tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί μεγάλων ακινήτων

Με τη λήξη της απεργίας των δικηγόρων, ξεκινούν και οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Με τη λήξη της απεργίας των δικηγόρων, ξεκινούν και οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

 

Πρόκειται για υποθέσεις που έχουν ωριμάσει, έχοντας περάσει και από το στάδιο των ανακοπών, ή έχει οριστεί ημερομηνία πλειστηριασμού από συμβολαιογράφο. Πλέον, με τη λήξη της απεργίας των δικηγόρων, οι τράπεζες θα μπορέσουν να προχωρήσουν μέχρι τις 30 Ιουλίου, που θα λειτουργούν τα δικαστήρια, στους πρώτους πλειστηριασμούς.

 

Οι τράπεζες έχουν εντοπίσει δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών και οι οποίοι αρνούνται συστηματικά να προβούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση με την τράπεζά τους, τη στιγμή που διαθέτουν παράλληλα υψηλές καταθέσεις. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα μπουν στο στόχαστρο των πρώτων πλειστηριασμών προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση.

Για τον λόγο αυτό, το σχέδιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες προβλέπει τη γεωγραφική κατανομή, με την κάθε τράπεζα να θέτει προς πλειστηριασμό τουλάχιστον ένα ακίνητο ανά νομό. Θα πρόκειται για ακίνητα επαγγελματικά, οικόπεδα ή δεύτερες κατοικίες, χωρίς να αποκλείεται και πρώτες, αν είναι, π.χ., του 1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι τράπεζες θεωρούν ότι θα είναι τόσο "χτυπητές" υποθέσεις κακοπληρωτών, που όχι μόνο δεν θα προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

 

Με βάση τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2015, από φέτος οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να αποσυμφορηθεί και να απλοποιηθεί η μέχρι πρότινος διαδικασία, η οποία προέβλεπε τιμή πρώτης προσφοράς την αντικειμενική αξία και προϋπέθετε δύο άγονους πλειστηριασμούς για να κάνει δεκτό το αρμόδιο δικαστήριο τη μείωση της τιμής εκκίνησης. Σήμερα οι εμπορικές τιμές είναι, κατά μέσο όρο, 30% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντικειμενικές.

 

Π.Τ.

 

 

Πηγή : www.capital.gr