tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Καμία νέα παράταση στις δηλώσεις διαμηνύει το Υπ. Οικονομικών

Παρασκευή 15 Ιουλίου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος

Παρασκευή 15 Ιουλίου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος

 

Την Παρασκευή 15/07/2016 λήγει και η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα παρατείνει τη προθεσμία υποβολής των δηλώσεων πέρα από αυτή την καταληκτική ημερομηνία, γι' αυτό καλεί τους φορολογούμενους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία στις ημέρες που απομένουν.

 

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

 

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

 

Εκτός των παραπάνω η έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων  είναι απαραίτητη, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα καθυστέρησης στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις.

 

Μπορεί να δοθεί και άλλη παράταση λέει η Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN

 

Μόλις πέντε ημέρες απομένουν μέχρι να  πέσει η αυλαία υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (σ.σ. εκτός αυτών που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία των οποίων η προθεσμία υποβολής εκπνέει στις 16.8.20161) και μέχρι το βράδυ της Κυριακής είχαν υποβληθεί περισσότερες από 5.300.000 δηλώσεις.

Σε ό,τι αφορά στα νομικά πρόσωπα οι υποβολές έχουν φτάσει τις 140.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 230.000 που αναμένεται να υποβληθούν.

Μπορεί ο αναπληρωτής Υπουργός σε δηλώσεις του να ήταν για μια ακόμη φορά αρνητικός αναφορικά με νέα παράταση όμως εμείς θεωρούμε ότι μια ακόμη εβδομάδα παράτασης δεν θα είχε καμία επίπτωση ούτε στον προγραμματισμό εκκαθάρισης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. —έτσι ώστε να εκκαθαριστεί τον Ιούλιο και να καταβληθεί ο φόρος σε 5 δόσεις όπως επιθυμεί η ηγεσία του Υπ.Οικ.— ούτε φυσικά στα δημόσια έσοδα, αφού όπως είναι γνωστό η πρώτη δόση καταβολής του φόρου εισοδήματος είναι η 29η Ιουλίου.

Συνεπώς μια ολιγοήμερη παράταση αφενός μεν, δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στο σχεδιασμό του υπ. Οικ. αναφορικά με την εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τον αριθμό των δόσεων, αφετέρου δε, θα αποσυμπιέσει το taxis και θα δώσει τη δυνατότητα στους λογιστές-φοροτεχνικούς να υποβάλλουν τις τελευταίες δηλώσεις χωρίς το άγχος των προστίμων που καραδοκούν. 

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι, ακόμα και η παράταση μιας εβδομάδας στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων (π.χ. μέχρι 22/7/2016)  δεν θα επηρεάσει την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία, ούτε φυσικά θα επιφέρει κάποια αρνητική συνέπεια στα δημόσια έσοδα.

Κλείνοντας θέλουμε να σημειώσουμε ότι το υπ. Οικ. πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα έτσι ώστε να υποβληθούν ομαλά όλες οι εναπομείνασες φορολογικές δηλώσεις, χωρίς πρόστιμα και δυσάρεστες συνέπειες τόσο για τους πολίτες όσο και για τους λογιστές. Γιατί, η αλήθεια είναι ότι για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, τις καθυστερημένες εγκυκλίους, τα ζητήματα και τις δυσλειτουργίες που έχουν ανακύψει στο taxis, κ.λπ. δεν ευθύνονται ούτε οι λογιστές, ούτε οι πολίτες.

Λύσεις υπάρχουν και είναι απλές. Χρειάζεται όμως και η θέληση από την πλευρά του υπ. Οικονομικών για να πράξει το αυτονόητο, αλλά και αυτό που προστάζουν οι αρχές της χρηστής διοίκησης.

 

______________

[1] Να σημειώσουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικό λογιστικό σύστημα, είναι η 16η Αυγούστου και όχι η 15η λόγω αργίας την συγκεκριμένη ημέρα.

Πηγή: Taxheaven

 

ΣΒ