25/05/2018 | 09:30
Η Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Μεταφορών Μ. Χριστάκη στο eea.gr
Η Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Μεταφορών Μ. Χριστάκη στο eea.gr
Για το νομοσχέδιο που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων υποψήφιων οδηγών, την επαναλειτουργία των Δημόσιων ΚΤΕΟ, τη σχέση μεταξύ υπηρεσιών Μεταφορών και εκπαιδευτών – πολιτών, αλλά και τις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και όλους τους θεσμικούς φορείς μίλησε στο eea.gr η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, αρμόδια για θέματα Μεταφορών, κα. Μαρία Χριστάκη, η οποία επισκέφθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 το ΕΕΑ και συναντήθηκε με τον Α’ Αντιπρόεδρό του κ. Νίκο Γρέντζελο.
Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο και την αλλαγή του συστήματος εξετάσεων η κα. Χριστάκη εκτίμησε ότι εισάγει μια άλλη κουλτούρα, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια πολύ καλή βάση συζήτησης, η οποία ωστόσο επιδέχεται βελτιώσεων. 
«Το νομοσχέδιο εστιάζει στο να παίρνει κάποιος το δίπλωμά του επειδή αξίζει να το πάρει», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Μεταξύ των αλλαγών, όπως εξήγησε, είναι η δημιουργία μικρότερου σώματος εξεταστών, η αλλαγή της διαδικασίας πρακτικής και θεωρητικής εξέτασης, και η αναβάθμισή των υπηρεσιών, οι οποίες αποκτούν ηλεκτρονικό χαρακτήρα.
Η κα. Χριστάκη τόνισε ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς – ειδικά οι περιφέρειες που εκτελούν το έργο των εξετάσεων- να υποβάλουν προτάσεις που θα καταστήσουν το νέο σύστημα 100% εφαρμόσιμο, γιατί αυτή τη στιγμή «υπάρχουν κάποια κενά – ασάφειες».
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο θέμα του σώματος εξεταστών, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να αναλάβουν εξολοκλήρου οι Περιφέρειες τη σύστασή του. Ένα ακόμη ζήτημα -σύμφωνα με την κα. Χριστάκη- που χρήζει προσοχής αφορά στους ελεγχόμενους χώρους πρακτικής εξέτασης, οι οποίοι είναι περιορισμένοι σε περιφέρειες όπως η Αττική.
Επεσήμανε, ακόμη, ότι πρέπει να αλλάξει επειγόντως η εξέταση, την οποία χαρακτήρισε αναχρονιστική.
Σε ό,τι αφορά τις Επιτροπές που διενεργούν τις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών, αναγνώρισε ότι υπήρξε μια «δύσκολη κατάσταση στις υπηρεσίες Μεταφορών γιατί η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη και είχαμε ν ’αντιμετωπίσουμε μια 10ήμερη αποχή των εξεταστών», ωστόσο μας ενημέρωσε ότι ήδη έχει υπογράψει απόφαση που ανεβάζει τις επιτροπές και τόνισε: «Όπως έκανα μέχρι την 30η Απριλίου, έχω ανεβάσει όλες τις Επιτροπές που προγραμματίζονται για τις Εξετάσεις μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου, γιατί σαν ελεύθερη επαγγελματίας που είμαι κι εγώ, ξέρω τις δυσκολίες που περνάνε οι εκπαιδευτές οδήγησης και θέλω να εξυπηρετούνται οι μαθητές τους, οι πολίτες και να μη μένει κανείς παραπονεμένος».
Δημόσια ΚΤΕΟ
Μιλώντας για τα Δημόσια ΚΤΕΟ η κα. Χριστάκη επισήμανε ότι στόχος της περιφερειακής διοίκησης υπό την κα. Ρένα Δούρου, η οποία εξελέγη τον Μάιο του 2014, ήταν η επαναλειτουργία των δημόσιων ΚΤΕΟ.
Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλειτούργησε τον Φεβρουάριο του 2015 το Δημόσιο ΚΤΕΟ Χολαργού «με νέο αέρα που με την τεχνογνωσία και την εμπειρία του προσωπικού μας αποτελεί ένα άξιο σύμμαχο της οδικής ασφάλειας», ανέφερε η κα. Χριστάκη, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα διαγωνισμός που αφορά στο ΚΤΕΟ Μάνδρας και σύμφωνα με την Περιφερειακή Σύμβουλο, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση των διαγωνισμών.
Η κα. Χριστάκη στάθηκε ιδιαίτερα στον κοινωνικό χαρακτήρα της επαναλειτουργίας του ΚΤΕΟ Μάνδρας, μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.
«Θα πρέπει να βοηθήσουμε την περιοχή αυτή ακόμη και με το άνοιγμα ενός ΚΤΕΟ που θα ασκεί κοινωνική πολιτική και θα βοηθήσει στην οδική ασφάλεια της περιοχής», σημείωσε. Επίσης, ανέφερε ότι το ΚΤΕΟ Μάνδρας λειτουργεί αυτή τη στιγμή μόνο με το κομμάτι των επιθεωρήσεων και ένας ελεύθερος χώρος που υπάρχει έχει δοθεί στην Αλληλεγγύη για Όλους που το χρησιμοποιεί σαν κέντρο εφοδιασμού για να βοηθήσει τους ανθρώπους της Δυτικής Αττικής.
 
 
Εκσυγχρονισμός Υπηρεσιών
Μεταξύ άλλων η Περιφερειακή Σύμβουλος εστίασε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών Μεταφορών μέσω της διαδικτυακής εξυπηρέτησης πολιτών και εκπαιδευτών.
«Να μπορεί να εξυπηρετείται ο πολίτης online από τον υπολογιστή του και γι’αυτά που δεν θα εκτυπώνονται , όπως οι πινακίδες, για παράδειγμα, να του έρχονται στο σπίτι. Όπως και στο κομμάτι των υπηρεσιών που σχετίζονται με τους εκπαιδευτές οδήγησης και τις εξετάσεις. Από το πώς θα εκδοθεί η καρτέλα ενός μαθητή – καρτέλα ΔΕΕ- που χωρίς αυτή δεν μπορεί να δώσει εξετάσεις, μέχρι το πότε θα πάρει το δίπλωμά του, πώς θα κάνει την ανανέωση διπλώματος, πώς θα προγραμματίσει εξετάσεις...Δεν μπορεί να είμαστε ακόμη με το μολυβάκι και το χαρτάκι», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών, η Περιφέρεια Αττικής, όπως εξήγησε, έχει δημιουργήσει και αναρτήσει στο site της έναν Οδηγό μέσω του οποίου μπορεί πολύ εύκολα ο πολίτης να αντλήσει σαφείς πληροφορίες για τις υπηρεσίες και τα έγγραφα που απαιτούνται.
Συνεργασία με ΕΕΑ
Η κα. Χριστάκη δήλωσε ανοιχτή στη συνεργασία με το ΕΕΑ, τονίζοντας ότι είναι μια ευκαιρία –στη συγκυρία αυτής της αλλαγής του συστήματος- να αναβαθμιστεί, με τη σύμπραξη όλων, τόσο ο κλάδος της εκπαίδευσης όσο και οι υπηρεσίες Μεταφορών.
Υπογράμμισε, ακόμη, τόσο την παρουσία του κ. Γρέντζελου, προέδρου του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδηγών Δυτικής Αττικής στη θέση του Α’ Αντιπροέδρου του ΕΕΑ, όσο και έξι ακόμη εκπαιδευτών στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, ενώ επικρότησε επίσης τη λειτουργία της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση της συνεργασίας, μέσω και της διοργάνωσης ενημερωτικών και άλλων δράσεων για θέματα Οδικής Ασφάλειας και Μεταφορών.
 
 
 

 

Tags: ΕΕΑ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, Σχολές Οδηγών Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1888 φορές

Σχετικές Ειδήσεις