14/04/2018 | 13:00
Η γερμανική οικονομία χρειάζεται περισσότερους ξένους εργαζόμενους…
Η γερμανική οικονομία χρειάζεται περισσότερους ξένους εργαζόμενους…

Σχόλιο. Αλλού η ανεργία θερίζει και αλλού έχουμε έλλειμμα εργατικών χεριών. Ο λόγος για την Ελλάδα και τη Γερμανία που βρίσκονται στους αντίποδες της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Η Γερμανία βέβαια δρέπει τους καρπούς μιας σκληρής πολιτικής που επέβαλε στην ΕΕ και της έδωσε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μεταφοράς πλούτου προς αυτή. Έτσι είναι όμως ο κανόνας του ανταγωνισμού και της ανισόμετρης ανάπτυξης. Ό,τι χάνει η μια χώρα το καρπούται η άλλη. Αυτό εκφράζεται ακόμη και στην απασχόληση. Και η είδηση είναι ότι δεν φτάνουν τα γερμανικά εργατικά χέρια και υπάρχει ανάγκη αναπλήρωσης με μετανάστες. Σημειώνουμε δε ότι, αυτό ήδη εφαρμόζεται κατά κόρο με «ενοικιαζόμενους εργαζόμενους» από άλλες χώρες της ΕΕ, με μισθούς και ασφάλιση που ισχύει στις χώρες καταγωγής τους! Εκτός των άλλων δηλαδή, αποκτά επιπλέον ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα με τους μισθούς αυτούς. Κατά τα άλλα και η Γερμανία είναι υπέρ της αρχής: «ίση αμοιβή για ίση εργασία»! Υποκρισία; Μεταξύ ανταγωνιστών, δεν υπάρχει αμφιβολία.

 

Η είδηση

 

Η Γερμανία θα χρειαστεί περισσότερους ξένους εργαζόμενους προκειμένου να συνεχίσει να απολαύει ανάπτυξη και ευημερία, τονίζεται σε μελέτη ινστιτούτου που δημοσιοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2018.  

 

Η ανοδική τάση στη γερμανική αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια πιθανότατα δεν θα καταγραφόταν δίχως τη μετανάστευση, τονίζεται στη μελέτη του γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW). Ο αριθμός των ξένων που εργάζονται στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1,3 εκατ. από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2017, ενώ ο αριθμός των γερμανών εργαζομένων αυξήθηκε κατά 1,6 εκατ. το ίδιο διάστημα, κατά τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη μελέτη. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι ξένοι που εργάζονται στη Γερμανία είναι πολίτες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι 386.000 είναι υπήκοοι κρατών εκτός ΕΕ.

 

Το ινστιτούτο προειδοποιεί εξάλλου ότι το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των Γερμανών ενδέχεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. «Μπορεί να προβλεφθεί ότι η συμμετοχή γερμανών πολιτών στο εργατικό δυναμικό θα μειωθεί απότομα την επόμενη δεκαετία», σημειώνεται στη μελέτη του ινστιτούτου.  Ακόμη, το IW εκτιμά πως η Γερμανία σταδιακά θα εξαρτάται περισσότερο από εργαζόμενους προερχόμενους από κράτη εκτός ΕΕ στο μέλλον, καθώς οι μετανάστες από τα ευρωπαϊκά κράτη θα γίνονται όλο και λιγότεροι διότι θα είναι απολύτως απαραίτητοι στις δικές τους χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αγορά εργασίας λόγω κυρίως της γήρανσης του πληθυσμού.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΑΣΒ

 

Tags: Εργασιακά Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1064 φορές

Σχετικές Ειδήσεις