tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η μικροπολιτική «δυναμιτίζει» τον αγώνα της επιμελητηριακής κοινότητας

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία σχέση του επιμελητηριακού κόσμου με τα «άρματα» κομματικών υποψηφίων. Ειδικά τώρα που μαχόμαστε όλοι για την σωτηρία του Θεσμού

Με απορία αλλά και με μεγάλη δόση ανησυχίας διαπιστώσαμε ότι μεταξύ των υπογραφών που συγκέντρωσε ο εκ των υποψηφίων για την ηγεσία της ΝΔ κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, περιλαμβάνεται και αυτή του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου.

 

Χωρίς να παραγνωρίζουμε το δικαίωμα του πολιτικού προσδιορισμού σε κανέναν, οφείλουμε να επισημάνουμε ορισμένα κρίσιμα σημεία που σχετίζονται άμεσα με το παρόν και το μέλλον του Επιμελητηριακού θεσμού.

 

Πόσο ορθό είναι ο Πρόεδρος μίας Ένωσης τόσο σημαντικής να εμπλέκεται σε εσωκομματικές διεργασίες; Υποτίθεται ότι στόχος του είναι να προασπίσει την ενότητα και κυρίως να εργαστεί για το μέλλον των επιμελητηρίων της χώρας. Τι θα γίνει άραγε εάν ο υποψήφιος ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στηρίζεται από τον κ. Μίχαλο, δεν καταφέρει να εκλεγεί στην προεδρία; Δεν υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να αποδυναμωθεί η θέση της ΚΕΕΕ απέναντι στον νέο πρόεδρο της ΝΔ; Αποκλείεται να λειτουργήσει διχαστικά για τα επιμελητήρια αυτή η ενεργή συμμετοχή στα εσωτερικά ενός κόμματος;

 

Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είχε σκεφθεί καλύτερα ο κ. Μίχαλος την ενέργεια του αυτή. Είναι γεγονός ότι η ανάμειξη του, εύλογα έχει προκαλέσει ερωτήματα σε επιμελητηριακά στελέχη. Ειδικά μάλιστα από την στιγμή που ο κ. Μίχαλος τα τελευταία χρόνια εμφανιζόταν ως μαχητικός υπερασπιστής των μικρομεσαίων και του επιμελητηριακού θεσμού αλλά όταν τα πράγματα έφταναν στο «δια ταύτα» εγκατέλειπε τις διακηρύξεις και τις θέσεις τους, ιδίως με τις υπαναχωρήσεις στο θέμα της μη κατάργησης της εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια.

 

Συνειρμικά φέρνουμε στο νου την παρουσία σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, του γραμματέα των παραγωγικών τομέων της ΝΔ (κ. Παναγόπουλου), για τον οποίο υπάρχει έντονη φημολογία ότι πιθανότατα έχει και μία έμμισθη σχέση με το ΕΒΕΑ, και της συμπεριφοράς που πολλές φορές επιδεικνύει σαν να είναι μέλος της Ένωσης.

 

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν και τα υπόλοιπα κόμματα εμφάνιζαν τον «τοποτηρητή» τους στις εσωτερικές μας διεργασίες.

 

Επαναλαμβάνουμε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει μία πολιτική ταυτότητα. Όμως ειδικά όταν έχει μία τόσο υψηλή θέση ευθύνης, όπως αυτή του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης των Επιμελητηρίων της χώρας, οφείλει να τη βάζει στο περιθώριο για τη διατήρηση της ενότητας και την όσο το δυνατόν αποδοτικότερη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μελών της Ένωσης. Δυστυχώς τέτοιου είδους ενέργειες αποδυναμώνουν αυτή τη διαπραγμευτική δυνατότητα. Εξάλλου είναι γνωστή η ρήση για τη γυναίκα του Καίσαρα, που δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει να φαίνεται κιόλας.

 

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία σχέση του επιμελητηριακού κόσμου με τα «άρματα» κομματικών υποψηφίων. Ειδικά αυτή την περίοδο που μαχόμαστε όλοι για την σωτηρία του επιμελητηριακού θεσμού. Προέχει η ενότητα, η υπερ-κομματική στάση, η διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο για τους μικρομεσαίους και τους επαγγελματίες. Διχαστικές συμπεριφορές και πρακτικές, δεν χωρούν στον αγώνα του επιμελητηριακού κόσμου. Ας το καταλάβουν όλοι αυτό.

 

Η ΣΥΝΤΑΞΗ