04/05/2017 | 10:05
Γ. Χατζηθεοδοσίου: Επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το κλίμα
  • Γ. Χατζηθεοδοσίου: Επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το κλίμα
  • Γ. Χατζηθεοδοσίου: Επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το κλίμα

Άρθρο του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα "Αληθινές Ειδήσεις" στο φύλλο της 4ης Μαΐου 2017


Ένα ακόμη θρίλερ διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών έλαβε τέλος. Η συμφωνία με τους "θεσμούς" είναι γεγονός και δίνει το δικαίωμα σε μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.

Κατ΄αρχάς, θέλω να τονίσω ότι όχι μόνο η συμφωνία αυτή ήταν απαραίτητη, αλλά άργησε κιόλας. Η οικονομία μας έπρεπε να βγει από τη στασιμότητα που τη διέκρινε το τελευταίο διάστημα. Έπρεπε επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα που την κρατούσε καθηλωμένη  και απειλούσε τη χώρα με σοβαρότατους κινδύνους, όπως για παράδειγμα η έξοδος από την ευρωζώνη. Ρισκάροντας να χαρακτηριστώ "κινδυνολόγος", θέλω να επισημάνω ότι αυτή η συμφωνία καθυστέρησε σημαντικά και σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση οφείλει να κάνει την αυτοκριτική της, καθώς έχει σημαντικό ποσοστό ευθύνης.

Το πόσο επιβλαβής ήταν αυτή η καθυστέρηση, θα το κατανοήσουμε όλοι το αμέσως επόμενο διάστημα, όταν θα πρέπει να επιταχύνουμε για να μη χάσουμε προθεσμίες και στόχους. Τουλάχιστον, όμως, τώρα μπορεί να μπει το νερό στ΄αυλάκι για δράσεις που χωρίς τη συμφωνία δεν θα ήταν εφικτές. Όπως την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Σε καμία περίπτωση δεν παραγνωρίζω τις αρνητικές επιπτώσεις που θα υποστούν πολίτες, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από τα μέτρα που συνοδεύουν αυτή τη συμφωνία. Η μείωση του αφορολόγητου, οι νέες περικοπές στις συντάξεις, οι αλλαγές στα εργασιακά, οι εξελίξεις στο μείζον θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων σίγουρα δεν χαροποιούν κανέναν. Όμως οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να βλέπουμε την αλήθεια κατάματα.

Από τη στιγμή που η οικονομία μας είναι υπό επιτροπεία και τις εξελίξεις τις καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό οι δανειστές και οι εταίροι, θα ήταν τουλάχιστον αφελές αν πιστεύαμε ότι θα είχαμε την απόλυτη ευχέρεια να επιβάλουμε εμείς την «ατζέντα». Αυτό το κατορθώνουν οικονομίες που δεν έχουν ανάγκη από κανέναν δανειστή ή ξένο παράγοντα. Άρα το ουσιαστικό μέλημά μας είναι να ανορθώσουμε τη δική μας «πληγωμένη» οικονομία, να επενδύσουμε στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και να μπούμε επιτέλους σε μία αναπτυξιακή τροχιά.

Για να γίνει, όμως, κάτι τέτοιο, απαραίτητο πρώτο βήμα ήταν να υπάρξει συμφωνία και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το κλίμα, να απεγκλωβιστούμε από το αδιέξοδο και να βαδίσουμε συντεταγμένα μπροστά, με ενότητα και εμφανή διάθεση συνεργασίας. Να «σηκώσουμε τα μανίκια» και να εργαστούμε σκληρά, καθώς για να εφαρμοστούν τα «αντίμετρα», υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις και ανάγκη για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Τώρα λοιπόν που φαίνεται να απομακρύνεται οριστικά ο εφιάλτης του Grexit, τώρα που στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλους ότι η ελληνική οικονομία έχει ακόμα «σφυγμό», τώρα που φαίνεται ότι «ανοίγει» η ουσιαστική συζήτηση για τη μείωση του χρέους, τώρα είναι ώρα να ξεπεράσουμε ιδεοληψίες, αντιπαλότητες και στείρες πολιτικές και να εργαστούμε με κοινό στόχο τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα μέτρα και να προχωρήσουμε στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Είναι ξεκάθαρο σε όλη την επιχειρηματική κοινότητα αλλά πλέον και στον τελευταίο πολίτη, ότι η χώρα δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις και κυρίως πισωγυρίσματα.

Tags: Οικονομία, Πρόεδρος ΕΕΑ Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1942 φορές

Σχετικές Ειδήσεις