tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ξεκινά η αξιολόγηση από την τρόικα. Συνάντηση με Χαρδούβελη

Εκκίνηση σήμερα για την 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους επικεφαλής της τρόικας.

Εκκίνηση σήμερα για την 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους επικεφαλής της τρόικας. 

Το αν η χώρα, μετά το πέρας της αξιολόγησης, θα υπόκειται στον μηχανισμό έλεγχου που έτσι κι αλλιώς ισχύει και για τα υπόλοιπα κράτη – μέλη ή θα υπάρχει μια διαφορετική σχέση λόγω του υψηλού της χρέους και των δανειακών της αναγκών, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, η απάντηση του οποίου σχετίζεται και με τη συζήτηση για το χρέος, η οποία με τα έως τώρα δεδομένα δεν αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Επί του παρόντος η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος χθες για δεύτερη φορά από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, περιορίστηκε να δηλώσει: «Είμαστε σοβαροί και καλά προετοιμασμένοι. Θα πάμε πάρα πολύ καλά». Δεν παρέλειψε μάλιστα να ζητήσει να «δοθεί τέλος στην παραφιλολογία που υπάρχει τον τελευταίο καιρό».

Στο Μαξίμου παρακολουθούν με δυσαρέσκεια τα δημοσιεύματα με αφορμή την έλευση της τρόικας και δηλώνουν με νόημα ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός και από το βήμα της ΔΕΘ, έχουν περιγράψει τόσο τις προθέσεις όσο και τα βήματα που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα. Έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές είναι ένα καταστροφικό σενάριο για τη χώρα, ότι βασικός στόχος παραμένει ο απεγκλωβισμός από την τρόικα και από τα μνημόνια, αλλά και η σταδιακή ελάφρυνση των πολιτών από τα βάρη των παρελθόντων ετών, μέσω των φοροελαφρύνσεων.   

«Τα παραπάνω δεν αλλάζουν, όποιες κι αν είναι οι απαιτήσεις της τρόικας, όση γκρίνια κι αν υπάρχει εντός των Κ.Ο. της συγκυβέρνησης», λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Σταθερή είναι και η πίστη ότι οι παραπάνω συνθήκες είναι ικανές να επιτρέψουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.      

Επί του παρόντος στόχος του Μαξίμου και των εμπλεκομένων υπουργών είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Άλλωστε ο πολιτικός χρόνος που έχει η κυβέρνηση στη διάθεσή της, λόγω των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι εξαιρετικά περιορισμένος.  

            Πηγή www.naftemporiki.gr