tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ: Ενίσχυση της οικονομίας, αλλά χωρίς ισχυρή δυναμική

οι κυριότερες οικονομικές εξελίξεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους

Στο συμπέρασμα ότι "η ελληνική οικονομία ενισχύεται σταδιακά αλλά χρειάζεται περαιτέρω ώθηση και προσπάθεια" καταλήγει το ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ στο τριμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του στο οποίο συνοψίζονται οι κυριότερες οικονομικές εξελίξεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Όπως υπογραμμίζεται, "η ελληνική οικονομία διατηρεί τη θετική της πορεία χωρίς ωστόσο την πολυπόθητη ισχυρή δυναμική. Η υποχρέωση για την επίτευξη του υπερπλεονάσματος τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με τη διόγκωση της αβεβαιότητας, λόγω των διεθνών πολιτικών εξελίξεων, της ανόδου των διεθνών τιμών πετρελαίου, το σταδιακό τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης, την έλλειψη ρευστότητας κ.ά. διατηρούν υψηλά τις φορολογικές υποχρεώσεις, το μη μισθολογικό κόστος αλλά και τα επιτόκια των ελληνικών τίτλων. Η τόνωση των εξαγωγών αλλά και της ιδιωτικής κατανάλωσης σε μικρότερο βαθμό καθώς και οι θετικές επιπτώσεις από την τουριστική κίνηση δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη μη ολοκλήρωση του παραγωγικού μετασχηματισμού αλλά και τις χαμηλές επενδύσεις. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ως ζητούμενο η δημιουργία ενός πραγματικά φιλικού, προς την επιχειρηματικότητα, οικονομικού περιβάλλοντος, αυτή τη φορά με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που δεν θα εστιάζουν στην περικοπή μισθών, επιδομάτων και συντάξεων".

Οι κυριότερες εξελίξεις, σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ, έχουν ως εξής:

  • Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η διατήρηση της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ και το δεύτερο τρίμηνο του 2018 (+1,8% σε ετήσια βάση), ενώ οι πραγματικές εποχικά διορθωμένες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν κατά 5,4% ετησίως ενώ παρέμειναν σταθερές συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.
  • Στην αγορά εργασίας, το ισοζύγιο προσλήψεων/αποχωρήσεων κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2018 κατέγραψε την καλύτερη επίδοση από το 2001 με 288.369 θέσεις εργασίας ενώ και ο Σεπτέμβριος κινήθηκε ανοδικά.
  • Στο Εμπόριο, οι πολύ μικρές (“micro”) επιχειρήσεις συνεχίζουν να καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις πλήρους απασχόλησης σε σχέση με τις μεγαλύτερες του κλάδου (90,4% έναντι 84,5%), σε αντίθεση με την εικόνα που επικρατεί στο σύνολο της οικονομίας.
  • Επιδείνωση σε ετήσια βάση παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα τη διόγκωση του ελλείμματος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο σε 1,11 δισ. ευρώ.
  • Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2018 το επίπεδο των τιμών (Εν.ΔΤΚ) παρέμεινε υποτονικό σε ετήσια βάση (0,9%), πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το επίπεδο στόχο της ΕΚΤ (χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%).
  • Η ιδιωτική κατανάλωση κινήθηκε ανοδικά το Β΄ τρίμηνο του έτους αλλά με χαμηλούς ρυθμούς τόσο σε τριμηνιαία 0,6% (Β΄/Α΄ Τρίμηνο 2018), όσο και σε ετήσια (Β΄ Τρίμηνο 2018/2017: 1,0%) βάση, με την τόνωση της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης (+9,0% ετησίως) να μην αποτυπώνεται απτά στην ιδιωτική κατανάλωση.
  • O Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο εκτός καυσίμων και λιπαντικών και ο αντίστοιχος Δείκτης Όγκου παρουσίασαν αξιοσημείωτη ενίσχυση το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Επιπλέον, σαφώς καλύτερη ήταν η εξέλιξη του εποχικά διορθωμένου ΔΚΕ στο Χονδρικό Εμπόριο (+6,4%) και κατά πολύ καλύτερη του αντίστοιχου δείκτη στα Αυτοκίνητα (+14,1%).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ