10/03/2017 | 11:50
Μ. Αλιφιεράκης: Η Κυβέρνηση ν' ακούσει την επιχειρηματική κοινότητα
Μ. Αλιφιεράκης: Η Κυβέρνηση ν' ακούσει την επιχειρηματική κοινότητα

Την ανάγκη άμεσης λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την αντιστροφή του επιχειρηματικού κλίματος υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, σε συνέντευξή του στο site του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

«Η Κυβέρνηση οφείλει ν' ακούσει την επιχειρηματική κοινότητα, διαφορετικά θ΄ αποδεκατιστεί ακόμη περισσότερο ο παραγωγικός ιστός της χώρας», τονίζει χαρακτηριστικά και ζητεί «να υπάρξει μείωση των εισφορών, ενιαίος φορολογικός συντελεστής ανταγωνιστικός με τη φορολόγηση των γειτονικών χωρών και φορολογικά κίνητρα σε ξένες επιχειρήσεις που θα έρθουν να επενδύσουν στη χώρα, σε συνδυασμό και με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο, αλλά και γενικότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλη Αλιφιεράκη, στο site του ΕΕΑ και την Κατερίνα Παντελή.
 
Κύριε Πρόεδρε, το νέος έτος ξεκίνησε με σημαντικές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για τους επαγγελματίες. Ποια είναι η εικόνα στην περιοχή σας και ποια μηνύματα λαμβάνετε από τα μέλη σας;

 

Είναι γεγονός ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές αλλαγές που επέφεραν οι αντίστοιχοι νόμοι έχουν θορυβήσει τους επιχειρηματίες, ελευθέρους επαγγελματίες και εμπόρους, καθώς δεν διαφαίνεται πρόθεση για  ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας. Πολλές επιχειρήσεις δέχονται νέες επιβαρύνσεις, οι οποίες δεν είναι ανάλογες των οικονομικών αποτελεσμάτων τους, γεγονός που προκαλεί εύλογες αντιρρήσεις. Πρέπει άμεσα να υπάρξουν μέτρα για την αντιστροφή του επιχειρηματικού κλίματος. Να υπάρξει μείωση των εισφορών, ενιαίος φορολογικός συντελεστής ανταγωνιστικός με τη φορολόγηση των γειτονικών χωρών και φορολογικά κίνητρα σε ξένες επιχειρήσεις που θα έρθουν να επενδύσουν στη χώρα, σε συνδυασμό και με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο, αλλά και γενικότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

 

Δύο ζωτικά για τις επιχειρήσεις ζητήματα είναι αυτά της ρευστότητας και της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εκτιμάτε ότι γίνονται κινήσεις ώστε να δοθεί μια ανάσα στις βιώσιμες επιχειρήσεις;

 

Γνωρίζουμε όλοι ότι σήμερα, σχεδόν το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει δεσμευμένους εταιρικούς λογαριασμούς, γεγονός που καθιστά προβληματική τη συνέχιση της λειτουργία τους και τις  «υποχρεώνει» ουσιαστικά να λειτουργούν εκτός τραπεζικού συστήματος, ενάντια στην ισχύουσα, για να επιβιώσουν. Σ’  αυτό έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη υπουργική απόφαση με την οποία διαβιβάζονται στο Κ.Ε.Α.Ο. από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας που δεν είναι σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης. Όλα τα παραπάνω καθιστούν αντιπαραγωγικό τον επιχειρηματικό τομέα και για το λόγο αυτό καταθέσαμε, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παραγωγικούς φορείς του Ηρακλείου, συγκεκριμένες προτάσεις, με επίκεντρο τον Ακατάσχετο Λογαριασμό, που θα βοηθήσουν στην αύξηση της ρευστότητας, στην τακτοποίηση υποχρεώσεων και εν τέλει στην ομαλή λειτουργία της επιχείρησης. Η Κυβέρνηση οφείλει ν΄ ακούσει την επιχειρηματική κοινότητα, διαφορετικά θ΄ αποδεκατιστεί ακόμη περισσότερο ο παραγωγικός ιστός της χώρας.

 

Δεδομένων των «λουκέτων» και των υψηλών ποσοστών ανεργίας, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να τονωθεί η αγορά και να ενισχυθεί η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα;

 

Όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης η επιχειρηματικότητα δοκιμάζεται σκληρά από έλλειψη ρευστότητας, κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης, αύξηση της γραφειοκρατίας, ανελέητη φορολόγηση, μνημονιακές πολιτικές, capital controls και αναρίθμητους άλλους παράγοντες που υπονομεύουν την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Με την ανεργία να εκτοξεύεται καθημερινά και τους άνεργους να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο οι ελπίδες για επενδύσεις μειώνονται καθώς κυριαρχεί η ανασφάλεια, αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία. Χρειάζονται λοιπόν, δραστικά μέτρα από την Πολιτεία για να στηριχθεί η παραγωγική βάση, όπως οι προαναφερθείσες παρεμβάσεις, αλλά και γενικότερα, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, ενίσχυση της ρευστότητας των  επιχειρήσεων και στήριξη των νέων επιχειρήσεων.

 

Ο τουρισμός αποτελεί «οξυγόνο» για τα νησιά αλλά και την οικονομία στο σύνολό της. Ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις - προβλέψεις για τη φετινή χρονιά στο νησί και την περιοχή σας;

 

Όλες οι πληροφορίες από τις διεθνείς εκθέσεις, αλλά και τα δεδομένα των φετινών προκρατήσεων, δείχνουν σημαντική αύξηση  του τουριστικού ρεύματος προς την Κρήτη το προσεχές διάστημα. Μένει ν΄ αποδειχθεί αν πρόκειται για επισκέπτες που θα επιλέξουν ένα φθηνό πακέτο διακοπών, κλεισμένοι σε κάποιο ξενοδοχείο ή θα θελήσουν να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αποφασισμένοι να δαπανήσουν κάποια επιπλέον ποσά. Για μας στο Επιμελητήριο Ηρακλείου είναι σημαντικό να στηριχθεί ο τουριστικός τομέας γιατί μέσω αυτού στηρίζεται όλη η τοπική οικονομία. Για το λόγο αυτό, έχουμε καθιερώσει τα τελευταία 6 χρόνια το Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Ξενοδοχεία και τα Δίκτυα Διανομής του νησιού σε μια προσπάθεια, αφενός να καλυφθεί η ζήτηση σε προϊόντα από τον πρωτογενή τομέα και τις μεταποιητικές μονάδες της Κρήτης, αφετέρου να γνωρίσουν οι τουρίστες τα τοπικά προϊόντα και τη σημασία της Κρητικής διατροφής.

 
Ποιους στόχους έχει θέσει το Επιμελητήριο για το 2017 και ποιες δράσεις προγραμματίζει για την επίτευξή τους;
 

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου, αυτά τα 5 χρόνια της δικής μας θητείας, πραγματοποίησε πάρα πολλές δράσεις, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς. Διοργανώσαμε ενημερωτικές εκδηλώσεις, επιχειρηματικές συναντήσεις και επαγγελματικά σεμινάρια,  επιχορηγήσαμε τη συμμετοχή επιχειρήσεων σε εκθέσεις. Καθιερώσαμε το ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ που απέσπασε ευρωπαϊκό βραβείο,  και την πιστοποίηση «ΚΡΗΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ» για την κατοχύρωση αυθεντικών χειροποίητων κρητικών προϊόντων. Δημιουργήσαμε το Κέντρο Διαμεσολάβησης για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Πρωτοστατήσαμε στην κατάθεση προτάσεων των παραγωγικών φορέων του Ηρακλείου προς την Πολιτεία και στη δημιουργία Καταδυτικών Πάρκων για την αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών. Καλλιεργήσαμε τη συνεργασία με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της Κρήτης για πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Αυτά και άλλα πολλά έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία συνεχίζουμε και φέτος ανταποκρινόμενοι στις υψηλές απαιτήσεις των επιχειρήσεων μελών μας.

Σχετικές Ειδήσεις