tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Kουλτούρα φοροδιαφυγής στην Ελλάδα», λέει η Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εστίασε σε ένα από τα θέματα που εμποδίζουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα του χρέους

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εστίασε σε ένα από τα θέματα που εμποδίζουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα του χρέους

 

Μιλώντας στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post, η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα υπήρχε μία κουλτούρα -σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο στην κοινωνία- μη συνεισφοράς στο κοινωνικό σύνολο με την πληρωμή φόρων.

 

Συγκεκριμένα, τόνισε, πως πρέπει να επαναφέρεις την παραγωγικότητά σου με δύο τρόπους: Δουλεύοντας πάνω στο κόστος εργασίας, όπως έγινε στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, αλλά και την Ελλάδα. Παράλληλα, βελτιώνεις τη συνολική οικονομία αναδιαρθρώνοντας όλα τα επίπεδά της, ώστε να την κάνεις πιο ευέλικτη και θετική στην καινοτομία. «Αυτή την επιλογή, η Ελλάδα δεν την έχει κάνει ακόμα», σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. Σημείωσε επίσης ότι αυτό που καθιστά την Αθήνα μια ειδική περίπτωση στη Ευρωζώνη, είναι ότι υπάρχει μια κουλτούρα του να μην συνεισφέρεις στην κοινωνία πληρώνοντας φόρους.

 

«Στο πλαίσιο του Συντάγματος, ολόκληρη η ναυτιλία είναι απαλλαγμένη από τους φόρους. Και με το πέρασμα του χρόνου, ο ορισμός της ναυτιλίας διευρύνθηκε σταδιακά. Μία από τις προτάσεις που είναι στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του ορισμού της ναυτιλίας, για να πληρώνονται φόροι. Είναι λίγο αλλόκοτο. Σε κάποια φάση, 18 μήνες πριν, η ναυτιλία προσφερόταν να συνεισφέρει με φόρους, επειδή δεν πλήρωνε. Αυτό δεν συμβαίνει σε πολλά μέρη», ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ρωτήθηκε και για το φλέγον θέμα του ελληνικού χρέους και έκανε ξανά λόγο για ανάγκη αναδιάρθρωσης του.

 

Σε συνέντευξή της ανέφερε ότι με αυτό το επίπεδο χρέους, με αυτόν τον προγραμματισμό αποπληρωμών, όλοι ξέρουν ότι αναδιάρθρωση πρέπει να υπάρξει.

 

 

Πηγή : ΕΘΝΟΣ On Line