tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ξεκινά η διαδικασία για τον κατώτατο μισθό

Εντός των ημερών η τροπολογία για τα νέα χρονοδιαγράμματα- "Κορυφαία δέσμευση" σημειώνει η Ε. Αχτσιόγλου

Με την αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων, που ορίζουν τη διαδικασία διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει πορτογαλικό μοντέλο, δηλαδή ετήσια αύξηση της τάξης του 5%, που μεταφράζεται σε 30 ευρώ, ωστόσο οι μεταβλητές της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της ανεργίας, θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. 

Αναφερόμενη στο θέμα του κατώτατου μισθού η Υπουργός Εργασίας, που μίλησε στο epsilon tv, υπογράμμισε ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι παροχολογία, είναι επαίσχυντο ακόμα και ως σχόλιο αυτό, είναι αναγκαία συνθήκη προκειμένου να αρχίσει να βελτιώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και είναι κορυφαία δέσμευση της Κυβέρνησης απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και στη μισθωτή εργασία.
Ο κατώτατος μισθός περικόπηκε το 2012 κατά 22% και κατά 32% για τους νέους  εν μία νυκτί, διαμορφώνοντας μία συνθήκη συμπίεσης των εισοδημάτων για τους εργαζόμενους συνολικά, διότι αυτό το μέτρο συνδυάστηκε με το πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας την ίδια περίοδο".

"Η δική μας δέσμευση και πρόθεση είναι να προχωρήσουμε με τη νομοθετική διαδικασία, όπως προβλέπει ο νόμος, δηλαδή τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και την κατάθεση των σχετικών εκθέσεων από τους επιστημονικούς φορείς, και τελικά την απόφαση του Υπουργού Εργασίας εγκεκριμένη από το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να υπάρχει αυτή η αναγκαία, κατά την άποψή μας, αύξηση του κατώτατου μισθού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα», τόνισε η Ε. Αχτσιόγλου.