22/11/2017 | 07:45
Κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός 2018
Κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός 2018

Στο πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση παρέδωσε, στις 22 Νοεμβρίου 2017, το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού 2018 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
 

 

Για το έτος 2017 εκτιμάται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 1,6% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 2,44% του ΑΕΠ, έχοντας ήδη ενσωματώσει δαπάνη 1,4 δις ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ για το κοινωνικό μέρισμα, την επιστροφή των κρατήσεων στους συνταξιούχους και την εξόφληση των ΥΚΩ στη ΔΕΗ. Σημαντικός παράγοντας της υπέρβασης του 2017 ήταν το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, καθώς και η χρηστή διαχείριση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού. 


Για το έτος 2018 προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ. Αν και οριακά υψηλότερο από το αντίστοιχο εκτιμώμενο αποτέλεσμα του 2017, η δημοσιονομική προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί, καθώς και η άρση της οικονομικής αβεβαιότητας και η σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, είναι επαρκείς παράγοντες για την ασφαλή επίτευξή του. 

 

Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας.

 

Όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-21, στα έτη που ακολουθούν, έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας και να υλοποιηθούν οι σημαντικές μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

 

Δείτε την Εισηγητική έκθεση 2018

 


Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης παραλαμβάνοντας σε ηλεκτρονική μορφή τον κρατικό προϋπολογισμό είπε στον κ. Γ.Χουλιαράκη: «Εύχομαι, κύριε Υπουργέ, και οι επόμενοι προϋπολογισμοί να είναι καλύτεροι. Αυτός είναι ο καλύτερος μέχρι τον επόμενο, όπως έλεγε και ο Γκάλης».

Ο κ. Βούτσης ενημέρωσε το Σώμα ότι ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2018 θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Στην Ολομέλεια θα εισαχθεί προς συζήτηση την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, δηλαδή την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, οπότε ο κρατικός Προϋπολογισμός θα ψηφιστεί στις 12.00 τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο κ. Χουλιαράκης κατέθεσε επίσης τον απολογισμό του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016 και τον ισολογισμό χρήσης 2016, έκθεση επί των φορολογικών δαπανών, έκθεση των γενικών διευθυντών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φορολογικής διοίκησης, τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης, δημόσιας περιουσίας και κοινωφελών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και τις δηλώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 58 του ν. 4270/2014, όπως αυτό ισχύει.

 

 

 

 

 

 

 

ΣΒ

Tags: Οικονομία, Φορολογία Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 2038 φορές

Σχετικές Ειδήσεις