tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μέτωπο κατά της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων

Πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων την Κυριακή 7 Μαΐου

Αποφασισμένοι να αντιταχθούν στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων είναι έμποροι και υπάλληλοι, που προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις από αυτήν κιόλας την Κυριακή 7 Μαΐου.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις που, όπως λένε, ελήφθησαν για εκείνους χωρίς εκείνους, αποφάσισαν πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων την Κυριακή 7 Μαΐου.

ΕΣΕΕ

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας τονίζει ότι "η Κυβέρνηση και η Τρόικα μοιάζει να αγνοούν την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και φαίνεται να εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα και πολυεθνικές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.
 
Οι Εμπορικοί Σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες μας και η ΕΣΕΕ δεν παλέψαμε 6 χρόνια για το κορυφαίο αυτό θέμα, ώστε να τα παρατήσουμε τώρα. Η απελευθέρωση σε συγκεκριμένες –μεγάλες- περιοχές, θα προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση, με ορατό αποτέλεσμα τις 52 εργάσιμες Κυριακές του χρόνου. Μία τέτοια επιλογή, το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν η άμεση αναδιανομή του ήδη περιορισμένου, λόγω κρίσης και ύφεσης, τζίρου προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και η εξαγωγή κεφαλαίων που με αιματηρές θυσίες και capital controls προσπαθεί η χώρα και η κοινωνία της να κρατήσουν στην εθνική οικονομία".
 
Ταυτόχρονα με την απόφαση για πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων την Κυριακή 7 Μαΐου η ΕΣΕΕ ζήτησε από όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να λάβει σαφή θέση απέναντι στην απελευθέρωση των Κυριακών. "Ήρθε η ώρα να μετρήσουμε τους φίλους μας και τους εχθρούς μας", αναφέρει χαρακτηριστικά. 

ΓΣΕΒΕΕ

"Όχι" στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές λέει και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας που αποφάσισε τη συμμετοχή της στο κλείσιμο των καταστημάτων την προσεχή Κυριακή 7 Μαΐου, καθώς και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 17ης Μαΐου.

Η ΓΣΕΒΕΕ εναντιώνεται στην απόφαση της κυβέρνησης και των δανειστών να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα τουλάχιστον 30 Κυριακές το χρόνο σε τουριστικές περιοχές με ξενοδοχειακές μονάδες που στο σύνολό τους αριθμούν περισσότερο από 2000 κλίνες.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Έστω και την ύστατη στιγμή πρέπει να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, η οποία έχει αυτορυθμιστεί καλύπτοντας τις ανάγκες των καταναλωτών. Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει για άλλη μια φορά ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα χιλιάδες επιχειρήσεις μια ώρα γρηγορότερα σε μια περίοδο που δίνουν καθημερινή μάχη για να επιβιώσουν, παράλληλα χιλιάδες εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Αυτό που λείπει από τους καταναλωτές είναι χρήματα και όχι χρόνος για να κάνουν τις αγορές τους.

Η ΓΣΕΒΕΕ αναμένεται να προσφύγει εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο με προηγούμενη απόφαση του είχε κρίνει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αντισυνταγματικό.

Καλούμε τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους και εμπόρους να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους την Κυριακή 7 Μαΐου δίνοντας μια βροντερή απάντηση στις προσπάθειες που γίνονται για ολιγοπώληση της αγοράς".

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Για ένα ακόμη καίριο πλήγμα στην Μικρομεσαία Εμπορική Επιχείρηση με την προσπάθεια απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές κάνει λόγο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του.

"Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, εκτός των μεγάλων προβλημάτων ρευστότητας, ανυπαρξίας τραπεζικού συστήματος, συνεχούς πτώσης τζίρου και ανύπαρκτης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η Μικρομεσαία Εμπορική Επιχείρηση δέχεται ένα ακόμα καίριο πλήγμα με την προσπάθεια απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, πρόκειται για μία Αντισυνταγματική απόφαση που "αποδομεί πλήρως την αγορά εργασίας, τους κοινωνικούς και οικογενειακούς δεσμούς και καταστρέφει ότι υγιές απέμεινε από την μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα".

Σκοπός, όπως υποστηρίζει ο ΕΣΑ, "είναι η μεταφορά τζίρου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις μεγάλες αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα, δημιουργώντας ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά, χωρίς καμία ουσιαστική συμβολή στην αναπτυξιακή προσπάθεια της οικονομίας".

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών παραμένει σταθερός στην πάγια θέση του για λειτουργία των καταστημάτων, μόνο οκτώ παραγωγικές Κυριακές το χρόνο, στηρίζει την ομόφωνη απόφαση της «Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας» και της «Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών και Νήσων Αιγαίου» και καλεί τους εμπόρους της Αθήνας να συμμετέχουν στο Πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων την Κυριακή 7 Μαΐου 2017, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της απελευθέρωσης λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

ΟΙΥΕ

Και η  Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, με ομόφωνη απόφαση προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου την Κυριακή, με αίτημα να αποσύρει τώρα η κυβέρνηση το σχέδιό της για την πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.