tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Καίνε” οι έμμεσοι φόροι

Την “ανηφόρα” αναμένεται να πάρει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ συνολικά οι έμμεσοι φόροι θα επιβαρύνουν κατά πολύ τα νοικοκυριά.

Την “ανηφόρα” αναμένεται να πάρει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ συνολικά οι έμμεσοι φόροι θα επιβαρύνουν κατά πολύ τα νοικοκυριά.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του capital.gr , τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που θα φέρουν στα κρατικά ταμεία οι αυξήσεις και η επιβολή νέων ειδικών φόρων κατανάλωσης ανέρχονται σε 1,65 δισεκατομμύρια ευρώ για την τριετία 2016-2018. Τα ποσά αυτά θα προκύψουν από την αύξηση:

– από την 1η Ιουλίου 2016 του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Η αύξηση αυτή προϋπολογίζεται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ.

– του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης (diesel) από την 1η Ιουνίου 2016. Από την αύξηση αυτή προϋπολογίζονται πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Η αύξηση στην τελική τιμή του πετρελαίου κίνησης σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 0,10-0,12 ευρώ ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης θα διαμορφωθεί στα 1,12 έως 1,15 ευρώ ανά λίτρο. Παράλληλα, η αύξηση πρόκειται να προκαλέσει αλυσιδωτές ανατιμήσεις στην οικονομία καθώς από το πετρέλαιο κίνησης εξαρτώνται οι οδικές μεταφορές και η βιομηχανική παραγωγή.

– από την 1η Ιουνίου του ειδικού φόρου κατανάλωσης στις βενζίνες. Η αύξηση προϋπολογίζεται να φέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Η αύξηση στην λιανική τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να είναι της τάξης των 0,03 έως 0,05 ευρώ ανά λίτρο.

– από τη νέα χειμερινή περίοδο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που προϋπολογίζεται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης των 80 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,08 έως 0,10 ευρώ ανά λίτρο

– του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης που θα έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο της λιανικής τιμής του υγραερίου κίνησης κατά 0,07-0,08 ευρώ.

– του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο
-του ΕΦΚ στη μπύρα
-του ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά και την κατάργηση του μειωμένου κατά 50% ΕΦΚ οινοπνευματωδών που ισχύει στα Δωδεκάνησα

-του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα
-την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης από την 1η Ιανουαρίου 2017 στον καφέ, το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τη συνδρομητική τηλεόραση, τις ευρυζωνικές υπηρεσίες και τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία άνω των δυο αστέρων και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια άνω των δυο κλειδιών.

 

Πηγή : www.capital.gr