tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μετά την κάλπη να δείτε τι έχουμε να πληρώσουμε

Πολλοί λένε ότι δεν θα είναι δυστυχώς τα τελευταία μέτρα που θα επιβάλει η κυβέρνηση ιδίως στην περίπτωση που εξακολουθήσει το χρέος να μην είναι βιώσιμο

 

Του Βαγγέλη Γιακουμή

 

 

Το τι ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου θα γίνει πλήρως αντιληπτό μετά τις εκλογές . Τυχαίο; Αυτές θα διεξαχθούν όπως όλα δείχνουν 20 Σεπτεμβρίου πολύ γρήγορα και αυτό για να μην γίνει αντιληπτό ο τυφώνας των μέτρων που θα αφανίσουν και την τελευταία ελπίδα για ανάκαμψη. Και στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα. Πολλοί λένε ότι δεν θα είναι δυστυχώς τα τελευταία μέτρα που θα επιβάλει η κυβέρνηση ιδίως στην περίπτωση που εξακολουθήσει το χρέος να μην είναι βιώσιμο. Αν πάρουμε έστω για μια φορά τα λεγόμενα του κ. Βαρουφάκη σοβαρά, τότε σίγουρα η ελληνική οικονομία δεν θα βρει ηρεμία και οι ΜΜΕ και τα νοικοκυριά θα ξανά χρειαστούν να πληρώσουν και να πληρώσουν και να πληρώσουν …

Το μνημόνιο που ψήφισε η κυβέρνηση για να φέρει τη συμφωνία είναι πολύ βαρύ. Δεν επιφέρει ανάπτυξη δεν μειώνει την ανεργία , δεν αφήνει τις επιχειρήσεις να αναπνεύσουν. Αντίθετα τις σκοτώνει , της  μειώνει κάθε οικονομική δραστηριότητα, κάθε αναπτυξιακή προοπτική.

Η αύξηση του ποσού της μηνιαίας δόσης για παράδειγμα για την εξυπηρέτηση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών -της ρύθμισης στην οποία έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 850.000 φορολογούμενοι- θα γίνει τον Οκτώβριο, καθώς ο ίδιος ο μνημονικός νόμος ορίζει ότι η αναπροσαρμογή του επιτοκίου θα γίνει δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου (14 Αυγούστου).

 

Δεύτερο παράδειγμα

 

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο του Taxisnet το νωρίτερο τις αρχές Οκτώβρη, ενώ ακόμη και τα «ραβασάκια» στους οδηγούς με τα ανασφάλιστα οχήματα ή αυτούς που δεν έχουν περάσει τα Ι.Χ. τους από ΚΤΕΟ θα φτάσουν Οκτώβριο ή και αργότερα.

Αυτά που θα πληρωθούν πριν από τις εκλογές είναι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων -με τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης,  καθώς και το καινούργιο «χαράτσι» των επιχειρήσεων (σ.σ. αύξηση της προκαταβολής φόρου αναδρομικά για τα κέρδη του 2015 στο 100%).

 

Άλλο παράδειγμα με τη ρύθμιση 100 δόσεων

 

Μεγάλη επιβάρυνση για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα προκύψει σε περίπτωση μείωσης του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού των δόσεων.

Στον νόμο υπάρχει και μια 2η διάταξη που αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων και αφορά την αναπροσαρμογή του επιτοκίου με το οποίο θα επιβαρύνονται όσοι οφειλέτες εντάχθηκαν στη ρύθμιση από εδώ και στο εξής. Τουλάχιστον, αυτή η επιβάρυνση αναμένεται έρθει μετά την κάλπη.

 

Έχετε ανασφάλιστα Ι.Χ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη "Ναυτεμπορική", ο προγραμματισμός της ΓΓΔΕ προβλέπει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί που θα εντοπιστούν με ανασφάλιστο αυτοκίνητο θα κληθούν τον Οκτώβριο -δηλαδή και πάλι μετά τις εκλογές- να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους εντός οκτώ ημερών πληρώνοντας όχι μόνο το αντίτιμο της ασφάλειας, αλλά και το παράβολο των 250 ευρώ.

Ακόμη, η επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων ισχύει άμεσα που σημαίνει ότι εφαρμόζεται και στα δίδακτρα που θα καταβληθούν από τον Σεπτέμβριο και μετά.

 

Η φορολογία

 

Οι φορολογικές αλλαγές γράφει πάλι η  " Ναυτεμπορική" θα συμπληρωθούν τον Οκτώβριο, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει τη μείωση της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, το ψαλίδισμα ή την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για ιατρικά έξοδα και δωρεές, αλλά και την ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, η οποία θα αλλάξει εκ βάθρων.