tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Καμπανάκι” ΤτΕ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε στο α΄ τρίμηνο του 2017

"Καμπανάκι" για το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων χτυπά για ακόμη μία φορά η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην έκθεσή της για την κατάσταση του Χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ΤτΕ σημειώνει ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος μπορεί βελτιώσει το οικονομικό κλίμα και τις προοπτικές ανάπτυξης, ωστόσο παραμένουν σημαντικές προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με κυριότερες την αποτελεσματική διαχείριση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και την περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των τραπεζών από το μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance). 

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι σε απόλυτο μέγεθος, το απόθεμα των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων συρρικνώνεται με βραδύ ρυθμό για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, έχοντας φθάσει στη μέγιστη τιμή του το Μάρτιο του 2016. Ωστόσο, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε στο α΄ τρίμηνο του 2017 εξαιτίας της μείωσης του συνολικού υπολοίπου των δανείων, αλλά και της αυξημένης αβεβαιότητας από την παράταση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής. Εντονότερα, επηρεάστηκε το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων.

Ως "κλειδί" για τον στόχο της μείωσης των κόκκινων δανείων χαρακτηρίζεται το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά και η ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών. Ωστόσο, δεν λείπει ο προβληματισμός για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο δικαστικό σκέλος. Σύμφωνα με την ΤτΕ, για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί (Δεκέμβριος 2016: 48 δισ. ευρώ), η ανάλυση καταδεικνύει ότι τυχόν επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών κατά τρία χρόνια θα μπορούσε να αυξήσει την ανακτήσιμη αξία τους κατά 7 δισ. ευρώ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ