tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΓΣΕΒΕΕ: Μέτρα για αποκατάσταση των ζημιών επιχειρήσεων στη Σαμοθράκη

σοβαρά τα προβλήματα βιωσιμότητας στις μικρές επιχειρήσεις και τις οικογένειες αυτών

Αναμφίβολα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν πρόσφατα σε στο ακριτικό νησί της Σαμοθράκης, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στους τοπικούς πληθυσμούς και τις επιχειρήσεις, ενώ σημαντικό μέρος των υποδομών που υποστήριζε την οικονομική και κοινωνική ζωή καταστράφηκε μερικώς ή ολοσχερώς.

 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας στις μικρές επιχειρήσεις και τις οικογένειες αυτών, και σε μεγάλο βαθμό αναστέλλει τον ομαλό προγραμματισμό για τη νέα τουριστική περίοδο. Δυστυχώς, το πρόβλημα επιτείνεται από τις οικονομικές δυσχέρειες των τοπικών κοινοτήτων αλλά και την ανυπαρξία πυλώνων χρηματοδότησης για τις έκτακτες καταστάσεις.

 

Η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δ. Παπαδημητρίου, την Υπουργό Εργασίας, κα. Ε. Αχτσιόγλου, τον                 Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο, τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Χ. Σπίρτζη και τον Περιφερειάρχη Ανατολ. Μακεδονίας – Θράκης, κ. Χ. Μέτιο, εκφράζει την αλληλεγγύη στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών της Σαμοθράκης και καλεί τους αρμόδιους φορείς να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα που υπάρχει για την υποστήριξη και την ταχεία αποκατάσταση των ζημιών στο νησί. Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει την ανάγκη να επανέλθει άμεσα σε ομαλούς ρυθμούς η οικονομική και κοινωνική ζωή, θεωρώντας ότι αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και ένδειξη αλληλεγγύης η αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

 

Για το σκοπό αυτό καλεί την κυβέρνηση και την περιφερειακή διοίκηση να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών αναγκών. Με οδηγό τις προτάσεις μας αλλά και το πλαίσιο ρυθμίσεων που έλαβαν χώρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει την ανάγκη να αναληφθούν οι κατάλληλες θεσμικές πρωτοβουλίες που θα καλύπτουν όλες τις πληγείσες περιοχές, πολλές από τις οποίες θα πρέπει να έχουν μόνιμη διοικητική και νομική ισχύ (με έμφαση στη δημιουργία κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας, στην αποκατάσταση των υποδομών και τη μερική χρηματοδοτική κάλυψη των ζημιών) :

 

Ι. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

 

[1] Δημιουργία μιας κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις {one stop emergency shop} για τη συγκέντρωση και αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και δικαιολογητικών δεδομένου ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν ενώ οι επιχειρηματίες δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθούν με όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα.  Αυτή η υπηρεσία μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα και λειτουργεί σε έκτακτες περιστάσεις σε όλη την επικράτεια.

 

[2] Πλήρης αποζημίωση της ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης με βάση την αξία της και όχι το θεσμοθετημένο ελάχιστο κόστος κατασκευής. Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης για όλους τους επαγγελματίες που μισθώνουν ή θα αναγκαστούν να μισθώσουν (διάρκεια επιδότησης ενός έτους)

 

[3] Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες με βασικό κριτήριο τα τιμολόγια αγοράς. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εξεύρεση τιμολογίων τεκμήριο να είναι ενδεικτικές τρέχουσες τιμές.

 

[4] Έγκαιρη κατάθεση αιτήματος στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες για την παροχή διευκολύνσεων και χρηματοδότησης για την αποκατάσταση ζημιών.

 

ΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

 

 [1] Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές απαλλαγή (και όχι μόνο αναστολή) από την καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ για ένα εξάμηνο και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες, ωστόσο, δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.

 

[2] Απαλλαγή από την καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.

 

[3] Απομείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2017 και 2018.

 

[4] Παροχή δυνατότητας υπαγωγής σε ρύθμιση για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Για όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, προτείνεται η μετάθεση της ρύθμισης και το πάγωμα καταβολής για 6 μήνες.

 

[5] Αναστολή ισχύος της ρύθμισης για την υποχρεωτική τήρηση συσκευών ηλεκτρονικών συναλλαγών POS, έως και την πλήρη αποκατάσταση των επικοινωνιών και των υποδομών στο νησί.

 

ΙΙΙ. ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

 

[1] Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μεταγκατάσταση κοκ)

 

[2] Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια. 

 

[3] Ειδική ρύθμιση- παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές (μέχρι τέλος του έτους)

 

[4] Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.

 

[5] Μερική απελευθέρωση των κεφαλαιακών ελέγχων για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές.

 

[6] Δημιουργία συμπράξεων ιδιωτικού- δημοσίου τομέα με ανάπτυξη εργαλείων μικροχρηματοδότησης (crowd-funding, ειδικά επενδυτικά σχέδια) για την αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές (λιμένων, οδικού δικτύου).

 

IV. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

 

[1] Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά των πληγεισών περιοχών για  χρονικό διάστημα ενός έτους

 

[2] Η άμεση αποκατάσταση των υποδομών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ομαλής οικονομικής και κοινωνικής ζωής

 

[3] Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.

 

[4] Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).

 

 

ΣΒ