20/07/2017 | 12:45
Ιστορία. Η απεργία κατά της φορολογίας στις 8 Σεπτεμβρίου 1950
Ιστορία.  Η απεργία κατά της φορολογίας στις  8 Σεπτεμβρίου 1950

Το φορολογικό ήταν πάντα το λεπτό σημείο σύγκρουσης τόσο των φορολογούμενων τάξεων με το κράτος όσο και μεταξύ τάξεων και στρωμάτων.

 

Η κατάσταση των επιχειρήσεων μετά τον εμφύλιο πόλεμο δεν ήταν καθόλου καλή. Η κυβέρνηση αύξαινε συνεχώς τους φόρους χωρίς όμως απτά αποτελέσματα. Έτσι αύξαινε ξανά τους φόρους! Ένας ατελείωτος φαύλος κύκλος όπως ο σημερινός που βλέπουμε με τις επιβουλές των μνημονίων.

 

Κλειστά 100% τα καταστήματα στις 8 Σεπτεμβρίου 1950

 

 

Διαβάζουμε από τον τύπο της εποχής:

 

Τον Μάρτιο του 1950, ετέθη σε εφαρμογή ο Α.Ν. 1411/1950 με τον οποίον «αυξάνονταν η φορολογίαν κατά 10 – 20 φοράς του καταβαλλομένου μέχρι σήμερον και με αναδρομικήν ισχύν».

 

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕ αποκάλεσε τον πολλαπλασιασμό της φορολογίας «Απηνή φορομπηχτική καταπίεση» καλώντας «απάσας τας οργανώσεις της χώρας να ευρίσκονται εν επιφυλακή δια την κάθοδον εις απεργιακόν αγώνα διαρκείας…»

 

Η αντίδραση των ΕΒΕ και της ΓΣΕΒΕ στο φορολογικό πήρε οξύτατη μορφή και τα αιτήματα διευρύνθηκαν πέρα από την αύξηση της φορολογίας, στο ΦΚΕ, στο φόρο πολυτελείας, στον εξαναγκασμό μετάταξης σε ανώτερες κατηγορίες βιβλίων, στους συντελεστές κέρδους, στις αγορανομικές διατάξεις, στους καταχρηστικούς ελέγχους κλπ (υπομνήματα ΓΣΕΒΕ, ΟΒΣΑ, Ομοσπονδίας Παντοπωλών, Τοπικών Ομοσπονδιών κ.α., τον Μάιο του 1950) 

 

Τελικά, μετά από πολλές ταλαντεύσεις,  αποφασίστηκε απεργία (κλείσιμο καταστημάτων)  για τις 8 Σεπτεμβρίου 1950. Σύνθημα της ΓΣΕΒΕ: «Όλα κλειστά. Ουδείς λιποτάκτης – Ουδείς προδότης».

 

Στις 8 Σεπτεμβρίου νεκρώθηκε όλη η χώρα και ερημώθηκαν οι αγορές. Μαζί με το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων έκλεισαν τα εργαστήρια, τα εστιατόρια, τα καταστήματα υπηρεσιών, τα φαρμακεία, τα ιατρεία ακόμη και οι μικροπωλητές σε ένδειξη αλληλεγγύης!

 

Η απεργία είχε επιτυχία σε όλη τη χώρα που έφθανε στο 100%! Στην Αθήνα άνοιξαν με απόφαση της ΓΣΕΒΕ μόνο μερικά εστιατόρια στην Ομόνοια προς εξυπηρέτηση των παρεπιδημούντων.

 


Πηγή: Εφημερίδα  «Μέλλον», 24.9.1950

Tags: ΕΕΑ, Εμπόριο, Επιχειρηματικότητα, Φορολογία Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1705 φορές

Σχετικές Ειδήσεις