09/05/2017 | 09:30
Γ. Χατζηθεοδοσίου: Τα «κόκκινα δάνεια» και οι επιχειρήσεις - βίντεο
Γ. Χατζηθεοδοσίου: Τα «κόκκινα δάνεια» και οι επιχειρήσεις - βίντεο

Το σοβαρό θέμα των «Κόκκινων Δανείων» βρέθηκε στο επίκεντρο διήμερου συνεδρίου, την Κυριακή 7 και τη Δευτέρα 8 Μαΐου στο ξενοδοχείο King George, υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Β.Ε.Π.).

 

Ο στόχος του Συνεδρίου ήταν να βοηθήσει:

  • στη συγκρότηση ενός Εθνικού Σχεδίου για την πολύπαθη ελληνική «Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών»

  • στην εξόρυξη συγκλίσεων που θα λειτουργήσουν ως εμβρυουλκός στη δύσκολη γέννα λύσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για τις εγκλωβισμένες επερχόμενες γενιές…

 

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, χαιρέτισε στο συνέδριο αναφέροντας τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τις πτωχεύσεις, την έλλειψη ρυθμίσεων, την κρίση και την υπερχρέωση.

 

Όπως είπε, σήμερα έχουμε 420.000 «κόκκινα δάνεια» ύψους 110 δισ. τα οποία εμπιπίπτουν στο χρέος και επιδεινώνουν τη γενική κατάσταση της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε επίσης στα εμπόδια που βάζει  νέος νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό όπως η μία, λειτουργικά, κερδοφόρα χρήση στα τελευταία τρία χρόνια, που αποκλείει εξ ορισμού τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων, δεδομένου ότι εκ των πραγμάτων αυτή δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Μια έρευνα σήμερα στις επιχειρήσεις θα δείξει ότι το 50% των επιχειρήσεων είναι κλειστές και δεν πληρώνουν τίποτα. Αυτό όμως δημιουργεί έναν αθέμιτο ανταγωνισμό από επιχειρήσεις που διαφεύγουν και δεν πληρώνουν φόρους και εισφορές.

 

Τα επιμελητήρια θέλουν να προχωρήσουν οι υποθέσεις των κόκκινων δανείων και του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Όμως δεν είναι μια υπόθεση που τελειώνει εύκολα. Μπορεί να πάρει ως 5 ή 10 χρόνια η λύση αυτού του προβλήματος.

 

Τέλος, επισήμανε τη μεγάλη σπουδαιότητα που έχει για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων η πολιτική σταθερότητα και η διασφάλιση ενός σταθερού καθεστώτος για τις επιχειρήσεις.

 

 

ΣΒ

 

 

 

 

 

Tags: Κόκκινα δάνεια, Πρόεδρος ΕΕΑ, Τράπεζες Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 2481 φορές

Σχετικές Ειδήσεις