tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Ημέρα Καριέρας» από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ανοίγοντας δρόμους σε φοιτητές και αποφοίτους

Ανοίγοντας δρόμους σε φοιτητές και αποφοίτους

 

«Ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο με τον εργασιακό χώρο, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα. Η ημερίδα του Πανεπιστημίου ήταν χρήσιμη. Μετά το πτυχίο πολλές φορές, δεν γνωρίζεις πώς να κινηθείς, θεωρώ ότι σήμερα θα έχω μια βοήθεια, στο τι ψάχνω. Το είδα, ως μια καλή ευκαιρία, έχω δώσει αρκετές συνεντεύξεις». Με τα λόγια αυτά περιγράφουν φοιτητές και απόφοιτοι για το τι περιμένουν από την «Ημέρα Καριέρας 2018» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που έγινε χθες με τη συμμετοχή νέων που ψάχνουν εργασία και εκπροσώπους εταιρειών που αναζητούν ικανά στελέχη για τις επιχειρήσεις τους.

 

Από την άλλη η υπεύθυνη της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Έφη Γερωνυμάκη, δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η «Ημέρα Καριέρας» γίνεται με στόχο να φέρει τους φοιτητές και αποφοίτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε επαφή με τον επιχειρηματικό και επιχειρησιακό κόσμο.

 

«Η Ημέρα Καριέρας είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση εξωστρέφειας ενός Πανεπιστημίου. Είναι 4η φορά για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Φέτος είναι μεγάλη η προσέλευση τόσο νέων αλλά και εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς, κυριαρχούν βέβαια οι εταιρείες τεχνολογίας. Αυτό δεν είναι τυχαίο, γιατί η τεχνολογία έχει μπει στην ζωή μας κι αυτό αντικατοπτρίζεται στη σημερινή προσέλευση των επιχειρήσεων που αναζητούν νέους επιστήμονες για απασχόληση» τονίζει η κ. Γερωνυμάκη.

 

Πρωταγωνιστές στην ημερίδα ήταν οι νέοι που φέτος είχαν πολύ μεγάλη συμμετοχή γιατί όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκδήλωση αυτή είναι μια καλή ευκαιρία γνωριμίας με την αγορά εργασίας.

 

Η Ημέρα Καριέρας, αναφέρει η κ. Γερωνυμάκη, είναι ταυτόχρονα και μια εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς οι νέοι επιστήμονες μέσα σε ένα οικείο για αυτούς περιβάλλον, στο δικό τους Πανεπιστήμιο, προετοιμάζονται και πραγματοποιούν συνεντεύξεις δικτύωσης, οι οποίες σίγουρα θα είναι πολύ χρήσιμες για την συνέχεια.

 

Η Δήμητρα Γκανάρα, είναι τελειόφοιτη Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποφάσισε να συμμετέχει και εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το είδα ως μια καλή ευκαιρία, έχω δώσει αρκετές συνεντεύξεις. Χρήσιμη ημερίδα, γιατί ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο με τον εργασιακό χώρο, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα. Πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με τον εργασιακό χώρο μετά την πρακτική. Η σημερινή εμπειρία, μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε ανθρώπους, να δικτυωθούμε, πιθανόν δε, να προκύψει και μια μελλοντική εργασία. Ακόμη και να μην προκύψει κάτι άμεσα, εμείς γνωρίζουμε ανθρώπους, αλλά κι εκείνοι από την πλευρά τους, βλέπουν που κινούμαστε και μπορεί κάτι να προκύψει. Ήταν ευχάριστη εμπειρία, ήταν αναλυτικοί, συμβουλευτικοί, φιλικοί, μας εξηγούσαν τι μπορεί να αξιοποιήσουμε, ήταν πολύ καλό!».

 

Η Δήμητρα θεωρεί, πως σήμερα, «υπάρχουν δυσκολίες στο να κάνει κάποιος καριέρα με την κατάσταση που επικρατεί». Ωστόσο πιστεύει ότι «αν κάποιος είναι ενεργός, δραστήριος, ψάχνει τι γίνεται, συμμετέχει σε ανάλογες με τη σημερινή εκδηλώσεις, θα βρει κάπου το δρόμο του και θα προκύψει εργασία που θα τον ικανοποιεί». Με ένα μεγάλο χαμόγελο ικανοποίησης η νεαρή κοπέλα λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως στην ημερίδα γνώρισε πολλούς ανθρώπους και συνεχίζει: «Τους θυμάμαι όλους έναν-έναν. Κάτι έχω να πάρω από τον καθένα. Κάτι μου έχει μείνει από τις συμβουλές τους. Ως τελειόφοιτη, είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σε επικοινωνία με επιχειρηματίες. Είναι μια ευκαιρία, που μου δόθηκε απλόχερα και χωρίς κόστος».

 

Ο πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής Στατιστικής Κωνσταντίνος Ζωγράφος, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «στην τρέχουσα οικονομική συγκύρια, με τα υψηλή ποσοστά ανεργίας για τους νέους, η εκδήλωση προσπαθεί να δώσει μια διέξοδο και σε έναν βαθμό μπορεί να δώσει μια λύση, ή ένα φωτεινό μονοπάτι στα νέα παιδιά, στους φοιτητές και εκείνους του Μαθηματικού Τμήματος». Μάλιστα διευκρινίζει με ιδιαίτερη έμφαση, ότι το μέλλον των φοιτητών των Μαθηματικών Τμημάτων δεν είναι μόνο η διδασκαλία γιατί τα Μαθηματικά ως επιστήμη, καλλιεργούν το πνεύμα, δίνουν δυνατότητα σε αυτόν που τα κατέχει να δίνει λύση στα πρακτικά προβλήματα .

 

«Τα μαθηματικά μπορούν να ανταποκριθούν σε όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας και οι μαθηματικοί είναι μια καλή επιλογή για όλες τις επιχειρήσεις και όλους τους τομείς» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

 

 

Ο Χριστόφορος, είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και ασχολείται με την έρευνα. Θεωρεί πως η εκδήλωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι χρήσιμη και προσθέτει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυτές οι κινήσεις, είναι σημαντικές, χρήσιμες με θετικό πρόσημο. Είμαι ικανοποιημένος από την επικοινωνία μου με τους επιχειρηματίες».

 

Η Ευδοξία Μπέλλου, φοιτήτρια στο 3ο έτος του Παιδαγωγικού Τμήματος, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η συμμετοχή της στην ημερίδα, είχε στόχο, να γνωρίσει ανθρώπους των επιχειρήσεων, ώστε να έχει μια εμπειρία, να δει πως λειτουργούν τα πράγματα. «Μετά το πτυχίο, πολλές φορές δεν γνωρίζεις πώς να κινηθείς. Θεωρώ ότι από σήμερα, έχω μια βοήθεια στο τι ψάχνω», σημειώνει.

 

Η «Ημέρα Καριέρας», όπως υπογραμμίζει ο κ. Ζωγράφος, είναι εκδήλωση, η οποία έχει αμοιβαίο ενδιαφέρον. Οι επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν τους ανθρώπους τους οποίους πιθανόν να αξιοποιήσουν αλλά και οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία αφενός μεν, να γνωρίσουν την αγορά εργασίας αλλά και αφετέρου να εξοικειωθούν και με την όλη δραστηριότητα. Είναι μια πρώτη επαφή των φοιτητών με το εργασιακό περιβάλλον.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

β