tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Καλό είναι να ξέρουμε πως αρχίσαμε αλλά καλύτερο να ξέρουμε που πάμε

Ένας χρόνος έκλεισε σήμερα Δευτέρα από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015

Τα ΔΕΥΤΕΡΙΑΤΙΚΑ

Του Βαγγέλη Γιάνουμή.

 


Ένας χρόνος έκλεισε σήμερα Δευτέρα από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και είδατε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γιόρτασε την επέτειο με συγκέντρωση οπαδών του μιλώντας για όλα τα χαρακτηριστικά του ενός αυτού χρόνου ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της χώρας.

Την ώρα της επετείου , η κυβέρνηση βρίσκεται αλλού και η κοινωνία εντελώς αλλού. Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι η ευκαιρία για την ανάδειξη της αριστεράς στη χώρα δεν παρήλθε. Αντιθέτως τώρα πιο δυναμικά και πιο σταθερά ο ίδιος θα επιχειρήσει στο πλαίσιο των περιθωρίων που του αφήνουν οι δανειστές να αναδείξει το θετικό του πρόσωπο. Όχι να υλοποιήσει εκείνα που προεκλογικά υποσχέθηκε , απλά μια άλλη πολιτική που δεν έχει καμία ιδεολογική συγγένεια με εκείνο που ο ίδιος και η παράταξη του  εκπροσωπούν.

Την ίδια ώρα, μικρομεσαίοι , αγρότες, επιστήμονες , δικηγόροι , ελεύθεροι επαγγελματίες , γιατροί , συνταξιούχοι, η πλειοψηφία των πολιτών της κοινωνίας, βρίσκονται εντελώς απέναντι από τη κυβέρνηση της αριστεράς. Ωστόσο εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο κ. Αλ. Τσίπρας δεν έχει απολέσει προς το παρόν τη δυναμική και την ανοχή της κοινωνίας. Ίσως γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης παρ´ ότι οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να προηγείται του κ. Τσίπρα, η κοινή γνώμη τηρεί ακόμη στάση αναμονής.

Εκείνο που έχει επίσης μεγάλη σημασία είναι ότι τέσσερις μόλις μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου , οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές περνούν  ξανά από Σαράντα κύματα. Θυμίζει λίγο ως πολύ η φρασεολογία που χρησιμοποίησαν  και οι δύο πλευρές στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, ενώ δεν είναι καθόλου τυχαία η επανάληψη των ίδιων σεναρίων και πληροφοριών για εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Έτσι γινόταν και τότε. Διέψευδε η κυβέρνηση , τις έκανε όμως τις πρόωρες εκλογές. Το ίδιο τις διαψεύδει και σήμερα. Ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά δεν θα έχει την ίδια κατάληξη. Οι εκλογές ήταν και θα είναι καταστροφικές στην παρούσα φάση για την οικονομία της χώρας. Τα ίδια έλεγαν και τότε οι πάντες , έγιναν οι εκλογές και ορίστε που βρισκόμαστε σήμερα. Τουλάχιστον δύο χρόνια πίσω. Σκεφτείτε να γινόντουσαν εκείνα που έλεγαν αρχικά και ο Σαμαράς και ο Τσίπρας μετέπειτα,  που θα ήταν η χώρα αυτή τη στιγμή. Τουλάχιστον θα είχαμε βάσιμες υποψίες πως θα ξέραμε το πότε περίπου θα βγαίναμε από την κρίση. Ποιος το ξέρει αυτό σήμερα με βεβαιότητα ; Ουδείς , να είστε σίγουροι.

Για αυτό καλό είναι να μην ξεχνάμε από που ξεκινήσαμε , όμως εξίσου καλύτερο είναι να γνωρίζουμε και που οδεύουμε. Αυτό έχει μεγαλύτερη αξία.