tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ξεκινά η αξιολόγηση από τους δανειστές με φόντο το “πακέτο” ΔΕΘ

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν επηρεάζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι από τις εξαγγελίές του Πρωθυπουργού- Στα 1,8 δισ πέφτει ο στόχος για ΕΝΦΙΑ

"Δεν εξήγγειλα το σοσιαλισμό. Δεν μου αρέσει ο όρος παροχολογία". Αυτή ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού στη "βροχή" ερωτήσεων για τις εξαγγελίες του από το βήμα της ΔΕΘ και πλέον το λόγο έχουν οι δανειστές και οι αγορές, για την αποτίμηση των ελαφρύνσεων και των υπόλοιπων παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου. 

Από το υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι το κόστος των μέτρων που ανακοινώθηκαν για το 2019 κινείται στα όρια του προβλεπόμενου δημοσιονομικού χώρου, δηλαδή κοντά στα 750 εκατ. ευρώ, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι οι συντάξεις, οι οποίες θα αρχίσουν να συζητιούνται από σήμερα με τους ξένους τεχνοκράτες. Αν και ο Πρωθυπουργός κράτησε χαμηλά τους τόνους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν μονομερείς ενέργειες, υπάρχει η βεβαιότητα ότι οι Ευρωπαίοι θα αποδεχθούν τελικά το αίτημα για την αναστολή των περικοπών. Υπενθυμίζεται ότι το δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς αγγίζει τα 2,9 δισ ευρώ. 

Ακόμα πιο "χλιαρή" ήταν η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για τη μείωση του αφορολογήτου, καθώς πρόκειται για μέτρο, που σε κάθε περίπτωση υπερβαίνει τη θητείά της σημερινής κυβέρνησης, άρα δεν χαρακτηρίζεται ως άμεσης προτεραιότητας. Αντιθέτως, δρομολογείται από το 2019 η μείωση και η μεταμόρφωση του ΕΝΦΙΑ, με στόχο αφενός να μειωθεί ο εισπρακτικός στόχος στα 1,8 δισ ευρώ αφετέρου να μεταφερθούν τα βάρη κυρίως στις μεγαλύτερες περιουσίες, χωρίς να είναι ακόμα σαφές πώς θα διαμορφωθεί ο χάρτης των νέων αντικειμενικών αξιών άρα και των επιβαρύνσεων. Με δεδομένο, πάντως, ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις "μικρές" περιουσίες, είναι προφανές ότι θα επιδιωχθεί η πρόβλεψη ενός μικρού αφορολογήτου ή πολύ χαμηλών συντελεστών για τα μικρά ή μικρής αξίας ακίνητα. 

Συνοπτικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το '19 και το '20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου. (Σημειωτέον ότι θα υπάρξει πλαφόν 70 ευρώ στη μείωση φόρου, άρα πλήρως ωφελημένοι από τη μείωση κατά 30% θα είναι όσοι έχουν φέτος ΕΝΦΙΑ ως 233 ευρώ). Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.

3) Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.

4) Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 εως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.

5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.

6) Ενισχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοηθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξιδεικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντος 2019.

7) Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

8) Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγροτες, συνεταιρισμούς- ΚΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

9) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

10) Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

11) Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υπόκατώτατου στις αρχές του 2019.
 

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η πρόβλεψη εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.