tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Αναβαθμισμένα επιμελητήρια, μοχλοί ανάκαμψης

«Τα αναβαθμισμένα Επιμελητήρια θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας & της οικονομίας»

«Τα αναβαθμισμένα Επιμελητήρια θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας & της οικονομίας», δηλώνει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφερόμενος στην τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), που συνήλθε στην Πρέβεζα, στις 13 – 14 Μαΐου 2016.

 

Όπως αναφέρει, οι εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την ίδια την κοινωνία, παίρνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας που έρχεται να καταστρέψει οτιδήποτε έχει μείνει όρθιο αυτά τα χρόνια της κρίσης. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι βέβαια η ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Όπως έχω τονίσει κατ επανάληψη πρόκειται για μία έμμεση νέα φορολόγηση που αποτελεί ταφόπλακα για το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας και που δυστυχώς σε λίγο χρονικό διάστημα θα αποδειχθεί ότι ούτε αυτή η μεταρρύθμιση είναι αρκετή για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα.

 

Η μοναδική λύση για την άρση του σημερινού αδιεξόδου, δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη, την στροφή στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας. Πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε να διαμορφωθούν οι οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που να στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οικονομία χωρίς ιδιωτικές επιχειρήσεις δυνατές και αναπτυσσόμενες είναι καταδικασμένη σε μια μακροχρόνια ύφεση.

 

Στην Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων, πριν από λίγες ημέρες, αναφέρθηκα εκτενώς σε συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά και άμεσα στο να βγούμε από την πολύχρονη κρίση. Και δικός μας ρόλος ως θεσμοθετημένοι επίσημοι σύμβουλοι του κράτους δεν είναι απλά να κάνουμε κριτική αλλά και να καταθέτουμε υλοποιήσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις. Τρεις συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας είναι:

 

1. Aξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Tο ποσό που έχει προγραμματιστεί για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις, από το νέο πακέτο της περιόδου 2014-2020 είναι πάρα πολύ μικρό και δεν ανταποκρίνεται στις τεράστιες ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί μέσα στην κρίση. Χρειάζεται οπωσδήποτε αύξηση του ποσοστού, ώστε να τονωθεί η επιχειρηματικότητα δηλαδή η πραγματική οικονομία. Δυστυχώς όμως ακόμα δεν έχουν εκταμιευθεί το σημαντικά ποσά του προηγούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν αρκεί να αναγράφονται ποσά σε κάποιους καταλόγους και σε δελτία τύπου, αλλά κυρίως απαιτείται η ταχύτερη και αποδοτικότερη απορροφητικότητα τους. Στόχος πρέπει να είναι να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ και να γνωρίζουν ότι θα μας βρούν απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια τα χρήματα του καινούργιου ΕΣΠΑ να σπαταληθούν και πάλι σε αμφιβόλου αξίας και χρησιμότητας έργα που απλά εξυπηρετούν τους επικοινωνιακούς και πολιτικούς σκοπούς της εκάστοτε κυβέρνησης.

 

2. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Την ώρα που το πρόβλημα της φοροδιαφυγής όχι απλώς παραμένει, αλλά εντείνεται, στο στόχαστρο μπαίνουν για μία ακόμα φορά επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι κυβερνώντες κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι με την υπέρμετρη επιβολή άμεσων και έμμεσων φόρων καθώς και με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τιμωρούν τους συνεπείς επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες και ενισχύουν το φαινόμενο της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. Διότι είναι οικονομικά και κοινωνικά παράλογο να έχουμε φτάσει στο σημείο το ποσοστό της επιβάρυνσης για επαγγελματίες με εισόδημα έως 15.000 ευρώ, να ανέρχεται στο εξωφρενικό 70% με 75%. Και ταυτόχρονα δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν στο οικονομικό επιτελείο το γεγονός ότι το κράτος χάνει μόνο από τα λαθραία τσιγάρα περίπου 1,2 δις ευρώ το χρόνο ή ότι οι ταμειακές μηχανές δεν έχουν ακόμα συνδεθεί με τη ΓΓΔΕ. Άρα ως Επιμελητήρια πρέπει να εξασκήσουμε όσο μεγαλύτερη πίεση προς την Πολιτεία να ξαναδεί τη φορολογική της πολιτική και ειδικά το κομμάτι πάταξης της φοροδιαφυγής.

 

3. Αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επιχειρήσεων, οφείλουμε όλοι να εργαστούμε για την καλύτερη αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ. Ήδη μία μεγάλη ελληνική εταιρεία θα χρηματοδοτηθεί άμεσα. Στόχος μας πρέπει να είναι η ένταξη όσων περισσοτέρων επιχειρήσεων είναι εφικτό. Επειδή όπως όλοι γνωρίζουμε οι αποφάσεις πλέον λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, η Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων μας πρέπει να βρει τον τρόπο για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη παρέμβαση στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να λαμβάνεται πια σοβαρά υπόψη και η γνώμη των επιμελητηρίων.

 

Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι τα επιμελητήρια μας μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο. Η αναβάθμιση τους και η ανάληψη περισσοτέρων αρμοδιοτήτων, είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει πολύτιμες λύσεις στη διεκδίκηση κοινοτικών κονδυλίων που θα κατευθυνθούν στις επιχειρήσεις όλης της χώρας. Για την επίσπευση των διαδικασιών, η Κεντρική Ένωση πρέπει να δημιουργήσει άμεσα τμήμα που θα ασχολείται επισταμένα με την απορρόφηση προγραμμάτων και παροχή συμβουλών προς τα μέλη της. Όπως επίσης είναι απαραίτητο να προχωρήσει στην ενιαία μηχανογράφηση. Πρέπει να επενδύσουμε στην τεχνολογία και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει και η δημιουργία υπηρεσιών υποστήριξης, ενώ κατά τη γνώμη μου απαιτείται άμεσα ένα τμήμα μελετών. Στόχος του πρέπει να είναι η μελέτη, η τεκμηρίωση και τελικά η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προς κυβέρνηση αλλά και τα ευρωπαϊκά όργανα, πάντα με γνώμονα την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων.

 

Εκεί που χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη και προβληματισμός, είναι στον τρόπο αντίδρασης, μέσω της Κεντρικής μας Ένωσης. Είναι δεδομένο ότι δεν είμαστε συνδικαλιστικό όργανο. Αυτός είναι ρόλος που κατέχουν ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ. Άρα οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να μην προχωρήσουμε σε τυχόν ενέργειες που μπορεί να αλλοιώσουν τον ρόλο των επιμελητηρίων και βέβαια να μη δώσουμε δικαίωμα σε κακόβουλους να υποβαθμίσουν τα επιμελητήρια μας και τον επιμελητηριακό θεσμό.

 

Μοναδικός μας στόχος πρέπει να είναι η αναβάθμιση των επιμελητηρίων. Και αυτό δεν μπορεί να είναι το έργο ενός αλλά μια προσπάθεια όλων μας. Με συνεργασίες και συνέργειες θα γίνουμε πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί για τα επιμελητήρια μας, τα μέλη μας και φυσικά για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία.