tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κίνητρα στις επιχειρήσεις του «Λευκού Μητρώου»

«Λευκό Μητρώο» επιχειρήσεων οι οποίες κινούνται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και τήρησης της νομοθεσίας και της διαφάνειας

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με θέμα «Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στην δημιουργία  «Λευκού Μητρώου» επιχειρήσεων οι οποίες κινούνται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και τηρούν τους κανόνες της νομοθεσίας, της διαφάνειας και της κοινωνικής διάστασης της λειτουργίας τους. Ωστόσο το «Λευκό Μητρώο» μπορεί να δημιουργήσει, στα μάτια των καταναλωτών, επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων κυρίως σε βάρος των μικρομεσαίων τις οποίες κτύπησε καταστροφικά η κρίση παρότι ουδεμία πρόθεση είχαν να παραβιάσουν την οποιαδήποτε νομιμότητα. Με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις καταδικάζονται σε επίσημη υποτίμηση και η ορθοπόδησή τους είναι μάλλον αδύνατη.

Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου ώστε να δίνεται η δεύτερη ευκαιρία στους τίμιους επιχειρηματίες που έπεσαν έξω προχωράει ταχύτερα στη δημιουργία πατρικίων και πληβείων επιχειρήσεων ώστε ο καταναλωτής να κάνει κατευθυνόμενη επιλογή.

Όπως ανέφερε ο κ. Κιγκέρογου ,«Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αναφέρεται σε μια τριπλή προσέγγιση. Η συνολική επίδοση μιας επιχείρησης πρέπει να υπολογίζεται με βάση τη συνδυασμένη συνεισφορά της:
α) στην οικονομική ευημερία,
β) στην περιβαλλοντική ποιότητα και
γ) στο κοινωνικό κεφάλαιο.

Στόχος αυτής της ιδέας είναι η συνεισφορά των Επιχειρήσεων στη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Σε μια ανάπτυξη δηλαδή που καλύπτει τις ανάγκες του σήμερα χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις δυνατότητες των μελλοντικών γενεών να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες.

Στην κατεύθυνση αυτή αναζητούμε τις Κοινωνικά Υπεύθυνες Επιχειρήσεις οι οποίες προάγουν τις Κοινωνικά Υπεύθυνες Επενδύσεις. Επενδύσεις δηλαδή που συσχετίζουν τις χρηματοοικονομικές ανάγκες μιας επένδυσης με τη συνεισφορά της στην κοινωνία.

Η τρέχουσα οικονομική κρίση αναδεικνύει την ανάγκη για την αναμόρφωση του αναπτυξιακού υποδείγματος της Ελλάδας και η συμβολή των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερα αυξημένων κοινωνικών αναγκών κρίνεται αποφασιστικής σημασίας ιδίως στην οικονομική συνδρομή στο Εθνικό Σχέδιο Κοινωνικής Προστασίας. Η οικονομική ανάκαμψη η οποία φαίνεται να έρχεται πρέπει να συνδυάζεται με την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση των ποσοστών ανεργίας. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να θεσμοθετηθεί η «ρήτρα απασχόλησης» σε κάθε οικονομική και αναπτυξιακή διαδικασία. Να επιβραβεύονται οι επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην απασχόληση και δεν παρουσιάζουν φαινόμενα παραβατικότητας στα εργασιακά.

Το «Λευκό Μητρώο» θα αναδείξει τις κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις. Σε ανταπόδοση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν φορολογία και ελαφρύνσεις ανάλογα με τη συνεισφορά τους σε θέσεις εργασίας και θα καταγράφονται στο «λευκό» μητρώο αν έχουν καλύψει τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ένας άλλος πυλώνας στον οποίο έχουν αναδειχθεί σημαντικές πρωτοβουλίες αφορά στην κοινωνική αλληλεγγύη και συγκεκριμένα στη συμβολή και στήριξη των δράσεων κοινωνικής φροντίδας.

Η στήριξη των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας αποτελεί πράξη ευθύνης και έμπρακτη αλληλεγγύη η οποία ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή. Η θετική ανταπόκριση των επιχειρήσεων σε αυτές τις προσπάθειες θα οδηγήσει στο συνδυασμό της οικονομικής με την κοινωνική ανάπτυξη, μια διαδικασία που αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση».