12/09/2017 | 17:00
Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Real: Δεν χρειαζόμαστε υποσχέσεις, αλλά πράξεις
Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Real: Δεν χρειαζόμαστε υποσχέσεις, αλλά πράξεις
Άρθρο του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα Real News την Κυριακή 10/9/2017.

Παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που "κλέβουν την παράσταση" η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και τα μηνύματα που στέλουν από εκεί κυβέρνηση και κόμματα. Τέτοιες μέρες κάθε χρόνο, περιμέναμε όλοι να ακούσουμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που έδιναν το στίγμα για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει και που συνήθως αφορούσαν κάποια μέτρα που θα βελτίωναν την καθημερινότητα των πολιτών και θα τόνωναν την αγορά. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, που η ελληνική οικονομία βρίσκεται ουσιαστικά υπό επιτροπεία, οι παροχές έγιναν άγνωστη λέξη, αφού κανόνας έγινε η συνεχής λήψη μέτρων που οδηγούν σε συρρίκνωση των εισοδημάτων μας. Οπότε η ΔΕΘ περιορίστηκε σε γεγονός που αποτελούσε αφορμή για πολιτικούς διαξιφισμούς και, κυρίως, για υποσχέσεις.
Αυτό πρέπει να αλλάξει και οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν κυβέρνηση και κόμματα. Πλέον δεν έχουν καμία σημασία οι υποσχέσεις και οι δηλώσεις καλών προθέσεων, ούτε οι αλληλοκατηγορίες. Η κοινωνία και, βεβαίως, η επιχειρηματική κοινότητα έχουν ανάγκη από στοχευμένες δράσεις που να είναι άμεσα εφαρμόσιμες και κυρίως αποτελεσματικές. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια.
Ως πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, περιμένω να ακούσω τι θα γίνει με θέματα όπως φορολογία, ασφαλιστικό, τόνωση της επιχειρηματικότητας. Δηλαδή με κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με το σήμερα και το αύριο της ελληνικής οικονομίας. Επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη εξαιτίας των δυσβάσταχτων βαρών, η αγορά κινείται με υποτονικούς ρυθμούς επειδή έχει περιοριστεί κατά πολύ η καταναλωτική δυνατότητα των πολιτών, οι νέοι μας ψάχνουν μάταια εργασία και τα πιο λαμπρά μας μυαλά αναζητούν την τύχη τους σε άλλες χώρες. 
Τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα και απαιτούν λύσεις. Η εμπειρία από τις επιπτώσεις της κρίσης μάς έχει δείξει ότι με τα λόγια δεν υπάρχει περίπτωση να αντιστραφεί το κλίμα. Αυτό δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς, στον βωμό της κομματικής αντιπαράθεσης και των μικροπολιτικών συμφερόντων έχουμε ακούσει πολλές φορές από τη ΔΕΘ "παχιές κουβέντες" και εξαγγελίες που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Ας μη μείνουμε άλλο στο κυνήγι των εντυπώσεων και ας περάσουμε πια στη νέα εποχή. Αυτή που απαιτεί αλήθειες και, κυρίως, πνεύμα συνεργασίας από όλους. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή που βιώνουμεως χώρα τα τελευταία χρόνια, απαιτείται ο μέγιστος βαθμός συναίνεσης. Οι πολιτικοί αρχηγοί που θα απευθυνθούν στον ελληνικό λαό από τη ΔΕΘ είναι απαραίτητο να εστιάσουν στο πώς θα ξεπεράσουμε τον σκόπελο της κρίσης και όχι στο ποιος έχει τις μεγαλύτερες ή τις μικρότερες ευθύνες. Και όσα πουν να είναι πραγματικά υλοποιήσιμα.
Οι καιροί έχουν αλλάξει.  Όπως και οι ανάγκες όλων μας. Μέλημά μας πρέπει να είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η εφαρμογή ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού, με αιχμή του δόρατος τις ελληνικές επιχειρήσεις και, κυρίως, τις μικρομεσαίες, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικές τακτικές, ούτε για προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων. Λύσεις στα μεγάλα προβλήματα θέλουμε. Και τις έχουμε ανάγκη εδώ και τώρα.
Tags: ΔΕΘ , Επιχειρηματικότητα, Οικονομία, Πρόεδρος ΕΕΑ Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1721 φορές

Σχετικές Ειδήσεις