tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μ. Ζάγκα: Τα λαμόγια των καυσίμων στο απυρόβλητο

Ομιλία της Προέδρου της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής (ΕΒΝΑ) κ. Μαρία στην ημερίδα της ΛΑΕ για το Λαθρεμπόριο καυσίμων

Ομιλία της Προέδρου της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής (ΕΒΝΑ) κ. Μαρία στην ημερίδα της  ΛΑΕ για το Λαθρεμπόριο καυσίμων

 

Θα προσπαθήσω να συμβάλλω στην ημερίδα σας με ορισμένες επισημάνσεις μου

Πρώτη. Ο καταλυτικός ρόλος των φόρων στην τιμή των καυσίμων

Δυστυχώς για την Ελλάδα, στην τιμή του καυσίμου τα 3/4 είναι φόροι. Όσο και να πέφτει απ’ έξω η τιμή, εδώ στην Ελλάδα, όχι απλά δεν πέφτει, αλλά ακρι­βαίνει. Αν δεν πάρουν απόφαση οι «κύ­ριοι» της κυβέρνησης να χαμηλώσουν τους φόρους, δεν θα αλλάξει η τιμή. Για να καταλάβετε, αν εμείς οι πρατηριούχοι, οι μεταφορείς και οι εταιρείες βγά­λουμε το κέρδος μας, δεν θα υπάρξει καμία διαφορά στην τιμή. Συν όλων των άλλων. Αυτή τη στιγμή κάνουν το τραγι­κό λάθος και αυξάνουν τον ειδικό φόρο. Δηλαδή, μιλάμε πλέον για φόρο στον φό­ρο! Είναι τελείως παράλογο αυτό που κάνει η κυβέρνηση. Πριν τρία χρόνια, όταν ακόμα ο κύριος Τσίπρας ήτανε αντιπολίτευση, μου είχε πει, ότι αυτό που θα κάνω για εσάς για τον κλάδο σας, είναι πάταξη του λαθρεμπορίου και μείωση του ειδικού φόρου. Όχι απλά δεν έκανε μείωση, αλλά έκανε αύξηση. Ο άν­θρωπος αυτός δεν έχει κρατήσει καμία υπόσχεσή του.

Ο ειδικός φόρος από 230 ευρώ που έχει το χιλιόλιτρο,  πάει στα 280 συν ΦΠΑ. Και μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι ε­ίχαμε και αύξηση του ΦΠΑ από 23 στο 24%. Τα καύσιμα είναι υπερβολικά φορ­τωμένα από αυτά που εισπράττει το κρά­τος. Αλλά κάθε φορά που κάνει αυξήσεις το κράτος, δεν εισπράττει ΤΙΠΟΤΑ. Αυταπατάται αν νομίζει ότι θα μαζέψει χρήμα­τα. Αν εμείς δεν πουλήσουμε, δηλαδή να δεν έρθουν οι καταναλωτές να αγορά­σουνε, εμείς δεν θα μπορέσουμε να απο­δώσουμε φόρο στο κράτος. Η προηγού­μενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που έκανε αύξηση του ειδικού φόρου, -ενώ εμείς τους λέγαμε μην το κάνετε- ομολόγησε ότι έχασε 500 εκ. Αυτοί τώρα με την ίδια ακριβώς παράλογη πολιτική τι θα κερδί­σουνε; Αντιθέτως, θα χάσουνε. Γιατί πολύ λογικά όταν η η βενζίνη έχει ανέβει 20 λεπτά το λίτρο. από πέρυσι μέχρι φέτος, όταν η σύνταξη και ο μισθός του Έλληνα έχει περικοπεί  η κατανάλωση μειώνεται.

 

Δεύτερη. Δεν μπορούμε να  κατανοήσουμε γιατί συνεχίζεται η  αντιλαϊκή οι­κονομική πολιτική.

Οι κυβερνώντες  νομίζουνε ότι επειδή δεν τους βγή­κε με τον φόρο εισοδήματος, με τον ΕΝΦΙΑ, διότι ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώ­σει, δεν έχει να πληρώσει, βρήκανε την ε­ύκολη λύση. Κάθε φορά, κάθε κυβέρνηση, αυξάνει την φορολογία στα καύσιμα. Ξέρε­τε ποιος κερδίζει; Μόνον το λαθρεμπόριο. Αυτοί που «ξεπλένουν» χρήματα, αυτοί κερδίζουν. Τώρα που αρχίζει πάλι το πετρέλαιο θέρμανσης τον χειμώνα, να δεί­τε τι έχει να γίνει με το ναυτιλιακό πετρέ­λαιο.

 

Τρίτη. Τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που «ανέμιζε» προ­εκλογικά την «σημαία» της κάθαρσης για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

 

Δεν έκαναν  ΤΙΠΟΤΑ απολύτως. Μας αναγκάσανε και δεχθήκαμε και βάλαμε εμείς οι βενζινάδες τα συστήματα εισρο­ών και εκροών για πάταξη του λαθρε­μπορίου. Μπήκανε τα συστήματα στον τελευταίο τροχό της αμάξης, ενώ έπρεπε να μπουν στην πηγή διακίνησης. Στα δι­υλιστήρια. Στις εταιρείες των πετρελαιο­ειδών, σε όλα τα αυτοκίνητα που μεταφέ­ρουν καύσιμα. Αν εκεί δεν το κάνουν, πώς θα πιάσουν το λαθρεμπόριο; Ούτε θέληση έχουνε, ούτε καμία διάθεση να το σταματήσουν το λαθρεμπόριο. Σας το λέω υπεύθυνα ότι αν θέλανε πραγματικά την πάταξη του λαθρεμπορίου, μέσα σε 24 ώρες μπορούσανε να το κάνουν.

Όμως για να το κάνουν  θα έπρεπε να έρ­θουν σε σύγκρουση με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Με τα μεγάλα συμφέροντα. Και από ό,τι φαίνεται, καμία κυβέρνηση από όσες έχουνε περάσει, δεν είχε καμία διάθεση να το κάνει. Το ίδιο και η σημερινή η υποτιθέμενη «αρι­στερή» κυβέρνηση, η κυβέρνηση του λαού, που θα χτύπαγε τον καπιταλι­σμό, την διαπλοκή και το μεγάλο κεφά­λαιο και θα έκανε την διαφορά.

Αυτοί για να πάρουνε την καρέκλα, και να γίνουνε κυβέρνηση, παραμυθιάσανε τον κόσμο. Μας πνίξανε στα «θα» και από τα πολλά «θα» που είπανε, δεν κά­νανε απολύτως τίποτα.

 

Τέταρτη. Έλεγχοι χωρίς στόχο και αποτέλεσμα.

Λόγω του ότι έχουνε γίνει πολλές κα­ταγγελίες, έχουν αναγκαστεί να βγά­λουνε αυτοκίνητο ειδικά διαμορφωμένο για να πιάσουνε αυτούς που κλέβουν. Μια παλιά τεχνολογία, απολύτως ξεπε­ρασμένη. Εφόσον έχουμε ηλεκτρονικό σύστημα σε όλα τα μαγαζιά μας, το αυ­τοκίνητο αυτό είναι εντελώς περιττό. Προσέξτε όμως. Έχουμε βάλει ηλεκτρο­νικά συστήματα όλα τα μαγαζιά, το βράδυ φεύγουν τα δεδομένα και πάνε στο υπουργείο Οικονομικών, και εκεί δεν τα επεξεργάζονται! Η απάντησή τους σε αυτό είναι ότι δεν έχουν υπαλ­λήλους για να το κάνουν! Αφού λοιπόν οι κύριοι δεν έχουν υπαλλήλους, να προσλάβουνε. Η άλλη δικαιολογία είναι ότι έχουνε μικρό server! Εάν έχουν μι­κρό server να πάρουνε μεγαλύτερο. Αυ­τά τα πράγματα δεν λέγονται και δεν ακούγονται ούτε στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Άρα… μας κοροϊδεύου­νε.

 

Πέμπτη. Τα λαμόγια στο απυρόβλητο, δεν τιμωρούνται

Το λαθρεμπόριο δεν θα σταματήσει γιατί και όταν πιάνουνε τα «λαμόγια» δεν τους τιμωρούν. Τους κρατάνε λίγες μέρες, του βάζουνε και ένα πρόστιμο, και τι έγινε; Αυτοί έχουνε χρήματα. Κάποιους τους κλείνουν, και λέει το κράτος ότι δεν τους δίνει την άδεια σε πρόσωπο πρώ­της συγγένειας. Αυτοί έχουνε φίλους, έχουνε υπαλλήλους, και ανοίγουνε αμέ­σως με άλλο όνομα. Άρα, μας κοροϊδεύ­ουν όλους. Επίσης σας λέω, και αυτό το καταγγέλλω, ότι για να κλέψουνε αυτοί οι «κύριοι», μπαίνουνε μέσα στα λογι­σμικά των αντλιών. Για να μπορέσουνε να το κάνουνε αυτό, κάποιος από «μέ­σα» τους βοηθάει.

 

Γι αυτό  τα λαμόγια δεν  κλείνουν.

 

Εγώ, δυστυχώς αυτό που βλέπω, είναι ότι κλείνουν οι απλοί άνθρωποι. Άνθρωποι που δεν μπορούν και δεν θέλουν να εξαπατήσουν τον άλλον, οι οποίοι πολύ απλά λένε «δεν βγαίνω» και κλείνουν. Υπάρχουν άλλοι, ξέρω πολλά ονόματα ατόμων που κλέβουνε και παραμένουνε χωρίς να τους πειράζει κα­νείς. Εκείνο που καταγγέλλουμε εμείς σαν Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος είναι να γίνει πραγματικά πάταξη του λαθρεμπορίου, πραγματικά η κυβέρνηση να εν­διαφερθεί, όχι στα λόγια, στα έργα, και να κλείσει αυτά τα μαγαζιά τα οποία ξεπλένουνε χρήματα. Βλέπουμε καινούργια μα­γαζιά να ανοίγουνε σε μια εποχή που εμείς οι παλιοί κλείνουμε. Ας τους ελέγξουνε! Δεν χάνουνε τίποτα.

 

Έκτη. Το κράτος να δώσει τα χρήματα που βάλα­με για το σύστημα εισροών-εκροών

Μην ξεχνάτε ότι εμείς φωνάζουμε και λέμε ότι θέλουμε τα χρήματα που βάλα­με για το σύστημα εισροών-εκροών από το οποίο ο μόνος κερδισμένος είναι το κράτος, γιατί το κράτος δεν θα έχει δια­φυγή εσόδων αν λειτουργούν σωστά, και δεν μας τα έχουνε δώσει. Και τώρα μας ζητάνε να κάνουμε και ογκομετρήσεις. Αυτό να το κάνουνε τα μαγαζιά που έχου­νε πρόβλημα. Τα άλλα γιατί να το κάνου­νε; Για να «τα πιάνουνε» οι εταιρείες που έχουνε τα συστήματα αυτά; Κοροϊδεύου­νε και τον κλάδο, και τον καταναλωτή. Δεν ξέρω γιατί τα κάνουνε όλα αυτά, αυ­τό που ξέρω είναι ότι ξεσπάνε μόνον επά­νω στους Έλληνες, επάνω στον λαό, και αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει.

 

 

 

ΣΒ