μόνο του ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων για το συγκεκριμένο ακίνητο αλλά και του συνολικά οφειλόμενου ποσού ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ χωρίς να απαιτείται ρύθμιση. Το ποσό παρακρατείται και αποδίδεται στο Δημόσιο από το συμβολαιογράφο μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εντός τριών ημερών. Πρόκειται για μέτρο που θα διευκολύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων 

Επιπλέον, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι ανεξάρτητα από το που βρίσκεται η περιουσία αυτή.