tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η Κ. Παπανάτσιου για φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ και τέλη κυκλοφορίας

Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις».

Ομιλία της Υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την υποστήριξη της τροπολογίας που αφορά σε διατάξεις για φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ και τέλη κυκλοφορίας

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Κ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΕ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΦΠΑ ΚΑΙ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (11.4.2017)

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Τώρα θα δώσω τον λόγο στην Υπουργό κ. Παπανάτσιου, για να μιλήσει για την τροπολογία.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Θα μιλήσω για την τροπολογία με γενικό αριθμό 1017 και ειδικό 133. Αφορά διατάξεις για φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ και τέλη κυκλοφορίας. Ο ν. 4172/2013 προέβλεπε τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων την 30η Απριλίου κάθε έτους. Με την τροπολογία η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30η Ιουνίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. Η διάταξη της προηγούμενης περίπτωσης ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται και τις δαπάνες που πραγματοποιούνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ: Για ποιον λόγο το κάνει αυτό;

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Οι φορολογικές δηλώσεις λήγουν, με βάση τον νόμο, στις 30 Απριλίου. Αντί να έχουμε συνέχεια υπουργικές αποφάσεις και να δίνουμε παρατάσεις -άνοιξε το σύστημα πριν από λίγο- δίνουμε τη λήξη στις 30 Ιουνίου.

Επειδή για την υποβολή κάθε φορά των στοιχείων που έχουν υποχρέωση να δίνουν και οι εργοδότες και το κράτος από την ΗΔΙΚΑ για τις συντάξεις ή άλλα εισοδήματα η προθεσμία είναι μέχρι τις 31 Μαρτίου, η έναρξη των φορολογικών δηλώσεων δεν μπορεί να γίνει πριν από τις αρχές του Απρίλη κάθε έτους, με αποτέλεσμα ένας μήνας να μην επαρκεί για τις φορολογικές δηλώσεις. Με αυτή τη λογική δίνουμε μέχρι τις 30 Ιουνίου τη λήξη.

Ήδη έχουμε και για τα νομικά πρόσωπα προγενέστερη διάταξη, οπότε μπορούν μέχρι τις 15 Ιουλίου τα φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη νομικών προσώπων να υποβάλουν τις δηλώσεις τους και έχουμε ως καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου.

Η καταβολή του φόρου γίνεται σε έξι κατά ανώτατο όριο ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα και με καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης για τις υπόλοιπες πέντε την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επομένων μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση η καταβολή του φόρου γίνεται εφάπαξ και όχι αργότερα από την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την υποβολή της δήλωσης.

Στο δεύτερο κομμάτι που αφορά τον ΦΠΑ έχουμε τις δηλώσεις έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Είναι για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος που έχουν την υποχρέωση να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς από 1.1.2017. Σύμφωνα με τις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου, υποβάλλονται έως τις 12.5.2017.

Εξαιρετικά όσοι εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς από 1.1.2017, αλλά πληρούν τις προϋποθέσεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του παρόντος, μπορούν να προβούν σε δήλωση μεταβολής μετάταξης στο ειδικό καθεστώς των αγροτών έως τις 12 Μαΐου 2017.

Πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής που τυχόν επιβλήθηκαν από 1.1.2017 για ένταξη στο κανονικό καθεστώς έως τις 12.5.2017 διαγράφονται ή επιστρέφονται κατά περίπτωση.

Ειδικά για το φορολογικό έτος 2017, στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις που έλαβαν οι αγρότες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, λαμβάνονται τα ποσά των επιδοτήσεων που αφορούν μόνο το έτος 2016.

Αυτό είναι ένα αίτημα όλων των αγροτών. Επειδή κατά το έτος 2016 καταβλήθηκαν πάρα πολλές επιδοτήσεις που αφορούσαν προηγούμενα έτη, για τη συγκεκριμένη χρονιά και μόνο –το διευκρινίζουμε- μπορούν να κάνουν την ένταξη στα βιβλία από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς όσοι έχουν πάνω από 5.000 για επιδοτήσεις που αφορούν το έτος 2016. Από το 2017 και μετά ισχύει η απόφαση που υπήρχε πριν, δηλαδή ό,τι καταβάλλεται μέσα στο έτος, ανεξάρτητα ποιο έτος αφορά, θα έχει την υποχρέωση για ένταξη στα βιβλία.

Το τελευταίο έχει να κάνει με την άρση της ακινησίας οχήματος, αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας ιδιωτικής χρήσης. Έχει να κάνει με τα τέλη κυκλοφορίας. Δίνεται η δυνατότητα για άρση ακινησίας ενός μηνός να καταβάλλονται τα δύο δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας. Για άρση ακινησίας διάρκειας τριών μηνών καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Και για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν ως τις 31/12/2017, συν δύο δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Δίνουμε τη δυνατότητα σε κάποιους που θέλουν να πάρουν για ένα ορισμένο διάστημα τις πινακίδες, να μπορέσουν να το κάνουν. Είναι ακριβώς το ίδιο που είχαμε φέρει και πέρσι.

Ευχαριστώ.

ΣΒ