tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κρίσιμο Euroworkinggroup στις 16:00. Αισιόδοξη η κυβέρνηση

Χθες οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ενημερώθηκαν από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για τα αποτέλεσματα και το παρασκήνιο του Brussels Group

Χθες οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ενημερώθηκαν από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για τα αποτέλεσματα και το παρασκήνιο του Brussels Group και χάραξαν την στρατηγική που αυτή θα ακολουθήσει απόψε στις 16:00 το απόγευμα, στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.
 
Η ελληνική πλευρά είναι έμπλεη αισιοδοξίας ότι όλα πάνε καλά και θα υπάρξει σύντομα άμεσα αποτέλεσμα. «Πήγαμε καλύτερα και από ό,τι περιμέναμε» έλεγε ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης, μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό. Εκτιμούν Εθότι μπορεί να υπάρξει Eurogroup ακόμα και σήμερα ή, το αργότερο, την ερχόμενη εβδομάδα, μετά το Πάσχα των Καθολικών, που θα σημάνει συμφωνία και λύση για το μαρτύριο της οκονομικής ασφυξίας της χώρας.
 
Σε εντελώς άλλο μήκος κλίματος είναι οι πληροφορίες που δίνουν οι δανειστές. Πηγές των «θεσμών» έλεγαν πως στο Brussels Group εξέφρασαν φρικτά παράπονα για τις συνομιλίες στο … Athens Group. «Η πρόοδος των συζητήσεων είναι ελάχιστη. Όχι μόνον δεν μας ενημερώνουν, αλλά εκπρόσωποι δύο υπουργείων δεν έρχονταν καν στο ραντεβού μαζί μας. Δεν μας έχουν δώσει στοιχεία πού θα βρεθούν τα χρήματα από την έλεγχο των τριγωνικών συναλλαγών, τις άδειες ηλεκτρονικού τζόγου και την φοροδιαφυγή. Χρήματα εισπράττετε μόνον από προαιρετική συμμετοχή στις ρυθμίσεις χρεών. Οι εφορίες δεν χρειάζονται γιατί δεν εισπράττουν τίποτα από έλεγχο. Δεν είδαμε καμία σοβαρή πρόταση για μεταρρύθμιση του ΦΠΑ. Από την λίστα των 20 προτεραιοτήτων, πρόοδος καταγράφεται μόνο σε έναν ή δύο τομείς» λένε χαρακτηριστικά πηγές των «θεσμών».
 
Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες από ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι στην Αθήνα περιμένουν να έρθουν έστω και την τελευταία στιγμή (έως 8 Απριλίου) 500+500 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και το πακέτο των 7,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Η όλη συζήτηση τίθεται ως εξής: η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι «τα χρήματα αυτά είναι δικά μας» και προβάλλει την απειλή ότι μπορεί να μην πληρωθούν τα 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις  9 Απριλίου -αν τα λεφτά τότε δεν επαρκούν και προκειμένου να πληρωθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις. Και οι δανειστές από πλευράς τους υπόσχονται να προσπαθήσουν να δώσουν κάτι στην Αθήνα για να κάνει Πάσχα και να μην ξεσπάσουν άλλου είδους προβλήματα.
 
Μέχρι να εγκρίνουν πάντως τα μέτρα της κυβέρνησης οι δανειστές και να έρθουν χρήματα στη χώρα, ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης ρίχνει γέφυρες στην PIMCO για να σπεύσει να αγοράσει ελληνικά έντοκα τρίμηνα και εξάμηνα γραμμάτια, στις δημοπρασίες των επομένων ημερών. Μετά τη δίωρη επίσκεψή τους στον υπουργό Οικονομικών χθες, Τρίτη, τα στελέχη του μεγαλύτερου ίσως διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο θα έχουν συνάντηση σήμερα στον ΟΔΔΗΧ για να ενημερωθούν για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τους προσεχείς τρεις ή έξι μήνες, πριν αποφασίσουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

 Πηγή www.protothema.gr