tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Φλωράς: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Επειδή η θεωρία της έκθεσης του ΟΟΣΑ βασίστηκε σε ανυπόστατα στοιχεία, που αποκαλύφθηκαν από τους προσφεύγοντες στο ΣτΕ, προφανέστατα απορρίφθηκαν από το ΣτΕ

 

Γράφει ο

Γιώργος Φλωράς

Μέλος ΔΣ του ΕΕΑ

 

 

Πολλοί κατηγόρησαν το ΣτΕ για την προσωρινή απόφαση για τις Κυριακές. Αγνόησαν ότι το Δημόσιο είχε δικηγόρους και επιχειρήματα τα οποία δεν έπεισαν τους Δικαστές. Ποια επιχειρήματα είχε το Δημόσιο? Την έκθεση του ΟΟΣΑ φυσικά, το μοναδικό έγγραφο που έχει να στηρίξει την θεωρία του. Επειδή η θεωρία της έκθεσης του ΟΟΣΑ βασίστηκε σε ανυπόστατα στοιχεία, που αποκαλύφθηκαν από τους προσφεύγοντες στο ΣτΕ, προφανέστατα απορρίφθηκαν από το ΣτΕ.

 

Με την ευκαιρία της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, θα ήθελα να θυμίσω σε όσους το ξέχασαν τι έγινε με την περίφημη έκθεση του ΟΟΣΑ που συνέστησε το άνοιγμα τις Κυριακές.

Όπως αποκαλύφθηκε η Κυβέρνηση, δια χειρός του κ. Χατζηδάκη, ανέθεσε την περίφημη έκθεση στον ΟΟΣΑ, όμως την εργασία την έκανε το ΙΟΒΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δηλαδή το Ινστιτούτο που ελέγχεται από τον ΣΕΒ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού που έχει πρόεδρο διορισμένο από τον κ. Χατζηδάκη…

Όπως αποκαλύφθηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ εφήρμοσε πλήρως όσα σημεία από τα 250 είχε εντοπίσει ο ΣΕΒ το Νοέμβριο 2010 και τα οποία θεωρούσε ότι εμποδίζουν τον (κατά ΣΕΒ) ανταγωνισμό.

Την έκθεση για τις Κυριακές την είχαν υποβάλει στον ΟΟΣΑ οι Χρήστος Γενάκος και Svetoslav Danchev, ο δεύτερος υπάλληλος του ΙΟΒΕ.

Μια από τις μεγάλες παραπλανητικές προσπάθειες της έκθεσης του ΟΟΣΑ αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Στις σελίδες 82-85 και 142-148 η έκθεση του ΟΟΣΑ κάνει τις σχετικές αναφορές για τις Κυριακές.

Στην σελίδα 83 (2.2.2.1) αναφέρει τα συμπεράσματα σχετικά με την απασχόληση. Με βάση τις έρευνες που αναφέρει, πιστεύει ο ΟΟΣΑ (δηλαδή το ΙΟΒΕ, δηλαδή ο ΣΕΒ) με βεβαιότητα ότι η απασχόληση θα αυξηθεί εξαιτίας του ανοίγματος όλες τις Κυριακές. Αναφέρει φυσικά εκθέσεις του 1997-1996-2005 και 2004, δηλαδή ετών προ της παγκόσμιας κρίσης.

Στην σελίδα 84 (2.2.2.2) αναφέρει σχόλια για την μείωση των τιμών και καταλήγει ότι υπάρχουν μικτά συμπεράσματα, σε άλλες αγορές οι τιμές έπεσαν, σε άλλες ανέβηκαν, οπότε δεν έχει ασφαλή συμπεράσματα.

Στην σελίδα 84 (2.2.2.3) αναφέρει τα σχετικά με τον όγκο των πωλήσεων. Θεωρεί η έκθεση ότι είτε θα μείνουν ουδέτερες είτε θα ανέβουν. Με βάση την πιο πρόσφατη μελέτη στην Γερμανία (2012), όπως αναφέρει η έκθεση, οι πωλήσεις δεν θα επηρεαστούν.

Τέλος στο (2.2.2.4) μιλάει για το φαινόμενο της συγκέντρωσης και είναι θετική η έκθεση ότι θα ευνοηθούν οι μεγάλοι και θα ζημιωθούν οι μικροί αν ανοίξουν τις Κυριακές τα μεγάλα καταστήματα!!! Σαν να περιγράφουν τις επιθυμίες του ΣΕΒ…

Αναφορικά με την απασχόληση υπολογίζουν με βάση τα στοιχεία του ελληνικού λιανεμπορίου για το έτος 2011 (!!) ότι θα αυξηθεί κατά 30.058 άτομα, μην λαμβάνοντας υπόψη ότι η απασχόληση στο λιανεμπόριο έχει μειωθεί δραματικά την ώρα που συντασσόταν η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Αναφορικά με την αύξηση των πωλήσεων λόγω του ανοίγματος των Κυριακών έχουμε ακόμα μια μέγιστη παραπλάνηση. Στην σελίδα 29 η έκθεση του ΟΟΣΑ, για να κάνει εντύπωση, αναφέρει ότι το θετικό αποτέλεσμα από το άνοιγμα των Κυριακών θα είναι 2,5 δις ευρώ από την αύξηση κατανάλωσης φαγητού (βλ. σελ. 35, παρ. 6)!!!

Αυτό το ποσό το βγάζει επειδή στην παράγραφο 2.2.2.3 αναφέρει ότι από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, αυξήθηκαν οι πωλήσεις στις ΗΠΑ (!!) από 3,9-10,7%, κρατάει το μέγιστο ποσοστό (ούτε καν τον μέσο όρο) και το υπολογίζει με βάση τις πωλήσεις στην Ελλάδα στα τρόφιμα το 2011 (βλ. 2.2.5 παρ. 2 και σημείωση 6 σελ. 134), δηλαδή δυο χρόνια πριν την μελέτη και πριν γίνει τόσο έντονη η κρίση.

Ένας απόλυτα αυθαίρετος υπολογισμός που το μόνο που εξυπηρέτησε ήταν τον κ. Χατζηδάκη και τον γραμματέα του ΟΟΣΑ Γκουρία που έκαναν εντύπωση με τα ανυπόστατα νούμερα.