tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Flat line στις χορηγήσεις δανείων

Στα ίδια σχεδόν επίπεδα η δανειοδότηση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο τρίτο τρίμηνο του έτους

Την απόλυτη άπνοια στις χορηγήσεις δανείων, επιβεβαιώνουν τα νέα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αναδεικνύοντας έτσι την έλλειψη του αναγκαίου "ρευστού" για να κινηθεί η αγορά.

Ειδικότερα, το γ΄ τρίμηνο του 2018, τόσο τα κριτήρια χορήγησης δανείων όσο και οι όροι χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2018, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια γενικά θα παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2018.

Σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε και η συνολική ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις, αν και παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της ζήτησης για μακροπρόθεσμα δάνεια. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.

Ανάλογη είναι η εικόνα και όσον αφορά στα νοικοκυρά. Το γ΄ τρίμηνο τα κριτήρια χορήγησης δανείων παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2018, ενώ αμετάβλητη παρέμεινε και η ζήτηση. 

Παρά ταύτα, το σχέδιο που έχει υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες, προβλέπει οτι η χορήγηση δανείων θα αυξηθεί οριακά στα 185,1 δισ ευρώ ως το τέλος του έτους.