tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Λεύκωμα για την ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά

«Η ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς: μια πρώτη ανάγνωση»

«Αν δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας, δεν μπορούμε να χαράξουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Μανεσιώτης, παρουσιάζοντας στην αίθουσα «Γεώργιος Κασιμάτης» το λεύκωμα για την ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά αλλά και την έκθεση του Ιστορικού του Αρχείου.

Ο κ.Μανεσιώτης ανέφερε ότι ξεφυλλίζοντας το συγκεκριμένο λεύκωμα των 288 σελίδων «Η ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς: μια πρώτη ανάγνωση», που επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, υπάρχει μία συναρπαστική διαδρομή από τότε που ιδρύθηκε ο σύλλογος το 1900.

Τόνισε ότι μέσα από αυτή τη διαδρομή, προκύπτουν συμπεράσματα αλλά και διδάγματα, προσθέτοντας ότι οι δυσκολίες που υφιστάμεθα σήμερα από την πορεία της κρίσης στην οποία όλοι έχουμε περιέλθει, τις διαψεύδει η ανάγνωση αυτού του λευκώματος, γιατί προκύπτει το συμπέρασμα, ότι αντικειμενικά δυσκολίες υπήρχαν, πάντα σε κάθε εποχή.

Ξεφυλλίζοντας την ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά βλέπουμε ότι τα προβλήματα που συζητάμε πάρα πολύ συχνά, όπως η υψηλή φορολογία, οι αναπτυξιακές πολιτικές το παραεμπόριο, το λαθρεμπόριο και ο αθέμιτος ανταγωνισμός, ήταν από παλιά στην ημερήσια διάταξη, ανέφερε ο κ.Μανεσιώτης.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι μέσα σε αυτό το λεύκωμα αναδεικνύονται και ορισμένα χαρακτηριστικά για πολλές επιχειρήσεις που επιχείρησαν και ξεχώρισαν ανεβαίνοντας τα σκαλιά της προόδου βήμα βήμα.

Αρετές, όπως η διορατικότητα, η καινοτομία, η αποφασιστικότητα, η αυστηρή οικονομική διαχείριση, η προσεχτική επιλογή συνεργατών αλλά κυρίως και η σκληρή και επίμονη εργασία ήταν τα χαρακτηριστικά πολλών παλαιών εμπόρων του Πειραιά, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κροκίδης, είπε ότι η σημερινή μέρα είναι μία ιδιαίτερη μέρα και ότι το πειραϊκό εμπόριο έχει διδάξει σε όλα αυτά τα χρόνια πως πρέπει να αντιμετωπίζει έκτακτες καταστάσεις.

«Σήμερα ζούμε μία δύσκολη κατάσταση και μελετώντας πώς έδρασαν δημιούργησαν και αντιμετώπισαν τις δυσκολίες οι παλιοί έμποροι μπορούμε να διδαχθούμε εμείς οι νεότεροι» δήλωσε ο κ.Κροκίδης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον πρόεδρο του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλη Κορκίδη, καθώς και σε διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο του πειραϊκού εμπορίου. Επίσης απονεμήθηκαν τα βραβεία, οι έπαινοι και τα αναμνηστικά διπλώματα των διακριθέντων και των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Μια ματιά στην Αγορά του Πειραιά».

O Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς είναι ένας από τους παλαιότερους της Ελλάδας, με έτος ίδρυσης το 1900, και διαθέτει ένα πλούσιο αρχείο εγγράφων και φωτογραφιών που αποτυπώνουν τη μακρόχρονη παρουσία του.