tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κυβέρνηση : “Πάνε καλά¨” οι συζητήσεις για ΕΚΑΣ και “κόκκινα δάνεια”

«Η διαπραγμάτευση πηγαίνει καλά και λύνονται τα θέματα» αναφέρει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο Euro2day.gr

«Η διαπραγμάτευση πηγαίνει καλά και λύνονται τα θέματα» αναφέρει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο Euro2day.gr μεταδίδοντας μια εικόνα σχετικής αισιοδοξίας για την άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει άλλωστε πως χθες το βράδυ εστάλη νέο κείμενο από την ελληνική πλευρά στους επικεφαλής των δανειστών, χωρίς να είναι γνωστό εάν έχει έρθει μέχρι τώρα απαντητική επιστολή στις νέες προτάσεις.

Αυτή την ώρα ξεκινά στο Υπουργείο Οικονομικών νέα τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, σε μια προσπάθεια να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, ώστε να κατατεθούν αύριο οι σχετικές τροπολογίες στη βουλή για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες όχι μόνο για την εκταμίευση της δόσης αλλά και για την επαναφορά του waiver.

Μέχρι στιγμής όμως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται κλειδωμένο.

Στη τηλεδιάσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες μετέχουν ο Ε. Τσακαλώτος, ο Γ. Χουλιάρακης και ο Γ. Σταθάκης.

Σε ότι αφορά το ΕΚΑΣ, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε νωρίτερα οι δυο πλευρές κατέληξαν στο ότι το κενό από την μη πληρωμή των αναδρομικών δεν θα καλυφθεί από το πλεόνασμα. Αυτό που φαίνεται να συμφωνείται είναι να κοπεί το ΕΚΑΣ με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια από τις συντάξεις Ιουλίου που θα πληρωθούν στο τέλος Ιουνίου και τα περίπου 85 εκατ. ευρώ να μετακυλήσουν στα επόμενα χρόνια ώστε να έρθει νωρίτερα η οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Η τελική μορφή της κάλυψης της τρύπας δεν έχει οριστικοποιηθεί. Η αλλαγή όμως σημαίνει ότι πιθανότατα το ΕΚΑΣ θα σταματήσει να χορηγείται για όλους όχι την 1.1.2020, αλλά εντός του α’ εξαμήνου του 2019.

Ενα άλλο σενάριο που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ήταν ο διπλασιασμός των χαμηλοσυνταξιούχων που θα χάσουν από το β' εξάμηνο του 2016 το ΕΚΑΣ με αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων που προβλέπει ο πρόσφατος ασφαλιστικό νόμος. Αν και ακόμα η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει οριστικά για την κάλυψη του κενού αυτό που φαίνεται ότι έχει κλειδώσει από τις δυο πλευρές είναι ότι το ΕΚΑΣ θα κοπεί από τον Ιούνιο και μετά. 

Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων (ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι θα βρεθεί λύση η οποία δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό). Επιδιώκεται τουλάχιστον να διασωθούν από την πώληση σε funds δάνεια που δόθηκαν σε σεισμόπληκτους. 

Κυβερνητική πηγή πάντως όταν ρωτήθηκε εάν έχει κλείσει το θέμα των κόκκινων δανείων ή η εκκρεμότητα θα μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο, δεν απάντησε…

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι επαφές είναι συνεχείς. Οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν στα ειδικά μισθολόγια, την ασφάλιση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος (οι δανειστές ζητούν αυτή να γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες) και τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση δημοσίου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του EuroWorking Group η οποία θα σηματοδοτούσε το ξεμπλοκάρισμα και τη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τις «ουρές»…

Πηγή www.euro2day.gr