tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κ.Ε.Ε.Ε.: Άμεση ανάγκη η τροποποίηση της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας

"Εφόσον τα κόμματα δεν μπορούν, μπορούμε εμείς! Και αυτό είναι απαραίτητο να γίνει συνείδηση όλων μας"

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «ΑΜΕΣΑ τα Επιμελητήρια πρέπει να προχωρήσουν σε κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη. Εφόσον τα κόμματα δεν μπορούν, μπορούμε εμείς! Και αυτό είναι απαραίτητο να γίνει συνείδηση όλων μας.»

 

Η τροποποίηση και ο εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας, με βάση ένα νέο αναπτυξιακό ρόλο και τις νέες ανάγκες της επιχειρηματικότητας, ήταν το κεντρικό ζήτημα της  πρώτη Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (Κ.Ε.Ε.Ε.) που πραγματοποιήθηκε, στις 4 Μαΐου 2018, στην Αθήνα.

 

Τις εργασίες της        Γ.Σ. παρακολούθησαν οι κ.κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Ηλίας Ξανθάκος Γ. Γρ. υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Αυλωνίτης Γ. Γρ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και αρμόδιος για τα επιμελητήρια, Φώτης Κουρμούσης Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Γιώργος Τζιάλλας Γ. Γρ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, και οι βουλευτές της Ν.Δ. κ. Χρίστος Δήμας και κ. Νότης Μηταράκης.

 

 

Για το καυτό αυτό θέμα, το οποίο ταλανίζει χρόνια τον επιμελητηριακό θεσμό με ευθύνη της Πολιτείας,  τοποθετήθηκαν, μετά την εισήγηση του  Προέδρου της Κ.Ε.Ε.Ε., κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του ΕΕΑ και τα μέλη της νέας Διοικητικής Επιτροπής της Κ.Ε.Ε.Ε, κ.κ. Ραβάνης Παύλος, Β΄ Αντιπρόεδρος, Τσώτσος Ιορδάνης, Γ΄ Αντιπρόεδρος, Χατζηχριστοδούλου Ηλίας, Δ΄ Αντιπρόεδρος, και ο κ. Αγνιάδης Παναγιώτης Γενικός Γραμματέας. Επίσης, τοποθετήσεις έκαναν ο  κ. Δαμούλος Φώτης, Οικονομικός Επόπτης, ο κ. Βουτσινάς Γιάννης, Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης, ο κ. Αλιφιεράκης Μανώλης, Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, και ο κ. Γεωργιάδης Στέφανος, Υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων.

 

Ομιλίες απηύθυναν και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς και της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης.

 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο Γ.. Γρ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και αρμόδιος για τα Επιμελητήρια, κ. Δημήτρης Αυλωνίτης έκανε αποδεκτή την πρόταση της ΚΕΕ για  έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο με στόχο να υπάρξουν οι αναγκαίες βελτιώσεις του ισχύοντος νόμου για τα επιμελητήρια, ώστε να μετεξελιχθούν σε σημείο μιας και μοναδικής επαφής για τις επιχειρήσεις, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξει απόφαση για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των επιμελητηρίων όλης της χώρας.

 

 

Η  κεντρική εισήγηση, o Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε., Κ. Μίχαλος, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Τα Επιμελητήρια αναπτύσσουν διαρκώς νέες υπηρεσίες και δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας και ο λόγος που κανείς δεν έχει μέχρι τώρα καταφέρει να «κουρέψει» τον επιμελητηριακό θεσμό, είναι ότι τα Επιμελητήρια παράγουν έργο. Κι αυτό το έργο, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε. Και να διασφαλίσουμε. (…) Στόχος μας, είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας του Επιμελητηριακού Θεσμού. Ενός πλαισίου που θα επιτρέψει στα Επιμελητήρια να είναι η φωνή των εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων που σε κάθε γωνιά της Ελλάδας παλεύουν όλα αυτά τα χρόνια για επιβίωση και ανάπτυξη».

 

 

 

Η παρέμβαση του Γ. Χατζηθεοδοσίου

 

Παρεμβαίνοντας στη Γ.Σ., ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στάθηκε στα παρακάτω σημαντικά στοιχεία: 

 

  • Είναι απαραίτητο να ξαναδούμε το θέμα της Επιμελητηριακής νομοθεσίας και να προωθήσουμε άμεσα τις απαιτούμενες αλλαγές. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού, στο σύνολο του.

  • Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών μας απαιτούνται στοχευμένες ενέργειες που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην παροχή υπηρεσιών που πρσφέρουμε, όπως: Ενιαίο σύστημα μηχανογράφησης, Κεντρική Νομική Υπηρεσία, δημιουργία Κέντρου στην Ένωση μας που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα Ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα.

  • Εξαιρετικά σοβαρό θέμα στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε καθώς θα έχει άμεσα οφέλη για το σύνολο των επιχειρήσεων και των επαγελματιών, η δυνατότητα εκπαίδευσης στα Επιμελητήρια. Είναι καιρός για μία ουσιαστική αλλαγή εικόνας και προσέγγισης των επιμελητηρίων μας στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Να μην είμαστε πια οι φτωχοί συγγενείς που θα ακολοθούμε ασθαίμοντας, αλλά να δώσουμε ένα νέο στίγμα και να παρέχουμε ακόμα περισσότερες πολύτιμες υπηρεσίες στα μέλη μας.

  • Και επειδή όλες οι δράσεις μας προϋποθέτουν και κόστος, οφείλουμε να δούμε προσεκτικά τα οικονομικά της ΚΕΕΕ και όπου είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε διορθώσεις. Να δούμε τι παραλάβαμε και που θέλουμε να φτάσουμε. Η διαφάνεια πρέπει να είναι σημαία μας. Όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις.

  • Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα έχει προσδοκίες από εμάς και πρέπει να φανούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι όσων εκπροσωπούμε. Όλοι μας έχουμε υποχρεώσεις. Οι κυριότερες είναι να είμαστε μπροστάρηδες στην προσπάθεια στήριξης της επιχειρηματικότητας και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η άποψη μου είναι ότι ΑΜΕΣΑ τα Επιμελητήρια πρέπει να προχωρήσουν σε κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη. Εφόσον τα κόμματα δεν μπορούν, μπορούμε εμείς!!! Και αυτό είναι απαραίτητο να γίνει συνείδηση όλων μας!!!

  • Για να προχωρήσουμε σε ασφαλέστερα μονοπάτια είναι επιτακτική η ανάγκη να απαιτήσουμε από την Πολιτεία αλλαγές και βελτιώσεις σε μία σειρά θεμάτων. Γιατί για παράδειγμα για να παταχθούν φαινόμενα παραοικονομίας, λαθρεμπορίου, φοροδιαφυγής, το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική απόφαση για συγκεκριμένες δράσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και για την επίλυση ανάλογων προβλημάτων που σχετίζονται με ανεξόφλητες οφειλές, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

  • Βασικό ζητούμενο για την πορεία της επιχειρηματικότητας είναι η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Είναι καιρός να κατευθυνθούν επιτέλους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που «διψούν» για ενίσχυση της ρευστότητας και για χρηματοδοτικά προγράμματα και να σταματήσουν να πηγαίνουν στα Δημόσια Έργα. Η ανάπτυξη της οικονομίας μας θα έρθει κυρίως από τις επιχειρήσεις μας και αυτές είναι που πρέπει να στηριχθούν αυτή την κρίσιμη ώρα.

  • Μεταξύ των πολλών που θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε, είναι και διορθώσεις σε διάφορες αστοχίες. Για παράδειγμα η σημερινή εικόνα των ΛΑΕΚ περισσότερο προκαλεί προβλήματα παρά δίνει λύσεις και γι΄αυτό εισηγούμαι την κατάργηση τους.

  • Ένα πράγμα που πρέπει να είναι ξεκάθαρο, είναι ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας οφείλει να βγει μπροστά και να είναι αυτή που θα χαράξει το δρόμο της ανάκαμψης και της οριστικής εξόδου από την κρίση. Και πρέπει και μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό περιμένουν όλοι από εμάς, σε αυτό πρέπει να αναλώσουμε τις δυνάμεις μας.