tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η «μάχη» κατά των λαθραίων τσιγάρων

Έρχεται νομοσχέδιο που προβλέπει την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, μέσω καινοτόμων εφαρμογών.

Έρχεται νομοσχέδιο που προβλέπει την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, μέσω καινοτόμων εφαρμογών.

Το νέο σχέδιο νόμου παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας κ. Π. Νικολούδης και η μεγάλη αλλαγή που προβλέπεται είναι στις ένσημες ταινίες φορολογίας και ασφάλειας, που θα είναι επικολλημένες σε κάθε πακέτο τσιγάρων ή άλλων καπνικών προϊόντων.

Όπως εκτίμησε ο κ. Νικολούδης, σε περίπου έξι μήνες από τη λειτουργία του συστήματος, θα αποδώσουν εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια ταμεία από έσοδα που μέχρι σήμερα χάνονταν στη «μαύρη τρύπα» της παράνομης επιχειρηματικότητας. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός, «με σκάνερ θα ελέγχεται κάθε τσιγάρο και κάθε πούρο, θα βρίσκουμε την πορεία του, εάν είναι για παράδειγμα από το Αγρίνιο, θα βρίσκουμε από ποιον παραγωγό ξεκίνησε, όλη την αλυσίδα παραγωγής του…».

 

Ουσιαστικά πρόκειται για το «πρώτο βήμα σε έναν από τους πιο ευαίσθητους τομείς του λαθρεμπορίου, όπως είναι τα καπνά, βιομηχανοποιημένα και μη» σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και το σχέδιο νόμου θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 10 Αυγούστου.

Εφόσον το νέο σύστημα πετύχει, τόνισε ο υπουργός, θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για την αντιμετώπιση κάθε είδους λαθρεμπορίας, καυσίμων, οινοπνευματωδών κ.λπ., καθώς και ως μπούσουλας για την αντιμετώπιση και άλλων εγκληματικών οργανώσεων.

 

Πηγή : ΕΘΝΟΣ On Line