tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ξεκινάνε οι διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς»

Χθες υπήρξε μία προεργασία της ελληνικής πλευράς με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και από σήμερα ξεκινάνε οι ουσιαστικές συναντήσεις.

Χθες υπήρξε μία προεργασία της ελληνικής πλευράς με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και από σήμερα ξεκινάνε οι ουσιαστικές συναντήσεις.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,  στο οποίο θα έχουν συνεχή πρόσβαση οι δανειστές, όποτε το ζητήσουν, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία.

Αναμένεται να συζητηθεί πρώτα η αποτίμηση της κατάστασης στις τράπεζες αλλά και της ύφεσης και στη συνέχεια θα αποτιμηθούν οι επιπτώσεις  της ύφεσης στα έσοδα και η ανάγκη για νέα – πρόσθετα – μέτρα.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα λειτουργούν παράλληλα με αρκετές ομάδες εργασίας που θα αφορούν στα δημοσιονομικά, στο συνταξιοδοτικό, στα εργασιακά, στις αγορές προϊόντων και σε άλλα πεδία.

Αναμένεται και η έλευση στην Αθήνα των επικεφαλής των θεσμών με.. ανανεωμένη σύνθεση από πλευράς ΔΝΤ και ΕΚΤ. Πλέον η "τετράδα" των επικεφαλής απαρτίζεται από τον Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Ράσμους Ρέφερ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τον Νικόλα Τζαμαριόλι,  του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Εκκρεμεί και το ζήτημα επαφών των επικεφαλής με κάποιους  υπουργούς. 

 

"Προχωράμε με οργανωμένο τρόπο και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά στο τέλος", δήλωσε χθες ο ΥΠΟΙΚ.  Η επιτροπή μέσω της εκπροσώπου της δήλωσε χθες ότι  οι επικεφαλής διαπραγματευτές θα βρίσκονται στην Αθήνα το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.

 

Πάντως το ΔΝΤ σε έκθεσή του για την ευρωζώνη, αναφέρει για την Ελλάδα ότι δεν πρέπει να υπάρξει  οπισθοδρόμηση  στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας λέγοντας ότι ο κατώτατος μισθός  ακόμα και σήμερα συνεχίζει με βάση το  κατά κεφαλήν ΑΕΠ να είναι υψηλότερος των χωρών της ΕΕ.

 

Συνέστησε διατήρηση και των χαμηλότερων κατώτατων στους νέους,  νέο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και  αναμόρφωση του συστήματος αδειοδότησης.  Αναφέρει μάλιστα ότι  οι εξελίξεις στην Ελλάδα παραμένουν ένας σημαντικός κίνδυνος για την ευρωζώνη,   αν και η ΕΚΤ έχει πλέον τα εφόδια για να περιορίσει μια άμεση μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα.

 

Πηγή : capital.gr