tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κυβέρνηση: Συγκλίσεις στην ουσία των μέτρων και των αντισταθμιστικών

Αθήνα και θεσμοί είναι πολύ κοντά σε μία τεχνική συμφωνία για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας έως και το 2018, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αθήνα και θεσμοί είναι πολύ κοντά σε μία τεχνική συμφωνία για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας έως και το 2018, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Ο ίδιος έκανε λόγο για συγκλίσεις σε ό,τι αφορά «την ουσία των μέτρων και των αντισταθμιστικών μέτρων», αναγνωρίζοντας, παράλληλα, πως κυβέρνηση και ΔΝΤ, διατηρούν αντίθετες οπτικές γωνίες στα εργασιακά. 

«Αυτή τη στιγμή συζητάμε με τους εταίρους για μία συνολική συμφωνία – όχι μία ‘σπασμένη’ συμφωνία μέχρι το 2018, μία άλλη για το 2019» και άλλη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι μία συμφωνία «που θα πάει τη χώρα και την οικονομία και μετά το 2019». 

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι αρχής γενομένης από το 2019, θα υπάρξουν αλλαγές, οι οποίες, ναι μεν θα επιβαρύνουν κάποιες κοινωνικές ομάδες, αλλά θα ευνοήσουν κάποιες άλλες αντίστοιχα. 

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη της ελληνικής οικονομίας για σταθερότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ. Αναγνώρισε ωστόσο πως και οι δύο πλευρές έκαναν υποχωρήσεις – η Αθήνα στους δημοσιονομικούς στόχους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε στο ζήτημα των αντισταθμιστικών. Άλλωστε, όπως είπε, αν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα υπάρχει ανάγκη επιπρόσθετων μέτρων, προαναγγέλλοντας αλλαγή στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, μετά το 2018. 

Για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τέλος, σχολίασε ότι πρόκειται για προσωρινά στοιχεία, που, ακόμα και αυτά, καταδεικνύουν μηδενική ύφεση για το 2016 και δεν επηρεάζουν τον συνολικό στόχο.

Πηγή: skai.gr