tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Με το «σταγονόμετρο» η ανανέωση της ρευστότητας προς τις τράπεζες

Στα 68,5 δις ευρώ η ρευστότητα στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα από τον ELA, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Στα 68,5 δις ευρώ η ρευστότητα στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα από τον ELA, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε την έγκριση για συνέχιση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, μέσω του ELA, δίνοντας όμως μόλις 3,5 δισ. ευρώ περισσότερα από το προηγούμενο ποσό. Σε καμία περίπτωση δηλαδή δεν έφτασαν τα 10 δις που ζητούσαν οι ελληνικές τράπεζες.

Πλέον, το συνολικό ποσό ρευστότητας από τον ELA ανέρχεται στα 68,5 δισ. ευρώ και η απόφαση θα ανανεωθεί σε 15 ημέρες, δηλαδή στις 4 Μαρτίου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την ΕΚΤ, το πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η διατήρηση της ρευστότητας προς τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με ξένα αλλά και ελληνικά δημοσιεύματα, υπάρχει έντονο παρασκήνιο για το πως ελήφθη η απόφαση της ΕΚΤ για συνέχιση της ρευστότητας, με πολλά μέλη του διοικητικού της συμβουλίου να εμφανίζονται διχασμένα σχετικά με την τακτική που θα έπρεπε να ακολουθήσει η ΕΚΤ προς την ελληνική πλευρά.

 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι φερόταν να επιθυμεί πολιτικές εγγυήσεις για τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών πριν αποφασίσει για τη χρηματοδότηση μέσω του ELA.

 

Πηγή : imerisia.gr