tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κατασχέσεις – Επιδοτήσεις – ΕΦΚΑ – Αντισυνταγματικές πράξεις

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου


Έχουν ξεκινήσει οι  εκτελεσθέντες εντολές από Δ.Ο.Υ με κατασχέσεις ,ακόμα και πρώτης κατοικίας ,χωρίς ύπαρξη άλλου περιουσιακού στοιχείου, με οριζόμενη αξία πλειοδότησης 80.000 ευρώ, για χρέη στο δημόσιο κάτω των 27.000ευρώ και με οφειλές που ξεκινούν για το έτος του 2012.

Το κακό είναι, πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση στον φορολογούμενο, ενώ η ίδια η Δ.Ο.Υ. διατείνεται πως έχει στείλει ενημερώσεις μέσω ΕΛΤΑ .Όμως είναι στα αζήτητα αφού επέστρεψαν χωρίς παραλαβή. Τα αποκόμματα των συστημένων από τον ΕΛΤΑ, πολλές φορές δεν παραλαμβάνονται, ποτέ διότι τα πετάνε οι υπάλληλοι και τα παίρνει ο αέρας ή δεν αναγράφουν το όνομα του παραλήπτη.
Το κακό ,είναι πως φτάνεις σε μία εκτελεστέα πράξη που είναι μονόδρομος και το δημόσιο θέλει εδώ και τώρα, και σε καταστήσει ανήμπορο και χωρίς τρόπο να υπερασπιστείς ούτε το σπίτι που μένεις.!!!!!
Από την άλλη ,νομίζεις ότι μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ θα βοηθηθείς προκειμένου να επιδοτηθείς είτε για υπάρχουσα επιχείρηση ,είτε για να ξεκινήσεις σαν νέος επιτηδευματίας. Δυστυχώς, ακόμα δεν έχουν λάβει τα χρήματα από το ΕΣΠΑ 2007-2013, οι επιχειρηματίες που έχουν εγκριθεί, προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, και τελειώσει το έργο που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν. Τα καινούρια προγράμματα 2014-2020, ενώ θα έπρεπε πολλά από αυτά να έχουν διεκπεραιωθεί από τους ελέγχους ούτε καν έχουν ξεκινήσει, αφού οι ελεγκτικές συστήνονται τις τελευταίες εβδομάδες.
Τέλος ένα μέρος της επιδότησης, ως είναι γνωστό, προέρχεται από τον προϋπολογισμό δημοσίας δαπάνης. Το Πρώτο ερώτημα είναι που θα βρουν τα απαιτούμενα χρήματα για την στήριξη ,ενώ το επόμενο ερώτημα είναι πότε θα πάρουν τα χρήματα για το πρόγραμμα των Αυτοαπασχολούμενων Πτυχιούχων, αφού τον Σεπτέμβριο έπρεπε να γίνουν οι αξιολογήσεις και τον Οκτώβριο η αρχή εκταμιεύσεων κατά τον κ. Σταθάκη.
Τα αποτελέσματα των δικαιούχων που πέρασαν την πρώτη φάση αξιολόγησης βγήκαν 30 Νοεμβρίου οπότε είναι σαφές πως μέχρι και τα μέσα του 2017 είναι αμφίβολο εάν θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις.!!!
Τώρα όσον αφορά τον νέο φορέα ασφάλισης ΕΦΚΑ που κοντοφτάνει ,σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι υπάλληλοι του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ θεωρούν πως θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να λειτουργήσει στοιχειωδώς σωστά. Τα προαναφερθέν ταμεία δηλώνουν άδεια τα ταμεία και μεγάλη χρονοκαθυστέρηση σε όλα τα επίπεδα .Να φανταστούμε χάος με τον ΕΦΚΑ? Θα περιμένουμε να μας διαψεύσουνε !!! 
Τέλος ,σε ομιλία που παρέθεσε ο Πρύτανης Πολιτικού και Φορολογικού Δικαίου- Βουλευτής Θ.Φορτσάκης με θέμα οικογένεια Σαριπόλων, στην Ένωση Κυπρίων Ελλάδος, και με  θεματολογία επί του συντάγματος με αφορμή του θέματος ,σαν επίλογος αναφέρθηκαν τα εξής. Η πολιτεία θα πρέπει να δείξει την πρέπουσα βαρύτητα εν σχέση με τις ψηφίσεις των νόμων στην Βουλή ,αφού μέσα σε ψηφίσματα νόμων υπάρχουν άσχετες διατάξεις, που πολλές φορές υπονομεύουν  με ρυθμίσεις υπόγεια συμφέροντα και κανονικά κρίνονται άκυρα. Τα λεγόμενα νομοσχέδια σκούπα. Επίσης υπάρχει νομοθετική κατάχρηση του κατεπείγοντος σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος. Το ΤΑΙΠΕΔ ,είναι επίσης ένα παράνομο ταμείο που κατά παράβαση του άρθρου 82 του Συντάγματος ,απογυμνώνει την χώρα και καθιστά και τους πολίτες της φτωχούς, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα δεν μπορεί να ελέγξει τα οικονομικά του κράτους σύμφωνα με το άρθρο 72 του Συντάγματος. Η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει από επιτροπή, ούτε με πανελλήνια διαβούλευση, αλλά μόνο από την Βουλή χωρίς λαϊκές συνελεύσεις.
Ακόμα υπάρχει παραβίαση σε επίπεδο οργανωτικού δικαίου, αφού οι τροπολογίες που ενέχουν νομοθετική βελτίωση ,βάση υπουργικών αποφάσεων ,στην ουσία είναι αλλαγή του νόμου.
Τέλος ας θυμηθούμε όλοι μας τα λόγια του Ν.Ι.Σαριπόλου <<Οι Τύποι Σώζουν την Ουσία>>. Εμείς πώς θα σωθούμε?

ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ – ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ
Web: www.taxgservices.gr