tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ηλεκτρονικοποίηση σύστασης εταιρειών Μιας Στάσης & μειώσεις προστίμων

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ & ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΚΑΔ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Νέοι νόμοι έχουν κατατεθεί  από 25/11/16 για απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, και  άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό ,ενώ έρχεται νέο  θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, με κατάθεσή του από 24/11/16
Σκοπός του πρώτου νόμου που έχει κατατεθεί, είναι να βοηθήσει στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα ίδρυσης όλων των εταιρικών μορφών. Οι νόμοι όλοι που αφορούν το ΓΕΜΗ ΚΑΙ ΥΜΣ από τον 4172/12 και από την έναρξη της ΥΜΣ.
Το  νέο σχέδιο νόμου περιέχει έχει μορφοποιηθεί με αντικαταστάσεις και καταργήσεις όπου χρειάζονται, προκειμένου την δημιουργία ενός ενιαίου νόμου, προς απλοποίηση και διευκόλυνση των διαδικασιών λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις αντιξοότητες που έχουν εμφανιστεί κατά την εφαρμογή της υπηρεσίας από τον Απρίλιο του 2011 που ξεκίνησε για πρώτη φορά.
Στόχοι του είναι:
Α. Η  βελτίωση του χρόνου σύστασης εταιρειών μέσω της Υ.Μ.Σ.,
Β. Την μείωση του κόστους σύστασης,
 Γ. Η ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών χωρίς την ανθρώπινη μεσολάβηση,
 Δ. Η επίτευξη καλύτερης επικοινωνίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των βάσεων δεδομένων Υπηρεσιών του Δημοσίου,
 Ε. Μείωση του γραμματίου Κόστους Σύστασης για όλες τις μορφές έως και  90% ενώ για τον 1ο χρόνο λειτουργίας της ηλεκτρονικής σύστασης θα απαλλάσσεται από την καταβολή του παραπάνω γραμματίου,
 Ζ. Την ελαχιστοποίηση των λαθών της Υ.Μ.Σ.,
Αναμένονται  ΥΑ με τα περιεχόμενα των πρότυπων καταστατικών  και Κ.Υ.Α. για τις διαδικασίες, προϋποθέσεις, τεχνικές λεπτομέρειες κλπ.
Οι Κεφαλαιουχικές εταιρίες κατά την ηλεκτρονική σύσταση με χρήση πρότυπου καταστατικού, θα έχει ως συνέπεια να καταργηθεί η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου οπότε και θα υπάρχει μείωση διαδικασιών και  μείωση του κόστους κατ’ επέκταση.
Για παράδειγμα μία ΑΕ για έξοδα συμβολαιογραφικής πράξης  είχε κόστος 583 ευρώ(2014) και γραμμάτιο Σύστασης 70ευρω .Σύνολο 653ευρω.Με την  Ηλεκτρονική διαδικασία θα κοστίζει μόνο 21ευρώ με την καταβολή του γραμματίου Σύστασης χωρίς άλλη καταβολή.
Το ίδιο θα ισχύει για όλες τις μορφές ακόμα και για τις προσωπικές.
Αναμένεται να χορηγούνται και οι κλειδάριθμοι από το ΤΑΧΙS σε νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις ,όπως και εγγραφή στον ΟΑΕΕ.
Τροποποιούνται οι νόμοι Κ.Ν190/20, ο Ν.3414/05 και καταργούνται οι ΚΥΑ Κ1-802/11(ΦΕΚ 470 Β) και η ΥΑ Κ2-828/13 (ΦΕΚ Β )του Ν.3853/10  και θα αντικατασταθούν από νέες, προκειμένου την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που αφορά τις ΥΜ.Σ. και το ΓΕΜΗ
 
Εν σχέση με τον δεύτερο νόμο που αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο  για την  άσκηση οικονομικής δραστηριότητας που κατατέθηκε στις 24/11/2016 αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες  σχετικά με ΚΑΔ που αφορούν ειδικές αδειοδοτήσεις και εξειδικεύεται στις παρακάτω ομάδες
1η ΟΜΑΔΑ Έργα χερσαίων & εναέριων μεταφορών
2η ΟΜΑΔΑ Υδραυλικά έργα
3η ΟΜΑΔΑ Λιμενικά έργα
4η ΟΜΑΔΑ Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών
5η ΟΜΑΔΑ Εξορυκτικές &συναφείς δραστηριότητες
6η ΟΜΑΔΑ Τουριστικές εγκαταστάσεις &έργα αστικής ανάπτυξης κτιριακού τομέα αθλήσεων & αναψυχής
7η ΟΜΑΔΑ Πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
8η ΟΜΑΔΑ Υδατοκαλλιέργειες
9η ΟΜΑΔΑ Βιομηχανικές δραστηριότητες & συναφείς εγκαταστάσεις
10η ΟΜΑΔΑ Μεταφορά ενέργειας, καυσίμων & χημικών ουσιών
11η ΟΜΑΔΑ Ειδικά έργα και δραστηριότητες.
 
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο έχουμε την δημιουργία Υπηρεσίας Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) που θα εποπτεύεται από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης και προβλέπεται η ανταλλαγή δεδομένων με το ΓΕΜΗ.
 
Οι αλλαγές μεταξύ άλλων που προβλέπονται είναι:
Α. Καταβολή παράβολου αντί ετησίως που ίσχυε για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας υπό καθεστώς γνωστοποίησης &έγκρισης ανά εγκατάστασης
Β. Είσπραξη του ποσοστού 20% αντί 100% επί του ποσού των καταβολών εφάπαξ παράβολων σε περίπτωση που αρμόδια αρχή είναι οι ΟΤΑ..
Γ. Αναπροσαρμογή σε χαμηλότερο ύψος & συρρίκνωση του πεδίου εφαρμογής προστίμων ,που επιβάλλονται στους ασκούντες οικονομική δραστηριότητα κατά παράβαση των διατάξεων υπό ψήφιση του νόμου.
Δ. Απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής ετήσιας συνδρομής στην ΕΕΧ από τακτικά μέλη που δεν ασκούν το επάγγελμα του χημικού (αρθ.58)
Ε. Κατά την  έκδοση της απόφασης που θα καταργεί τα υφιστάμενα παράβολα για την άσκηση μεταποιητικών & συναφών δραστηριοτήτων τροφίμων και ποτών, καθώς και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υπέρ των ΟΤΑ ποσοστού 80% αντί 100% που ισχύει σήμερα, επί των εσόδων από την καταβολή παράβολου.
 
ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ – ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ
Web: www.taxgservices.gr