tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γερμανικός Τύπος: “ωρολογιακή βόμβα στην Ελλάδα”

Νέο "γκρίζο" δημοσίευμα αναδεικνύει την ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων στην Ελλάδα λίγο πριν από το τέλος του 3ου Μνημονίου

Συνεχίζεται το μπαράζ των αρνητικών ή εν πάση περιπτώσει δυσοίωνων δημοσιευμάτων στο γερμανικό Τύπο, για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, με κοινό παρανομαστή ότι αν και η χώρα ολοκληρώνει επιτυχώς και μετά από απίστευτες θυσίες, την επίπονη ιστορία των Μνημονίων, οι πληγές είναι τόσο βαθιές, που δύσκολα μπορεί να μιλήσει κανείς για επιστροφή στην κανονικότητα. 

Αυτή τη φορά είναι η Hamburger Abendblatt, που επισημαίνει ότι η γραμμή λιτότητας που επέβαλαν οι κυβερνήσεις στην Αθήνα κατ’ εντολή των πιστωτών οδήγησε τους Έλληνες στη βαθύτερη και πλέον παρατεταμένη ύφεση που έζησε ποτέ ευρωπαϊκό κράτος εν καιρώ ειρήνης. «Η παραγωγή μειώθηκε πάνω από ένα τέταρτο, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις χρεοκόπησαν… Τα έσοδα μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά ένα τρίτο, η ανεργία εκτοξεύτηκε από το 7,5 στο 27%. Το επίδομα ανεργίας -360 ευρώ για ένα άτομο, 504 ευρώ για τετραμελή οικογένεια- καταβάλλεται για μόνον ένα χρόνο.(…) Από την ανεργία απέχει μόνον ένα μικρό βήμα το να καταλήξει κανείς άστεγος». τονίζει η εφημερίδα, όπως μεταδίδει το iefimerida, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά όπου εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους και είτε είναι υποχρεωμένοι να διαβιούν στα όρια της φτώχειας είτε έχουν περάσει ήδη στην αντίπερα όχθη. 

«Στα χαρτιά η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση (…) Αλλά αυτό λέει ελάχιστα καθώς ολοένα και λιγότεροι έχουν πλήρη απασχόληση», σημειώνει η εφημερίδα. « Από τα 1,7 εκ. των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ο ένας στους τρεις απασχολείται μερικώς για 394 ευρώ το μήνα. Κι αυτοί οι μερικώς απασχολούμενοι δεν έχουν καμιά ελπίδα να βγάλουν σύνταξη. Στην Ελλάδα υπάρχει μια κοινωνική ωρολογιακή βόμβα. “Φοβούμαι μια έκρηξη της φτώχειας”, λέει στην εφημερίδα ο καθηγητής Οικονομικών Σάββας Ρομπόλης, με φόντο τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ, που δείχνουν ότι από τις νέες θέσεις εργασίας, το 51,65% είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.