tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Και το ταμείο πιο μείον από ποτέ

Το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε από την Τρίτη το βράδυ.

Του Παναγιώτη Παντελή,
με τη συνεργασία του Ηλία Χατζηγεωργίου, φοροτεχνικών

Το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε από την Τρίτη το βράδυ. Βέβαια, ακόμα αναμένονται βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα ρυθμίζουν βασικά θέματα που έχουν ψηφιστεί στην προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση (π.χ αριθμός δόσεων).
Με λίγα λόγια έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι τις 30 Ιουνίου, που φαίνεται ότι θα είναι η καταληκτική  ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων, με μικρή εξαίρεση αυτούς που λαμβάνουν κέρδη από εταιρείες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, στους οποίους θα δίνεται ένα ακόμα 15 ήμερο.
Το ζήτημα του σημερινού άρθρου όμως δεν είναι αυτό…
Αυτό που με προβληματίζει εδώ και πολύ καιρό είναι η τεράστια υπερφορολόγηση που μας έχει πλήξει τα τελευταία 5 χρόνια, η οποία κυρίως έχει κάνει τεράστια ζημιά στην αγορά και στην χώρα μας κατ’ επέκταση.
Το πλήγμα αυτό αποδεικνύεται άμεσα από το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έχει φτάσει το υπέρογκο ποσό των 87 δις Ευρώ, οφειλές οι οποίες είναι αδύνατον να εισπραχθούν, εάν η αγορά εξακολουθήσει να κινείται στα σημερινά επίπεδα.
Γιατί είναι σίγουρο ότι δεν θα εισπραχθούν;
Η απάντηση είναι απλή. Όταν σε μια αγορά η οποία έχει κλειδωμένο το ποσοστό ανεργίας εδώ και πολύ καιρό πάνω από το 20%, που πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι ή εργάζονται με ημι-απασχόληση, που συνεχώς επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο ή κλείνουν υποκαταστήματα, που διαρκώς επιχειρηματίες ψάχνουν τρόπους να διαφύγουν στο εξωτερικό για να σώσουν τις επενδύσεις τους, που δεν προβλέπεται κανένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις ή κάτι ανάλογο, που… που… που… Όταν σε αυτή την κοκκινισμένη αγορά εδώ και πολλά χρόνια το μόνο που αυξάνεται είναι οι φόροι και οι υποχρεώσεις των πολιτών απέναντι στο κράτος, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές συνεχώς θα αυξάνονται , ενώ τα χρηματικά διαθέσιμα των πολιτών για κατανάλωση συνεχώς θα μειώνονται. Έτσι, για να βγαίνει ο λογαριασμός θα επιβάλλονται συνεχώς μέτρα, ο λογαριασμός πάλι δεν θα βγαίνει, οπότε και άλλα μέτρα και γενικά θα συνεχίζεται ο γνωστός φαύλος κύκλος που έχουμε μπει τα τελευταία χρόνια. 
Το τελευταίο πακέτο μιλάει για 5,2 δις ευρώ και συγκεκριμένα 1,8 δις ευρώ από την άμεση φορολογία, τα ίδια από την έμμεση και άλλα τόσα από το ασφαλιστικό.
Όσον αναφορά στο κομμάτι της άμεσης φορολογίας, φαίνεται ότι θα υπάρξει μείωση στο έμμεσο αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων στις 9.000 περίπου ευρώ και δημιουργία ενιαίας κλίμακας όπου η κλίμακα θα ξεκινάει από το 22% και θα φτάνει στο 45% ή μπορεί και 50% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Θα υπάρξει μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσω της δημιουργίαςνέας κλίμακας με πολλά κλιμάκια που θα φτάνει μέχρι και το 10% του εισοδήματος ενώ θα υπάρχουν οι ανάλογες αυξήσεις στα εισοδήματα από ενοίκια σε 15% για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, ενώ θα δημιουργηθεί και νέα κλίμακα στο 45% για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ. Για τους επαγγελματίες θα ισχύσει η ίδια κλίμακα με τους μισθωτούς αλλά για αφορολόγητο ούτε λόγος…
Για το ασφαλιστικό λίγο πολύ τα γνωρίζουμε όλοι μας, αφού μέσω αυτού θα υπάρχει ουσιαστικά άλλος ένας φόρος που θα εισπράττεται από τους επαγγελματίες δεδομένου ότι οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των κερδών του επαγγελματία. Με το άθροισμα και των δύο ανωτέρω, οι επαγγελματίες στην Ελλάδα θα ξεκινούν τις εργασίες τους υπολογίζοντας, ότι από αυτά που κερδίζουνθα πρέπει να δίνουν στο κράτος πάνω από τα μισά τους κέρδη, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι έχουν εισπράξει όλα τα τιμολογημένα από τους πελάτες τους, γιατί εάν δεν τα έχουν εισπράξει, το ποσοστό πολλαπλασιάζεται.
 Και τι γίνεται με τα χρήματα που μένουν;;;
Θα πρέπει να πληρωθούν όλες οι υπόλοιπες υποχρεώσεις, προμηθευτές, προσωπικό κ.λπ.,  και όλοι αυτοί μαζί να πληρώσουν μέσω της κατανάλωσης όλους τους έμμεσους φόρους.     
Το πακέτο των έμμεσων φόρων, το λεγόμενο φορολογικό bonus, προβλέπει τα εξής:
  • Αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία, από το οποίο υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν 50 εκ. ευρώ.
  • Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, από το οποίο υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν 100 εκ ευρώ. Με την αύξηση αυτή υπολογίζεται ότι από τα 20 ευρώ βενζίνης που βάζουμε στο ρεζερβουάρ, τα 14 ευρώ είναι για φόρους, το 70 % της τιμής δηλαδή! 
  • Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης σε προϊόντα καπνού, από το οποίο υπολογίζεται να εισπραχθούν 100 εκ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα οι φόροι φτάνουν μέχρι και στο 82% της λιανικής τιμής του προϊόντος, ενώ με την αύξηση των φόρων που μελετάται, οι αυξήσεις στις τιμές των πακέτων μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 0,50 ευρώ.
  • Αύξηση του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο, από το οποίο υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν 25 εκατ. Ευρώ.
  • Αναπροσαρμογή συντελεστών ΕΝΦΙΑ. Οι αντικειμενικές τιμές μπορεί να έπεσαν λόγω σχετικής απόφασης , ο προϋπολογισμός όμως προβλέπει 2,65 δις ευρώ, οπότε ο λογαριασμός μένει ο ίδιος.
  • Τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, από όπου υπολογίζεται να εισπραχθούν 150 εκ. ευρώ. Αυτό θα γίνει με επιβολή τέλους 1 ευρώ ανά αστέρι! Κάτι τέτοιο θα αυξήσει τις τιμές σε μία περίοδο όπου δεν είναι και η καλύτερη για τον τουρισμό.
  • Επιβολή ειδικού φόρου στην συνδρομητική τηλεόραση, με στόχο περίπου τα 30 εκ. ευρώ
Στα παραπάνω μπορούμε να προσθέσουμε την αύξηση του τέλους ταξινόμησης των Ι.Χ , την θέσπιση ειδικού τέλους διέλευσης αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες αλλά και την αυστηρή εφαρμογή του κανόνα των προσλήψεων του δημοσίου «ένας προς πέντε» .
Το θέμα ποιο είναι όμως;
Έχουμε πει επανειλημμένα ότι τα έσοδα δεν έρχονται μόνο από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μείωση των εσόδων του ΦΠΑ κατά 3,5 δις ευρώ περίπου σε σχέση με το 2009, που οι συντελεστές ήταν στο 9% και στο 19% . Στο ίδιο μήκος κύματος ο φόρος εισοδήματος που το 2010 εισπράχθηκαν περίπου 7,5 δις περισσότερα σε σχέση με το 2014, χρονιά κατά την οποία οι φορολογικοί συντελεστές ήταν πολύ υψηλότεροι σε σχέση με το 2010.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά ποιο είναι λοιπόν;      
Μία οικονομία για να παραμείνει ζωντανή πρέπει να υπάρχει κατανάλωση. Για να υπάρχει κατανάλωση πρέπει να υπάρχει εισόδημα που περισσεύει. Για να υπάρχει εισόδημα και απασχόληση πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσεις ζωντανές. Για να υπάρχουν επιχειρήσεις ζωντανές πρέπει να υπάρχουν λόγοι ύπαρξης τους.
Πως όμως να έχουν λόγω ύπαρξης όταν καλούνται να πληρώνουν άμεσα και έμμεσα πολλές φορές μέχρι και το 80% του εισοδήματός τους;;;;
Κάθε απάντηση στο ερώτημα δεκτή…