tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Για όλους και για όλα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας

Σε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται αλλά και στην οικονομική κατάσταση της χώρας.

Σε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται αλλά και στην οικονομική κατάσταση της χώρας.

 

Όπως είπε, σκέφτεται την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό και επεσήμανε ότι η δυαρχία είναι μη εποικοδομητική. Ωστόσο τόνισε ότι μπορούν να συζητηθούν οι αρμοδιότητες του ΠτΔ, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Σημείωσε επίσης ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα αποκαταστήσει ορισμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπογράμμισε ότι αφορά «δεύτερες και τρίτες σκέψεις».

 «Δεν νιώθω ότι έχω αλλάξει σε ό,τι αφορά τις αξίες μου και τους στόχους μου», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι «πολλές φορές πρέπει να κρίνεις ποια είναι η λιγότερο αρνητική επιλογή, να παίρνεις αποστάσεις από το επιθυμητό και να αποφασίζεις το εφικτό». Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση των συσχετισμών.

«Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε προετοιμαστεί. Ίσως υπολογίζαμε διαφορετικά και με ρομαντισμό ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη θα υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή μιας κυνικής πολιτικής που τελικά προκάλεσε ζημιά στην ίδια την Ευρώπη» σχολίασε εν συνεχεία και επανέλαβε ότι «η Ευρώπη μοιάζει με υπνοβάτη που βαδίζει προς τον γκρεμό και κάποιος πρέπει να την αφυπνίσει».

«Χρέος, το πραγματικό πρόβλημα»

Αναφερόμενος στην πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «περάσαμε τον δύσκολο κάβο με τις μικρότερες δυνατές απώλειες», ενώ υπογράμμισε ότι «σήμερα υπάρχει πραγματική προοπτική, όχι σαν την εικονική του Σαμαρά, καθώς εκείνος είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που δεν έβγαινε».

«Το πραγματικό πρόβλημα, για το οποίο αναγκάζεται η χώρα να παίρνει δάνεια για να αποπληρώνει τα προηγούμενα, είναι το χρέος», εκτίμησε επίσης ο Πρωθυπουργός.

«Προφανώς και είχα ζητήσει από τον Γ. Βαρουφάκη να μου πει τι θα συνέβαινε σε περίπτωση Grexit»

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης». Διευκρίνισε ότι «ένας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνω ότι είναι δυνατόν για να μην βρεθούμε εκτός, είναι κι αυτά που διάβασα στην μελέτη του».

Σχολιάζοντας αναφορές περί προσπάθειας δανειοδότησης από τη Ρωσία και την Κίνα, είπε ότι οι δύο χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες δανειακές ανάγκες της χώρας. «Εξάλλου, δεν ψάχναμε πηγές δανειοδότησης απο εκεί», συμπλήρωσε.

«Ουδέποτε διαπραγματεύθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ»

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση "Plan B"», ενώ τόνισε ότι ουδέποτε διαπραγματεύτηκε την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Εκτίμησε δε ότι η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού επώδυνη.

«Χωρίς το δημοψήφισμα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα»

Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε την απόφασης του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος το περσινό καλοκαίρι, τονίζοντας ότι «σε αντίθεση με τη συμφωνία που ετέθη στο δημοψήφισμα, που ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση, οδηγώντας στην ανάγκη νέου δανεισμού, με το δημοψήφισμα επετεύχθη μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια, επιτεύχθηκαν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, διατηρήθηκαν οι κύριες συντάξεις, αποφεύχθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία».

«Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα, ίσως θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν ότι δεν καταφέραμε περισσότερα, κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά «χωρίς το δημοψήφισμα και αν δεν είχε συντελεστεί πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα».

«Επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν τα capital controls, αλλά η συμφωνία»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν τα capital controls, αλλά η συμφωνία, ενώ κατηγόρησε τους εταίρους για ενέργειες «που εκ των πραγμάτων μας ανάγκασαν να πάμε στα capital controls».

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στο ενδιαφέρον που επέδειξαν για την Ελλάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, ενώ, αναφερόμενος στη λιτότητα, αποκάλυψε ότι «στη Βαρσοβία ο κ. Ομπάμα είπε ότι για το θέμα αυτό τσακώνεται οκτώ χρόνια με τον Σόιμπλε».

«Πυρά» κατά Σόιμπλε

Ανέφερε επίσης ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ετοιμάσει μια «ατιμωτική, εξευτελεστική συμφωνία» για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο, και πως Γαλλία και Ιταλία συνέβαλαν να μην υπάρξει μια τέτοια συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «όταν ο Γ. Βαρουφάκης μας μετέφερε μήνυμα Σόιμπλε "να τα βρούμε για να φύγετε από το ευρώ", συνειδητοποίησα πλήρως το σχέδιο του αντίπαλου». Διευκρίνισε ωστόσο ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δεν συμφωνούσε με αυτό το σχέδιο.

«Χαμηλό το τίμημα για το Ελληνικό, αλλά η συμφωνία δεν είχε καμία σχέση με αυτήν που βρήκε η κυβέρνηση»

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Cosco, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον θόρυβο που έγινε παραμονή του ταξιδιού του στην Κίνα, καθώς, όπως είπε, δεν υπήρξαν αλλαγές στον νόμο. Επεσήμανε δε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας στη συμφωνία προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την προσπάθεια βελτίωσης των όρων των συμφωνημένων ιδιωτικοποιήσεων που βρήκε. Είπε ότι στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό και πάει όλο στο χρέος, ωστόσο τόνισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2.000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία για το Ελληνικό δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που βρήκε η κυβέρνηση.

Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας, ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε ανοίξει ένα μονοπάτι και πως τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος, γιατί η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συμπίπτει με την ελληνική στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης.

«Η χώρα μας είναι σημαντικός διεθνής παίκτης», υπογράμμισε και τόνισε, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε εντός λίγων ημερών με τους κ.κ. Ομπάμα, Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης».

«Κόμμα διαμαρτυρίας» η Ν.Δ.

Ο Πρωθυπουργός άσκησε κριτική στη στάση της Ν.Δ. και της αντιπολίτευσης γενικότερα. Χαρακτήρισε «κόμμα διαμαρτυρίας» τη Ν.Δ., προσθέτοντας ότι από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί εκλογές.

Τόνισε πως η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά χρειάζεται και συναίσθηση ευθυνών, ενώ απέκρουσε τις κατηγορίες για «κομματικές» προσλήψεις, λέγοντας ότι «οι προηγούμενοι μοίραζαν τις θέσεις με το 4-4-2, ενώ η κυβέρνηση έκανε διαγωνισμό για τις θέσεις των διοικητών νοσοκομείων».

«Είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης για μικρότερα πλεονάσματα»

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της οικονομίας πρέπει να κινηθεί η αγορά, να πάνε καλά -όπως πάνε- τα έσοδα, ώστε να χαλαρώσει η φορολογία, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ ως προς το θέμα των πλεονασμάτων, υπογράμμισε πως καμία οικονομία δεν μπορεί να έχει συνέχεια πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Τόνισε επιπλέον ότι η κυβέρνηση είναι σε φάση διαπραγμάτευσης για μικρότερα πλεονάσματα.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα εμφανίζει πλεονεκτήματα στην προσέλκυση επενδύσεων και στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας και άλλων προϋποθέσεων για φιλικότερο περιβάλλον για τους επενδυτές.

«Χρειάζεται πραγματική δικαιοσύνη, όχι σαν τις εικόνες ντροπής που είδαμε πρόσφατα»

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη για ταχύτερη δικαιοσύνη, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται πραγματική δικαιοσύνη, «όχι σαν τις εικόνες ντροπής που είδαμε πρόσφατα». Εξέφρασε τον σεβασμό του στον θεσμό της Δικαιοσύνης «όχι όμως και στους επίορκους δικαστές».

Επίσης είπε ότι χρειάζεται καταπολέμηση της διαφθοράς και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, το οποίο –συνέχισε- με τον αναπτυξιακό νόμο δίνεται για 12 χρόνια. Στοχεύουμε, τόνισε, «σε επενδυτές που θα αφήσουν κάτι, δεν θα έρθουν για πλιάτσικο».

«Έχουμε κάνει σφάλματα, και η Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι έχει κάνει»

«Έχουμε κάνει σφάλματα, άλλωστε και η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι έχει κάνει», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός.

«Δημοκρατικό ατόπημα αν δεν ψηφίσουν την απλή αναλογική»

Ο Πρωθυπουργός απέκρουσε αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση φέρνει αργά τον εκλογικό νόμο, εξηγώντας ότι προηγήθηκε η περυσινή διαπραγμάτευση, οι εκλογές, η πρώτη αξιολόγηση, και πως «τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος». Σημείωσε ότι η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της Αριστεράς και ότι έχει κλείσει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης με κόμματα του 40%-45%.

Ανέφερε ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς στις εκλογές του Σεπτέμβρη έλεγαν ότι δεν μπαίνουν σε κυβέρνηση χωρίς τη Ν.Δ. και τους έστειλε μήνυμα εν όψει της ψήφισης του εκλογικού νόμου, τονίζοντας πως «η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική πρόκληση» και ότι «σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται τι είχε στο μυαλό της η κ. Γεννηματά, αλλά ποια είναι η τοποθέτηση της σε σχέση με όσα έλεγε λίγο καιρό πριν». Θεωρώ, συμπλήρωσε, αδικαιολόγητη μια τέτοια στάση πλήρους άρνησης.

Ανέφερε ότι χρειάζεται απλή αναλογική για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση. Είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα συγκεντρωθούν 200 ψήφοι και σημείωσε ότι δεν αλλάζει η θέση της κυβέρνησης για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Ανέφερε ότι δεν έχει δογματική προσέγγιση για το κατώφλι του 3%, ότι αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το μείωναν, για να προσθέσει ότι όμως δεν το βλέπει πιθανόν να αλλάξει, χωρίς πάντως να το αποκλείει.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν συνυπολογίζει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και πως θέλει να πείσει τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου, ενώ τάχθηκε υπέρ των δημοψηφισμάτων.

Τι είπε για τις τηλεοπτικές άδειες

Οι τέσσερις άδειες «προέκυψαν από την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκ. ευρώ ετησίως. Ένα κανάλι για να μπορέσει να λειτουργεί και με τον αριθμό των εργαζομένων, κοστίζει γύρω στα 50 εκατομμύρια. Από εκεί βγήκε το "τέσσερα"».

«Ένα μεγάλο κανάλι έχει μετόχους που δεν μπορούν να βάλουν ούτε ένα ευρώ. Μακριά από μας η κατηγορία ότι θέλουμε να φιμώσουμε ή να ελέγξουμε», συνέχισε.

Όπως είπε, τις άδειες θα τις πάρουν αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερο, αρκεί να έχουν φορολογική και τραπεζική ενημερότητα και να τηρούν τους νόμους. «Επιδιώκουμε να μην υπόκειται η άδεια ενός καναλιού στην διαπλοκή του με την εξουσία», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «όλοι σήμερα είναι παράνομοι και δεν είναι βιώσιμα τα σχήματα». «Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πλην Ιταλίας λόγω Μπερλουσκονισμού, είναι περιορισμένος ο αριθμός πανεθνικής εμβέλειας», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Με την παρουσία του ΝΑΤΟ περιορίστηκαν οι προσφυγικές ροές

«Πέρυσι δεν φθάσαμε κοντά σε νέα Ίμια, ήταν σοβαρό το γεγονός, αλλά δεν φθάσαμε κοντά σε νέο επεισόδιο, ήταν κάποιοι πρόσφυγες που έφθασαν σε νησί και εκατέρωθεν υπήρχαν σκάφη της ακτοφυλακής, ελληνικά και τουρκικά. Τελικά έπεσαν στην θάλασσα προς την ελληνική πλευρά και τους περισυλλέξαμε. Ήταν οι ώρες που ψηφίζαμε στην Βουλή την συμφωνία και νομίζοντας ότι θα υπήρχαν λίγες ώρες ανάπαυσης και σε μερικές ώρες ήμασταν πάλι στο πόδι», περιέγραψε προς το τέλος της συνέντευξης ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τόνισε ότι με τη συνδρομή του περιορίστηκαν οι προσφυγικές ροές.

Καταλήγοντας, δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα κερδίσουμε τον κόσμο με τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, το φθινόπωρο του '19». «Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η χώρα περνάει δύσκολα, ο κόσμος δεν ανέχεται την αδικία», συμπλήρωσε.

 

Πηγή : www.naftemporiki.gr