29/11/2017 | 07:26
Καταπολέμηση της διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ
Καταπολέμηση της διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ

Οι ευρωβουλευτές θα εκφράσουν τις απόψεις τους την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017, επί του νομοθετικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα των κρατών μελών κατά 40 δισ. ευρώ ετησίως.


 
Οι ευρωβουλευτές θα εκφράσουν τις απόψεις τους την Τετάρτη επί της δέσμης μέτρων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό του ΦΠΑ στην ΕΕ. Άλλα μέτρα ενδέχεται να οδηγήσουν στην απλούστευση του συστήματος ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις και στην αναθεώρηση των κανόνων για τους συντελεστές ΦΠΑ.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ χάνουν περίπου 50 δισ. ευρώ ετησίως λόγω της διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Το 80% αυτών των απωλειών θα μπορούσε να εξαλειφθεί μέσω των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.

Φθηνότερες και ταχύτερες διασυνοριακές πληρωμές ΦΠΑ

Στο πλαίσιο των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων για ένα πιο εύχρηστο ευρωπαϊκό σύστημα ΦΠΑ, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την Πέμπτη επί της επέκτασης της χρήσης της ηλεκτρονικής πύλης μέσω της οποίας κάποιες επιχειρήσεις μπορούν και πληρώνουν τους λογαριασμούς ΦΠΑ. Το ηλεκτρονικό σύστημα της «μικρής μονοαπευθυντικής θυρίδας» (Mini One-Stop-Shop, MOSS), το οποίο εισήχθη αρχικά το 2015, θα μειώσει το κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις που προμηθεύουν αγαθά και υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ αναμένεται να αυξήσει και τα έσοδα των κρατών μελών από τον ΦΠΑ.

 
Συζήτηση: Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
Ψηφοφορία: Πέμπτη 30 ΝοεμβρίουΠηγή: Taxheaven

 

 

 

ΣΒ

 

 

Tags: Φορολογία Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1053 φορές

Σχετικές Ειδήσεις