tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κόντρες συνταξιούχων- υπ. Εργασίας για την παράλληλη ασφάλιση

Για εμπαιγμό κάνει λόγο το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων- Το υπ. Εργασίας εγκαλεί το ΕΝΔΙΣΥ για παραπληροφόρηση

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν για μια ακόμα φορά το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και το υπουργείο Εργασίας. Αυτήν τη φορά η αφορμή ήταν το νέο πλαίσιο για την παράλληλη ασφάλιση, όπως αυτό ενσωματώθηκε στο νόμο Κατρούγκαλου. 

"Μετά από 27 μήνες από την εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου, το Υπουργείο Εργασίας έχει εκδώσει τρείς εγκυκλίους για το ίδιο θέμα (παράλληλη ασφάλιση) με σκοπό την καθυστέρηση, χωρίς όμως να έχει εκδώσει ούτε μια απόφαση συνταξιοδότησης!" καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ, σημειώνοντας ότι αν και ρυθμίστηκε το θέμα για τους αιτούντες από 13/5/2016 (ν. Κατρούγκαλου) και μετά, για τους πριν τις 12/5/2016 δεν δόθηκε καμία λύση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια τεράστια ανισότητα και αδικία.

Κατά το  ΕΝΔΙΣΥ το κόστος της προσαύξησης είτε της χορήγησης δεύτερης κύριας σύνταξης είτε της προσαύξησης της πρώτης κύριας σύνταξης ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 49 εκ. Ευρώ.

Το  ΕΝΔΙΣΥ υπενθυμίζει ότι σκοπίμως δεν καταβάλλονται οι συντάξεις ώστε η κυβέρνηση να δημιουργεί υπέρ πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ. Συνολικά βρίσκονται σε εκκρεμότητα 180.000 συντάξεις και εφάπαξ ύψους 1.581.200.000 Ευρώ συν τα 49 εκ. Ευρώ που προκύπτουν από την παράλληλη ασφάλιση , με τον χρόνο αναμονής στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις να φθάνει και τα 6 χρόνια. Μάλιστα  με προσωρινή  σύνταξη-φιλοδώρημα ύψους 400 ευρώ – για πάνω από δυο χρόνια -αναγκάζονται να ζήσουν χιλιάδες  ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ  για να πάρουν τις  ‘’ψαλιδισμένες’’  κύριες συντάξεις τους. Ιδιαίτερα απελπιστική είναι η κατάσταση με τις ψαλιδισμένες  επικουρικές συντάξεις όπου στο ΕΤΕΑΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών), βρίσκονται σε εκκρεμότητα 92.000  αιτήσεις.

Με σκληρή ανακοίνωση, το υπουργείο Εργασίας σήκωσε το γάντι, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση. Σύμφωνα με το υπουργείο:

– Οι συντάξεις από τον πρώτο φορέα εκδίδονται κανονικά, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις ως προς τη θεμελίωση δικαιώματος.

– Σε αντίθεση με το προγενέστερο καθεστώς με το οποίο οι ασφαλισμένοι έχαναν χρόνο ασφάλισης και εισφορές, με τις διατάξεις του νόμου 4387/16 κανένας χρόνος ασφάλισης και καμία εισφορά δεν χάνονται. Ο ασφαλισμένος που έχει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σε έναν τουλάχιστον φορέα μπορεί, αν θεμελιώνει δικαίωμα και στον δεύτερο φορέα, να λάβει 2η ανταποδοτική σύνταξη ή προσαύξηση της σύνταξης. 
Στις περιπτώσεις που δεν θεμελιώνει αυτοτελές δικαίωμα δεύτερης σύνταξης, η προσαύξηση της σύνταξης δίνεται και για τα έτη που καταβλήθηκαν επιπλέον εισφορές.

– Το θετικό αυτό μέτρο θα ισχύσει και για τους συνταξιούχους πριν από τις 13/05/2016 καθώς, μέσω του επανυπολογισμού, η σύνταξή τους θα προσαυξηθεί για τον παράλληλο χρόνο που έως σήμερα δεν είχε αξιοποιηθεί λόγω μη θεμελίωσης δικαιώματος. Η επιπλέον διαφορά θα δοθεί ισομερώς σε πέντε έτη, όπως προβλέπει ο νόμος.

– Επιπλέον, επειδή ορισμένοι ασφαλισμένοι με παράλληλη ασφάλιση για διαφορετική δραστηριότητα έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης για το χρόνο ασφάλισης στον ένα μόνο πρώην φορέα, τους δίνεται η δυνατότητα έως τα τέλη Οκτωβρίου είτε να κάνουν συμπληρωματική αίτηση για τον παράλληλο χρόνο (η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από την πρώτη αίτηση) είτε να ανακαλέσουν την πρώτη αίτηση.