tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Αντίδοτο για την κρίση οι υλοποιήσιμες προτάσεις

Άρθρο του Προέδρου του ΕΕΑ στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Όλα δείχνουν ότι η αγορά προχωρά σε έναν αργό μεν αλλά πιο σταθερό «βηματισμό». Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τα οικονομικά στοιχεία. Η αλήθεια είναι ότι η αναλαμπή από το «φωτάκι στην άκρη του τούνελ», έχει βελτιώσει κάπως την ψυχολογία μας, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σηματοδοτήσει μία ασφαλή πορεία από την ύφεση στην ανάπτυξη. Αξία έχει να παρατηρήσουμε αυτή τη μεταστροφή, να την αναλύσουμε και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν για το άμεσο μέλλον. Γιατί δυστυχώς αυτή η μικρή «ανάσα» δεν φτάνει σε όλους. Μόνον οι «μεγάλοι παίκτες» μπορούν βάσιμα να αισιοδοξούν από αυτή την άνοδο που καταγράφεται σε ορισμένους τομείς της οικονομίας. Και όσο οι πιο «μικροί» συνεχίζουν τον αγώνα της επιβίωσης, τόσο θα μεγαλώνει η «ψαλίδα». 'Αρα οφείλουμε να βρούμε τον τρόπο που θα ανακουφισθούν όλοι και όχι μόνο ορισμένοι, έτσι ώστε να μειωθεί και ο κίνδυνος του αθέμιτου ανταγωνισμού που πολλές φορές παρατηρείται σε ένα προβληματικό οικονομικό περιβάλλον, όταν κάποιοι προπορεύονται αρκετά.
Κατά τη γνώμη μου, το μυστικό σε αυτήν την προσπάθεια είναι η σωστή εκτίμηση των δυσκολιών και οι συγκεκριμένες προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι του διαλόγου, καθώς πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Και αυτό γιατί τα προβλήματα είναι πολλά, τα συμφέροντα πολλές φορές αντικρουόμενα και πρέπει να πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε δείξει μέχρι τώρα ότι έχουμε και γνώμη για αυτά που πρέπει να αλλάξουν και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες δράσεις. Με γενικεύσεις και αφορισμούς μην περιμένουμε ότι θα καταφέρουμε τίποτα, ειδικά όταν υπάρχουν τόσα ανοιχτά θέματα.
Για παράδειγμα, το μείζον πρόβλημα της επιβάρυνσης επιχειρηματιών και επαγγελματιών από τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, απαιτεί δραστικά μέτρα. Εμείς για αρχή προτείνουμε το «πάγωμα» των εισφορών. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ που κάνουν λόγο για λανθασμένο υπολογισμό τους, τότε είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί μία αναδιάρθρωση του σχεδιασμού του ΕΦΚΑ, καθώς θα προκύψει μία οικονομική διαφορά που μπορεί να φτάσει σε μεγάλα ύψη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι με το υπάρχον σύστημα, τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας πολλών επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Ένα άλλο εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που απαιτεί άμεση επίλυση, είναι αυτό της πάταξης της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου. Αναγνωρίζω ότι έχουν γίνει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι λύθηκε το πρόβλημα. Κατά τη γνώμη μου το ζήτημα είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Αν δηλαδή θα υπάρξει επιτέλους η ανάληψη του πολιτικού κόστους και ξεβολευτούν κάποιοι που χρόνια τώρα λειτουργούν εις βάρος των κορόιδων. Γιατί κάπως έτσι φτάνει να χαρακτηρίζεται ο έντιμος φορολογούμενος που βλέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και κυρίως όταν πέφτουν «στα μαλακά» τρανταχτές περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Ή πόσο μπορεί να αντέξει ένας ιδιοκτήτης καταστήματος στην Πατησίων ή στην Αθηνάς όταν βλέπει ότι λίγες δεκάδες μέτρα μακριά του οργιάζει το παρεμπόριο; 'Αρα χρειάζεται ακόμα πιο αποφασιστική δράση των ελεγκτικών μηχανισμών για να σταματήσουν επιτέλους αυτά τα θλιβερά φαινόμενα που δεν πλήττουν απλώς την εμπορική δραστηριότητα, αλλά οδηγούν στην εξόντωση συνεπείς επιχειρηματίες.
Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι η όποια αλλαγή στην οικονομία μας δεν θα συμβεί ξαφνικά αλλά θα επέλθει μέσω συντονισμένων ενεργειών που θα επιλύουν ξεχωριστά κάθε πρόβλημα που υπάρχει, είτε μικρό είτε μεγάλο. Και το άθροισμα αυτών των λύσεων θα δώσει την τελείως διαφορετική εικόνα που έχουμε ανάγκη ως χώρα για να βαδίσουμε προς την ανάπτυξη. Και σε αυτή την προσπάθεια έχουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο τα επιμελητήρια που λόγω του ρόλου τους ως σύμβουλοι της Πολιτείας και μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν και σε καταθέσεις προτάσεων και σε ανάληψη πρωτοβουλιών, κάτι που αποδεδειγμένα πράττει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.