tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας ξεδιπλώνεται στην Τεχνόπολη

Η ατμομηχανή της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας παρουσιάζεται στη νέα έκθεση στο Γκάζι που θα διαρκέσει μέχρι και τον Μάρτιο.

Η ατμομηχανή της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας παρουσιάζεται στη νέα έκθεση στο Γκάζι που θα διαρκέσει μέχρι και τον Μάρτιο.

 

Η μεγαλύτερη επιτυχία της περασμένης χρονιάς ήταν αναμφισβήτητα το αφιέρωμα «GR ’80s» στην Τεχνόπολη. Ολες οι γενιές των Αθηναίων πήγαν στο Γκάζι, σε μια έκθεση τόσο δημοφιλή, που οι φύλακες έβγαζαν έξω τους επισκέπτες που δυσκολεύονταν να υπακούσουν στη λήξη του ωραρίου. Συνεχίζοντας την παράδοση του 2017, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρουσιάζει από σήμερα μια νέα πρόκληση: μας καλεί να γνωρίσουμε καλύτερα ή να θυμηθούμε την ιστορία κορυφαίων βιομηχανιών της χώρας, από το 1860 μέχρι τη Μεταπολίτευση. Σε έναν τόπο που το επιχειρείν είναι τόσο δαιμονοποιημένο, η αριστεία και η καινοτομία υπό διωγμόν, η έκθεση «160 χρόνια Made in Greece» βάζει πολλά πράγματα στη θέση τους, δίνοντας στη βιομηχανία τη διάσταση που της αξίζει.

 

Από τον Γιώτη και τον Φλόκα μέχρι την Τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν και την Πεταλούδα του Μουζάκη, η καλοστημένη και πολύχρωμη έκθεση δεν ενεργοποιεί μόνον τη νοσταλγία. Μας βοηθά να δούμε το εθνικό αφήγημα με τις εξάρσεις και τις αποτυχίες του μέσα από τα μάτια των εργοδοτών και των εργαζομένων, ως ένα αδιάσπαστο σύνολο. Αλλωστε η πρόοδος γράφεται από κοινού και δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο όπου η ανάπτυξη μπορεί να χρεωθεί αποκλειστικά στο επιχειρηματικό δαιμόνιο ή στον εργατικό μόχθο. Πέρα από τα εκθέματα που περιλαμβάνουν από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέχρι (γνωστά και αγαπημένα) προϊόντα, μηχανήματα, τεκμήρια, το πιο χρήσιμο στοιχείο είναι ένα μεγάλο χρονολόγιο βάσει του οποίου μπορεί ο επισκέπτης να αντιληφθεί πώς ξεκίνησε και διαρθρώθηκε η βιομηχανία στην Ελλάδα από τα σπάργανα μέχρι την αποβιομηχάνιση μέσα από την άνοδο και την πτώση επιμέρους κλάδων της.

 

Μέταλλα, χημικά, τρόφιμα, ποτά, ενέργεια, έπιπλο, καπνός, κλωστοϋφαντουργία και ένδυση, οικοδομικά υλικά, αντικατοπτρίζουν την πορεία 100 και πλέον επιχειρήσεων που εμφανίστηκαν στη χώρα μας. Το αισιόδοξο; Πολλές από αυτές είναι ακόμα ενεργές. Παράλληλα, μπαίνουν στην ιστορία και άλλοι παράγοντες, όπως το σχέδιο Μάρσαλ, τα μεγάλα γεγονότα, τα πολιτικά κινήματα, οι κοινωνικές τάσεις, η διαφήμιση ως καταλύτης. Η έκθεση είναι απλωμένη μέσα στην ταιριαστή και ευρύχωρη Τεχνόπολη δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία της πλοήγησης, με τις κατάλληλες ανάσες. Μεγάλο μέρος του αφιερώματος αυτού είχε παρουσιαστεί και πριν από περίπου έναν χρόνο στην Ελευσίνα, υπό άλλη μορφή, καθώς αυτή είναι η περιοχή που διέθετε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να δημιουργηθούν οι πρώτες μονάδες, από την τσιμεντοβιομηχανία και την ελαιουργία μέχρι τα ναυπηγεία. Στη νέα της εκδοχή, η εμπλουτισμένη έκθεση θα περιλαμβάνει και πολλές παράλληλες δράσεις που θα μας μεταφέρουν από το παρελθόν στο σήμερα σε συνεργασία με το Innovathens, έτσι ώστε να δούμε τον ρόλο που θα διαδραματίσουν τα startups, οι νεοφυείς επιχειρήσεις δηλαδή, στο νέο τοπίο της οικονομίας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 25 Μαρτίου.

 

 

Πηγή: Η Καθημερινή, της  ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

 

 

 

 

Σ