tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κρίση και ρύθμιση: 900.000 εργαζόμενοι με καθυστέρηση μισθών

Θα παρέχεται το δικαίωμα παράστασης των εργαζομένων ως «πολιτική αγωγή» στις δίκες και η απαλλαγή από την καταβολή δικαστικού ενσήμου για ποσά έως 20.000 ευρώ

Θα παρέχεται το δικαίωμα παράστασης των εργαζομένων ως «πολιτική αγωγή» στις δίκες και η απαλλαγή από την καταβολή δικαστικού ενσήμου για ποσά έως 20.000 ευρώ.

 

Μια σειρά παρεμβάσεων στη διαδικασία διεκδίκησης δεδουλευμένων αποδοχών, όπως για παράδειγμα η ταχύτερη εκδίκαση των διαφορών που καταλήγουν στα δικαστήρια, περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.

 

Με τα στοιχεία να αποκαλύπτουν τη δραματική εικόνα της αγοράς εργασίας και τις συνθήκες υποαμειβόμενης εργασίας να έχουν παγιωθεί ύστερα από επτά χρόνια δημοσιονομικής κρίσης, ύφεσης και εφαρμογής των μνημονίων, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιδιώκει την πληρέστερη νομική οχύρωση τυπικά αναγνωρισμένων εργασιακών δικαιωμάτων με στόχο την έμπρακτη εφαρμογή τους. Ενα τέτοιο δικαίωμα που καταπατείται πλέον συστηματικά είναι η καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς σύμφωνα με μελέτη του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη και του υποψήφιου διδάκτορα Βασίλη Μπέτση, σε τουλάχιστον 900.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εργάζονται καθημερινά και κανονικά, η καταβολή του μισθού τους γίνεται με καθυστέρηση από έναν μέχρι δεκαπέντε μήνες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου που την ερχόμενη Δευτέρα παρουσιάζεται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στους κοινωνικούς εταίρους και στη συνέχεια αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή, θα υπάρχουν διατάξεις που θα μειώνουν τον χρόνο αναμονής για την εκδίκαση των διαφορών μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών, στις περιπτώσεις αυτές. Παράλληλα, θα παρέχεται το δικαίωμα παράστασης των εργαζομένων ως «πολιτική αγωγή» στις δίκες και η απαλλαγή από την καταβολή δικαστικού ενσήμου για ποσά έως 20.000 ευρώ.

 

Αναλυτικά, οι αλλαγές που προωθούνται με το σχέδιο νόμου είναι:

 

1. Δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε ποινικές δίκες των εργαζομένων για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη τους, που σήμερα αποκλείονται.

2. Σύντομη δικάσιμος για την εκδίκαση των διαφορών αυτών. 

3. Απαλλαγή του εργαζομένου από την καταβολή δικαστικού ενσήμου όταν ζητείται η έκδοση διαταγής πληρωμής για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Η απαλλαγή θα ισχύει για ποσά έως 20.000 ευρώ και προβλέπει την καταβολή μειωμένου δικαστικού ενσήμου, 4 τοις χιλίοις, για το ποσόν που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Οπως σημειώνει ο εξειδικευμένος στο εργατικό δίκαιο δικηγόρος Γιάννης Καρούζος, στην πράξη ενισχύεται η πλευρά των εργαζομένων να αποκτήσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έναν άμεσα εκτελεστό τίτλο που θα τους επιτρέψει, με μόνη την έκδοσή του, να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος εργοδοτών που παραβιάζουν την υποχρέωση καταβολής δεδουλευμένων. 

 

Μάλιστα, η διάταξη αυτή προσλαμβάνει μεγαλύτερο βάρος, σε συνδυασμό με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή από το ΚΚΕ και έγινε δεκτή από την κυβέρνηση. Μάλιστα, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας θα προβλέπεται ξεκάθαρα ότι ο εγκλωβισμένος εργαζόμενος θα μπορεί να διεκδικεί επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

 

Τα στοιχεία που συμπληρώνουν την εικόνα της αγοράς εργασίας την περίοδο της κρίσης, σύμφωνα με τη μελέτη των κ. Ρομπόλη και Μπέτση, είναι ότι η ανασφάλιστη εργασία αφορά έναν στους 5 εργαζομένους (500.000 άτομα)· περίπου 300.000 εργαζόμενοι, ενώ στην πραγματικότητα απασχολούνται ως μισθωτοί, στην πράξη απασχολούνται ως αυτοαπασχολούμενοι· περίπου 200.000 άτομα, ενώ εργάζονται 8 ώρες την ημέρα, καταχωρίζονται ως μερικά απασχολούμενοι· το 38% των εργαζομένων έχει αποδοχές χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό.

 

 

Πηγή: Καθημερινή, της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

 

 

 

ΣΒ